iPon Hírek

Léggömb-hálózatot tervez a Google

Dátum | 2008. 02. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A Wall Street Journal jelentése szerint a Google a Space Data Corp felvásárlását tervezi, mivel a nevezett cég léggömb-alapú vezeték nélküli hálózat-szolgáltatással foglalkozik. Az ötlet pedig valójában nem is olyan furcsa, mint amilyennek első hallásra tűnhet: léggömbök segítségével ugyanis a legelhagyatottabb vidéki területeket is el lehet látni vezeték nélküli nethozzáféréssel és még olcsóak is: $50 a léggömb, $1500 a vevőkészülék és $100 a földre visszahulló léggömböt megtaláló jutalma.

A tervnek mindössze egyetlen egy szépséghibája van, ami viszont annál jelentősebb: a léggömbök mindössze 24 órán át teljesíthetnek szolgálatot, mivel ennyi idő alatt érik el a légkör felsőbb rétegeit, ahol aztán megsemmisülnek. Ha azonban ezt a hibát mégis sikerül valahogy orvosolni, akkor a hagyományos, átjátszó-tornyokon alapuló megoldásnál sokkalta gyorsabban és sokkalta olcsóbban is építhetné ki a Google a vezeték nélküli hálózatait a 700 Mhz-es spektrumon. A Space Data becslései szerint ugyanis az USA teljes területét le tudnák fedni mindössze kb. 370 léggömbbel; összehasonlításképp: átjátszótoronyból kb. 22.000 darabra lenne szükség ugyanehhez.

Rendkívül jó ötletnek tűnik, az említett egy hibától eltekintve - de ha azt is megoldják, úgy valóban egy igen hatékony módszer fejlődhet ki belőle.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!