iPon Hírek

Légzőgyakorlatokkal a gyulladás ellen?

Dátum | 2014. 05. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy holland kutatócsoport fontos előrelépést tett Wim Hof, a Jégember titkának megfejtése felé. A Radboud Egyetem szakértőinek eredményei újfajta kezelési módok kidolgozásához nyithatják meg az utat az olyan krónikus gyulladással járó betegségek esetében, mint amilyen a reumás ízületi gyulladás vagy egyes bélbetegségek. A holland kalandor arról vált híressé, hogy rendkívül ellenállóvá tette szervezetét a hideggel szemben, így órákig tartó jeges fürdőket képes venni, illetve egyebek mellett rövidnadrágban mászta meg a Kilimandzsárót. Hof saját állítása szerint mentális és fizikai edzések eredményeképpen vált képessé a hideg átlagon felüli elviselésére, mivel megtanulta, hogyan tudja agyával irányítani testének hőmérsékletét, illetve immunrendszere működését. Matthijs Kox, az új kutatás kezdeményezője 2010-ben doktoranduszként az idegrendszer immunrendszerre kifejtett hatásait vizsgálta, Hof állítólagos képessége tehát teljesen beleillett kutatási profiljába. Úgy határozott tehát, hogy esélyt ad a dolognak, és tesztelni kezdi, valóban működőképes-e Hof tréningje. Kox és témavezetője, Peter Pickkers lelkesen vágtak bele a projektbe, bár sok pozitív eredményt nem vártak a kutatástól. Első körben meghívták Hofot a laborba, hogy megvizsgálják, hogyan reagál a szervezete egy sztenderd gyulladási tesztre. Ennek lényege, hogy egy kólibaktériumok által szintetizált toxint juttatnak be a szervezetbe, amely lázat, fejfájást és hidegrázást okoz. Kox és Pickkers meglepetésére Hof szervezet jóval enyhébben reagált a méregre, mint a legtöbb ember teszi. Tünetei jóval visszafogottabbak voltak, és sokkal kevesebb gyulladásos folyamatok hatására termelődő fehérje jelent meg a vérében.
A kutatás következő fázisában azt vizsgálták a szakértők, hogy Hof módszerével mások immunrendszerét is kondicionálni lehet-e. A résztvevő 24 önkéntes fele Lengyelországba utazott, ahol a tréning részeként jeges vízben úsztak, félmeztelenül feküdtek a hóban, illetve légzési és meditációs gyakorlatokat végeztek. A program végeztével visszatértek Hollandiába, ahol rajtuk, illetve a tréninget mellőző 12 emberen is elvégezték a gyulladási tesztet. A tréningen átesett alanyok enyhébb tüneteket és alacsonyabb gyulladási fehérjekoncentrációt produkáltak, mint a kontrollcsoport tagjai. Kox szerint azonban az edzés titka nem a hidegre szoktatásban, hanem a légzőgyakorlatokban rejlik, amelyet az önkéntesek a toxin beadásának ideje előtt és alatt is folytattak. Azt vették észre ugyanis a kutatók, hogy harminc perccel a gyakorlatok megkezdése után az alanyok szervezetében fokozódni kezd az adrenalin termelődése. Hogy ez pontosan hogyan hat a gyulladásra, az egyelőre nem világos, de Kox és Pickkers a kísérletek következő fázisában a légzőgyakorlatok pontos hatását igyekszik majd felderíteni. Bár az eddigi eredmények kétségkívül nagyon biztatóak, azt nem tudni, hogy hosszabb távon mire lesz használható az esetleges kúra. Kox és kollégái ugyanis egyelőre csak az edzés rövidtávú, gyors lefolyású gyulladásokra kifejtett hatását vizsgálják, így egyáltalán nem biztos, hogy a módszer a krónikus állapotokra is hatással van. Egy dologra azonban mindenképp hasznos lehet a kutatás: sokat segíthet az immunrendszer idegi szabályozásának felderítésében, amely az emberi szervezet legnagyobb rejtélyei közé tartozik.
A reklám helye...
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. DogTheDog
2014.05.07. 19:55
En tudok egy-ket kiskocsmat,ahol egyes tagok gyakorlatilag barmire immunisak lesznek nehany deci feles utan.Legzogyakorlat is inkabb a tobbi ottlevonek kell,hogy elviseljek a mestereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. clyve
2014.05.07. 21:20
Az ott a jobb oldalon nem Chuck Norris véletlenül? Ha igen, már mindent értek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. benczeb90
2014.05.08. 15:33
Nagyon érdekes cikk, bár alig van benne vmi Várjuk a fejleményeket a kísérlettel kapcsolatban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. krutyifix
2014.05.09. 21:00
érdekes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!