iPon Hírek

Lehagyhatja a Mac-eket a Linux?

Dátum | 2008. 07. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A Mac-nél is jobb élményt kell nyújtania a Linuxnak, mondta Mark Shuttleworth, az Ubuntu Linux feje és fő tervezője az O'Reilly Open Source Convention alkalmával; részletekbe nem bocsátkozott, de utalt rá, hogy a rendszernek legalább olyan "tiszának és élesnek" kell lennie, mint a Mac OS X, miközben megőrzi a nyílt forráskód közösségi előnyeit is.

Egy ilyen konzisztens élmény kialakítása azonban épp a nyílt forráskód miatt lesz nehéz, mutatta ki Brad Cavanagh, a Joint Astronomy Center mérnöke; a nyílt forráskód ugyanis ötletek miriádjaival jár együtt a rengeteg fejlesztő felől, és ez igencsak megnehezíti egy olyan egységes vezérkoncepció kialakítását, amilyenek köré a kereskedelmi rendszereket is tervezik.

Shuttleworth azonban állítja, hogy ennek ellenére legalábbis javára válhat a fejlesztésnek, ha kijelölnek egy rendszeres fejlesztési ütemtervet, amihez aztán következetesen tartják is magukat; ez ugyanis egyrészt jobban is ösztönzi a fejlesztőket, másrészt pedig elejét veszi az olyan több éves csúszásoknak is, amelyek az eredeti Mozilla 1.0-ás böngésző megjelenését is megelőzték. Emellett kijelentette azt is, hogy akár tetszik, akár nem, a fejlesztőknek akkor is el kell fogadniuk a Windows-kompatibilitást és a külső szabványok támogatását a Linux esélyeinek javítása érdekében.

Végül hangot adott azon meglátásának is, miszerint a Linux legalábbis a mobil eszközök terén már most "egyenrangú" az Apple-el és más vetélytársaival; a Linuxos mobilok általában a platform összetettsége ellenére is igen sima és könnyen kezelhető felhasználói felülettel rendelkeznek, és a Google készülőben lévő Androidja is Linux-alapú lesz, számos iPhone-szerű képességgel és nyílt fejlesztési háttérrel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. pluto
2008.07.24. 18:17
Jó a linux,nekem 2005 májusától augusztusig UHU-LINUX 1.11 Office változatom volt és teljesen meg voltam vele elégedve.Semmi vírus,"tűzfalát" szinte lehetetlen feltörni,csak játékokból nagyon kevés van rá.Ezért is való olyanoknak akik max. sakkoznak a gépen,neteznek,és gépelnek.Serverekbe feltörhetetlensége miatt kifejezetten ajánlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2008.07.24. 18:23
Nem,biztos rendőr!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2008.07.25. 01:52
ahhoz én is szeretnék érteni, de nem lehet olyan bonyolult...
én is próbálkoztam ubuntuval (és asszem fogok is), csak most halott a gépem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.07.25. 17:36
tulajdonképpen zz-nek is igaza van, csak a hangnem nem stimmel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!