iPon Hírek

Lehagyta a Chrome a Safarit az USA-ban

Dátum | 2010. 06. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Mérföldkőhöz ért a Google Chrome böngészőjének terjedése a múlt héten a StatCounter frissiben közzétett mérései szerint: ekkor sikerült ugyanis először megelőznie az USA-ban a Safarit: míg ez utóbbi a vizsgált időszakban 8,88%-os részesedést mondhatott magáénak, addig az előbbi 8,97%-ot.


Ami önmagában is szép eredmény, és csak még inkább az lesz, ha azt is hozzávesszük, hogy a Google csak 2008-ban adta közre a Chrome-ot, míg az Apple már 2003-ban útjára indította a Safarit. Hivatalosan a StatCounter nem próbálta magyarázni a jelenséget, de ha a Chrome térnyeréséről van szó, akkor általában a gyorsasága és a sok támogatott platform kerül említésre (egyébként ugyanúgy Webkitre épül mint a Safari).

A Safarit elsősorban Mac-ekre optimalizálták, így az elterjedtsége is szorosan kötődik az Apple termékeihez. A vállalat csak a közelmúltban kezdett több figyelmet fordítani a böngésző Windows-os változatára és a Windows-specifikus jellegzetességek csiszolására, fejlesztésére; csak nemrég tették lehetővé a hardveres gyorsítást Windows alól is.

A Firefox és az Explorer részesedése a jelek szerint se nem javult, se nem romlott; előbbi stabilan megmaradt a maga 28,45%-án, míg az utóbbi szintén kitartóan őrizte az 52%-át.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Szedah
2010.06.29. 16:22
Akiket én ismerek Maceseket (sokat), alig használnak Safarit. FF-t, Operát, vagy egyre gyakrabban Chromeot. Inkább az iPhone amin terjed a Safari, mert az FF-t kitiltották, Chrome nincs, az Opera meg gyerekcipőben totyog (iPhoneon).

A FF-on csodálkozom, hogy ilyen jól tartja magát, mert brutálisan visszaesett a minősége. De vannak olyan fanatikusok akik az IE-re esküsznek, és vannak ilyen FF rajongók is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. prohlep
2010.06.29. 16:36

En sok honapja kokettalok a gondolattal, hogy atterjek FF-rol Chrome-ra.

FF-el onmagaban elegedett vagyok, es a Chrome sem ment meg a flash tartalmaktol.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Adblock_Plus alkalmazasara meg nincs kedvem, inkabb egyszeruen kerulom a flash-sel tulzottan kellemetlenkedo honlapokat es kesz. Milyen a tartalom ott, ahol AdBlock-ra van szukseg a keretlen kellemetlenkedes kiszuresere, nem?

Chrome viszont izgatja a fantaziamat. Egyszeruen mert egyre tobb, kifejezetten tehetseges ismerosomrol derul ki, hogy az evek folyaman leszerzodott a Google-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Benny
2010.06.29. 17:24
már jó ideje chrome-ot használok. IE-ről tértem át és nem bántam meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gezu1025
2010.06.29. 17:33
Én Operát használok windowson semmit nem érzek gyorsabbnak és stabilabbnak ( akár 40 oldalt elbír egyszerre, bár olyankor megeszi a 1,5 GB ramot DD de van és egye nyugodtan...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. FFnF
2010.06.29. 18:25
Chrome-ot használok egy ideje, mert az FF elkezdett fagyni és mióta a Chrome-hoz is ugyanazokat a kiegészítőket fel tudom pakolni, lényegében ugyanolyan jól használható mind a kettő. Egyetlen bajom vele az, hogy F5-re elkezdi újra felépítgetni az oldalt, ami elég idegesítő. Az FF viszont bekapcsolás után 5 perccel vált csak használhatóvá, az idegesítőbb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler FFnF
2010.06.29. 18:44
Én régebben átszoktam az IE-ről az FF-re, akkoriban nagyon elégedett voltam. Az indok először főleg az volt, hogy nekem szükségem van arra az egyszerű funkcióra, hogy ha nyitott lapokkal zárom be a böngészőt, akkor azokkal nyissa meg indításkor, és erre az IE nem volt hajlandó.

Viszont én is tapasztaltam a minőség zuhanását. Használva a beépített nagyítást egy idő után belassul az FF, de random időpontokban a flash tartalmaktól is képes teljesen behalni vagy belassulni. Néha attól elszáll, hogy fájl mentésénél azt mondom neki nyisson egy új könyvtárat. Hiába, túl sokat akarok.

A Chrome foglalkoztat egy ideje, most is fent van a gépen, de a túl puritán kezelőfelülete miatt még nem erőltettem (igazából főleg az zavar, hogy nincs a címsorban legördülő menü a legtöbbet megnyitott oldalakkal, apróság de én megszoktam). De vannak benne nagyon jó ötletek pl. ahogy az előzményekben turkálást megvalósították. Fene tudja, lehet majd ha érzem az erőt eltöltök Chrome-mal és Operával egy-egy napot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. arkman
2010.06.29. 19:06
FFnF: Mi a probléma az F5-tel? Az majdnem az összes böngészőben az oldal újratöltésének gyorsbillentyüje.

prohlep: Ha letiltod a flash plugint egyből meg van oldva a problémád. Lehet szelektíven is tiltani, szóval minden oldalon letiltod a flasht (vagy bármelyik plugint, pop upot, javascriptet, képeket, stb), kivéve X,Y,Z ahol mehetnek. (pl youtube, oda nyilván engedélyezhető.) Még nem tökéletes, sőt szerintem csak a dev verzióban van benne, de jó fele haladnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Fzoltan
2010.06.29. 20:20
nem értem az embereket, az Operában minden funkció benne van, és mégsem használják... pedig gyors is, meghízható is....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2010.06.29. 21:23

FF eseten csak az a bajom, hogy a szemem es a perenyo felbontasa miatt nagyitok, es nagyitas eseten kulonosen flas-ses tartalmak eseten belassul, neha megtorpan.

KORKERDES: nagyitas + flash eseten mit csinal az IE, Safari (e kettore nincs eselyem Linuxban), es mit csinal a Chrome es az Opera (e kettore van eselyem/kedvem Linuxban)?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gezu1025
2010.06.29. 22:50
prohlep - 2010-06-29 21:23:22


Hát én Operával nem tapasztalok semmiféle lassulást soha. egy youtube videót lazán lehet nyagyítani meg egyéb flasheket is. Bár lehet a mögötte lévő vasnak is köszönhető a stabil lassulás mentes működés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wetomi
2010.06.29. 22:51
prohlep: A chromenál a nagyítás és a flash tökéletesen működik linuxon, most a foci vb-t nézem így a telesport honlapjáról. Alapból a silverlightnál lehet csak teljesképernyőre tenni, de a moonlight jelenleg semmit nem ér. De a flashre ránagyítva teljesen jó, sőt a html5 is rendebn volt eddig. Valamint az adblock is sokat javult az elmúlt 3 hónapban, amióta a chromeot használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gezu1025
2010.06.29. 23:09
tehát prohlep a következtetés ---------------> próbáld ki mind és válaszd azt ami tetszik ( operát )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.06.29. 23:57
Koszonom a velemenyeket/tapasztalatokat. Most nyaron talan belefer, hogy kiprobalgassam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FFnF
2010.06.30. 10:09
arkman: Az a gond, hogy F5-re (és üres lapátirányításokra is) elkezdi apránként felépíteni az adott oldalt, ami jóval lassabb, mint mondjuk az FF-nél.

Ja és még egy érv a Chrome mellett, hogy egy kiegészítő összeomlásakor felajánlja, hogy újraindítja neked, de az FF-el ellentétben nem kell a böngészőt is ki/be kapcsolni. Igaz ez a kiegészítők telepítésére is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2010.07.01. 13:49
Sajna az FF tényleg romlik és most ez az új plugin konténer is idegesít

Chrome kizárt mert hát ugye google... (épp elég, hogy azt letárolják amit a keresőbe beírok, és az, hogy minden levelem megnézik a gmailen.)

IE már régóta nem!

Most az operával haverkodom, és azt kell mondjam megéri!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!