iPon Hírek

Lehagyta a Nokiát az Apple az USA-ban

Dátum | 2009. 11. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Nem kérdés, immár az Apple a legnyereségesebb mobilgyártó az USA-ban, jelentette ki a Strategy Analytics a legfrisebb felmérési eredményeik nyomán, letaszítva trónjáról az addig ott is diadalmaskodó Nokiát.

Több szempontból is érdekes ez az eredmény: egyrészt például azért, mert a Nokia hatalmas tapasztalattal rendelkezik mobil-téren, az Apple pedig csak két éve lépett be a piacra egyáltalán. A Nokia rengeteg készüléket gyárt, az Apple pedig összesen két fajta, igen hasonló iPhone-t., és a piac alig 2,5%-át uralja az eladott készülékek számát tekintve. Mégis, a nyár folyamán az Apple a becslések szerint mintegy 1,6 milliárd dolláros működési nyereséget könyvelhetett el, míg a Nokia "csak" 1,1 milliárdot tudott felmutatni.

Alex Spektor elemző meglátása szerint az Apple sikerének kulcsát a magas nagykereskedelmi árai, valamint az árak beállításának szigorú felügyelete jelenti - ez tette lehetővé számukra a váratlan és gyors feltörést mindössze két év alatt.


A Nokia szempontjából a vereség oka lehetett egyrészt az, hogy későn kezdett ráerősíteni az okostelefonokra és nagyobb hangsúlyt fektetett az olcsóbb és középkategóriás készülékekre, amelyeket ugyan nagy tömegben, de jóval csekélyebb nyereséggel tudott eladni. Emellett az amerikai piacra amúgy sem fordítottak túl nagy figyelmet soha: sokszor csak hónapokkal az európai megjelenés után vitték ki az új készülékeiket, és gyakran azokat is csak teljes áron, szolgáltatófüggetlenül kínálták, ezek viszont nem fogytak valami jól.

Spektor meglátása szerint azonban ettől függetlenül a Nokia még felzárkózhat újra az Újvilágban - hasonlóan a Motorolához, amely a Cliq-kel és a Droiddal szintén nagyot dobott, hatalmas összegeket kaszálhatott és elkezdhetett komolyan foglalkozni az okostelefonokkal. Ha csak tízmillió Droidot el tudnak adni egy évben, úgy máris, csak abból összeszedték a teljes Mobilkészülék csoportjuk termelte összes nyereség felét. Nincs veszve tehát semmi a Nokia számára sem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Szedah
2009.11.12. 15:55
Csak azt felejtik el, hogy rengeteg mobilszolgáltató cég megbánta az Apple-lel kötött szerződést, és ha ezek egyszer lejárnak, és nem kötik újra, nem lesz előfizetéssel olcső sziFon, akkor ez megváltozhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!