iPon Hírek

Lehallgatja a Skype beszélgetéseket az új trójai

Dátum | 2009. 08. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A készítő: Ruben Unteregger.A Symantec internetes biztonságtechnikai elemzői egy új veszélyre figyelmeztetik a felhasználókat: a szakemberek egy trójai alkalmazás forráskódjára bukkantak, amely a Skype felhasználók VoIP beszélgetéseit rögzíti, majd a kiszemelt áldozat gépén tárolja egy későbbi továbbküldésig.

A Trojan.Peskyspy, illetve TROJ_SPAYKE.C [Trend] névre keresztelt új trójai alkalmazás a fertőzött számítógépen egy szoftver alkalmazásával éri el, hogy a számítógépen zajló audió feldolgozásba "belelásson", majd a Skype hívás alkalmával elhangzott beszélgetést rögzíti és MP3 formátumban lementi a gépre. Az így elkészült fájlban kódolatlan módon, azaz titkosítás nélkül van jelen a hanganyag, mivel az a Skype beépített titkosítási algoritmusát megkerülve készíti el a felvételt, amit később az előre meghatározott szerverre küld el a trójai, hogy ott a támadó meghallgathassa a felhasználók között elhangzó beszélgetést.

A Symantec szakemberei szerint a fertőzés jelenleg alacsony kockázatot jelent, ám a működő trójai program segítségével új lehetőségek nyílnak az internetes bűnözésben, így a későbbiekben mindenképpen tartani kell attól, hogy illetéktelenek lehallgathatják Skype-on zajló privát beszélgetéseinket. A trójai forráskódjának egy része publikusan elérhető, így a veszélyt egyáltalán nem szabad lebecsülni.

Német lapinformációk szerint ezt az alkalmazást eredetileg svájci kormányzati megbízásból a német BKA támogatásával készítette egy vállalat (ERA IT Solutions), ám a kódot író programozó saját oldalán elérhetővé tette a trójai forráskódjának egy részét, miután elhagyta a céget. A trójai forráskódjának szerzői jogai egyébként természetesen a fejlesztőmérnök tulajdonában vannak. A készítő célja a forráskód "kiteregetésével" mindössze a felhasználók figyelmeztetése volt, illetve az, hogy az egyes szakértők megismerjék az alkalmazás működését és tudjanak ellene védelmet kínálni, ugyanis a módszer egyelőre jogellenesnek tekinthető.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Insignia
2009.08.30. 12:43
VISSZA A HIRHEZ

ha van türelmük halgassák amit mások beszélnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Konkii
2009.08.30. 12:47
Hát bizony aztán nagyon érdekes dolgok történhetnek 1-2 Skype beszélgetés alatt. Türelmes gyerek lehet aki ezeket végighallgatja, vagy egyáltalán érdekli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. levimaster
2009.08.30. 15:51
hát amit haverommal pofázok 8órán keresztül skypon és azt nem unják meg akkor kitartó ember lehet, és kérdés h meg érti-e
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. revolit
2009.08.30. 18:00
Nyilván nem rátok kíváncsiak, meg nem is rám, meg nem is a hétköznapi emberre, hanem politikusok, befolyásos emberek, üzleti élet elitjeinek a beszélgetésére. De ez szinte minden ilyen adatszerző vírusra igaz, persze feltelepülhet hozzánk is, de a "szerzőt" nem mi érdekeljük. Vagy az összeesküvés elmélet kedvelői gyárthatnak teóriákat még
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Banzin
2009.08.31. 12:14
Hát nálunk nem sok esélyük lenne. A mi politikusaink inkább mobilon beszélnek, akár még a távol kelet és amerika irányába is, nehogy csökkenjen az a számla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!