iPon Hírek

Lehet némi alapja az öt másodperces szabálynak

Dátum | 2014. 03. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az úgynevezett öt másodperces szabály különféle változatai a világ minden részén elterjedtek: teljesen mindegy, hogy milyen koszos a felület, amelyre az ízletesnek talált falat leesett, ha csak rövid időt töltött ott, gyakran ehetőnek nyilvánítjuk. Szívünk mélyén persze teljes mértékben tisztában vagyunk vele, hogy a fertőzésveszély elkerülésének igen kevés köze ahhoz, hogy a finomság mennyi ideje kötött ki a padlón, és sokkal fontosabb, hogy mennyire tiszta a kérdéses felület. Egy új kutatás eredményei szerint azonban mégiscsak lehet valami igazság az időkorlát megállapításában is. Az Aston Egyetem végzős hallgatói Anthony Hilton mikrobiológus vezetésével érdekes kísérletsorozatba vágtak bele: három különböző beltéri padlóburkolaton vizsgálták meg, hogy a leejtett pirítós, tészta, keksz és ragacsos cukorka mennyi Staphylococcus aureust, illetve kólibaktériumot szed össze adott idő alatt. Hilton elmondása szerint úgy találták, hogy a padló és az ételmaradék közt a kórokozók átvitele meglehetősen mérsékeltnek tekinthető. A legrosszabb baktériumközvetítőnek meglepő módon a szőnyegpadló bizonyult a kísérlet során, a leghatékonyabban pedig a parketta terjesztette a kórokozókat. Kevésbé meglepő, hogy a falat textúrája jelentős szerepet játszik abban, hogy mennyire lesz fertőzött a darabka: a ragacsosabb ételek jóval több baktériumot szednek össze adott idő alatt, mint például egy száraz kekszdarab.
Mindezen túl Hilton kutatócsoportja úgy találta, hogy az érintkezési időnek bizonyos körülmények között igenis szerepe van a fertőzés mértékében. A padlóra ejtett falat fertőzöttsége nyilvánvalóan elsősorban attól függ, hogy milyen kórokozók voltak jelen a felületen, amelyre ráesett, mondja Hilton. „Eredményeink azonban némi megkönnyebbülést hozhatnak mindazoknak, akik rendszeresen alkalmazzák az öt másodperces szabályt” – teszi hozzá a szakértő. A kísérlet során a falatok 3−30 másodpercig maradtak a padlón, és a jelek szerint valami jelentősége mégis van az ott töltött időnek a fertőzés mértékében. Hilton ugyanakkor hozzáteszi, hogy a beltérben lehullott falatokról általánosságban elmondható, hogy egy jó egészségi állapot esetén rendkívül csekély kockázatot jelent elfogyasztásuk, legalábbis a vizsgált időtartamon belül. A kutatók kérdőíves felmérést is végeztek azzal kapcsolatban, hogy mennyire elterjedt a szabály alkalmazása. A megkérdezettek 87 százaléka minden gond nélkül elfogyasztja a frissen a padlóra hullott ételt, és többségük a döntés során fontos faktornak tartja, hogy a falat mennyi időt töltött a földön. A biztonságosan elfogyasztható baktériummennyiség persze nagyban függ az egyéni sajátosságoktól és az egészségi állapottól is. A hír kapcsán továbbá el kell mondanunk, hogy az eredmények egyelőre csak előzetesnek tekinthetők, mivel lektorált szakfolyóiratban egyelőre nem jelentek meg. Tekintve, hogy az új adatok némileg ellentmondanak néhány korábbi kutatásnak, köztük egy IgNobel-díjas munkának is, elképzelhető, hogy az egész projekt csak egy ötletes marketingfogás a szőnyeggyártók részéről. Egy tudományos szempontból alaposabbnak tekinthető, a Journal of Applied Microbiology oldalain publikált munka szerzői ugyanakkor szintén egyetértenek abban, hogy a fertőzöttség mértéke erősen függ a burkolat jellegétől, illetve hogy vannak olyan padlófajták, amelyek esetében az is számít, hogy hány másodpercet töltött rajtuk a falat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. csabi02
2014.03.17. 16:01
Az a kép nagyon ütős
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kukko
2014.03.17. 16:21
Erről ez jutott eszembe. Gondolom másnak is
https://www.youtube.com/watch?v=xpCEZ5nMKXg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. i2k010
2014.03.17. 18:34
2004-ben már volt ilyen hír is a sajtóban, és kutatás is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2014.03.17. 18:59
Sőt, a Mythbusters-ék is megvizsgálták már. : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemlehet
2014.03.17. 21:41
Jah. A Mythbusters arra jutott, hogy nem az idő számít hanem az étel jellege. Száraz ételt (pl kekszet) nyugodtan meg lehet enni a földről, míg mondjuk egy sonkát vagy párizsit már nem igazán ajánlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. coolpet kukko
2014.03.18. 14:41
Ez nagyon beteges

Meg sosem hallottam errol az urgerol, de kiraly
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester coolp...
2014.03.18. 14:58
Ha ez tetszett akkor lesd meg a 10 parancsolatot, meg a természetvédős (save the planet) videóit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!