iPon Hírek

„Lehetetlen” hajtómű-technológiát tesztelt sikeresen a NASA

Dátum | 2014. 08. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az amerikai űrügynökség története során már sok képtelennek tűnő technológia kipróbálásába vágott bele, a legutóbbi tesztek eredményei azonban talán minden eddiginél izgalmasabbak. Pár nappal ezelőtt egy Clevelandben tartott konferencián a NASA égisze alatt működő Eagleworks Laboratórium munkatársai arról számoltak be, hogy kismértékű tolóerőt hoztak létre egy olyan tartály segítségével, amely nem tartalmazott hagyományos értelemben vett üzemanyagot, csak egymásnak ütköző, ide-oda pattogó mikrohullámokat. Ha az eredmények megismételhetőnek bizonyulnak, és hatás nagyban is működőképes lesz, olyan ultrakönnyű, ultragyors hajtóműrendszerek jöhetnek, amelyek segítségével néhány hét alatt elérhető lehet a Mars. Ebben az esetben a legközelebbi csillagrendszer is elérhető távolságba kerülne, hiszen a Proxima Centauri nagyjából 30 év alatt megközelíthető lenne. Ezek azonban egyelőre mind csak feltételezések, hiszen a különös hajtómű még csak nagyon pici méretekben működik. Az alapötlettel Roger Shawyer brit kutató állt elő az előző évtized közepén, első hallásra azonban a legtöbben egyszerűen kiröhögték az elképzelést. A szakértő azt állította, hogy az általa tervezett hajtómű mindenféle üzemanyag és bonyolult felszerelés nélkül képes az elektromos energiát tolóerővé alakítani. Ehhez mindössze egy megfelelően formált, a hátsó vége felé egyre szélesedő tartályt kell alkalmazni, mivel ebben a mikrohullámok sugárnyomása egyenlőtlenül alakul majd, és összességében előre mozdíthatja a konténert. A mikrohullámokat az elképzelések szerint a kész űrhajóban a napelemeken termelődő elektromos energiából hoznák létre.
Az első hallásra meglepőnek tűnő ötletet néhányan azonban azóta kipróbálták, köztük tavaly egy kínai-argentin kutatócsoport is. Az általuk megalkotott rendszer apró méretekben szintén működőképesnek bizonyult, nyugati tudományos körökben azonban meglehetősen kétkedve fogadták az eredményeket. A most létrehozott, és a NASA kutatói által 8 napig tesztelt Cannae Drive-ot Guido Fetta tervezte, és a rendszer a mérések alapján 30−50 mikronewton tolóerőt produkált. Ez önmagában nem túl acélos, a dolog igazi érdekessége azonban, hogy bármiféle mérhető eredményre vezetett a kísérlet. A rendszer ugyanis a szakértők elmondása szerint jelen formájában sérti a lendületmegmaradás törvényét, a modern fizika egyik sarokkövét. A fejlesztők beszámolója szerint a létrejövő erő nem tulajdonítható a klasszikus elektromágneses jelenségeknek. Véleményük szerint működésének ehelyett a kvantumvákuumhoz, a lehető legalacsonyabb energiaszinthez lehet köze, további bizonyítékok hiányában azonban erről egyelőre nem lehet bővebbet mondani. Ha jó helyen keresgélnek a kutatók, akkor a rendszer valószínűleg a kvantumszinten folyamatosan felbukkanó és eltűnő részecskéknek és antirészecskéknek köszönhetően működhet. Egy ténylegesen működő mikrohullámú meghajtórendszer jelentősen lecsökkentené a kilövési költségeket, hiszen a mostaninál sokkal kisebb tömegeket kellene az űrbe juttatni. Az elgondolás megnyújhatná az űreszközök élettartamát is, és ahogy már említettük, jelentős mértékben lerövidíthetné a hagyományos módszerekkel rendkívül hosszú utakat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. sandor555
2014.08.05. 12:11
űrutazás jövök!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. djgeg
2014.08.05. 12:13
Woaaaaaaaaaaaaa . "Science Bitch" !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Marcellus
2014.08.05. 12:31
Na, fizikusok, fel van adva a lecke
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. spanglee00...
2014.08.05. 12:32
Aztán majd jól bezavarja a wifimet
De gondolom mivel kb ingyen van a napenergia, és a fémhenger sem lenne nagy pénz, plusz a pár mikrosütő, ez nem lesz elérhető semmilyen járművön.
Ez a való világ, persze a stadion az áll........egyelőre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Pandion
2014.08.05. 12:33
Erről az jut eszembe, hogy Magyarországon a Szabadalmi hivatal csak olyan találmányt vizsgál, ami a jelenlegi fizikai törvényeknek nem mond ellent, vagyis ezt a meghajtót Magyarországon nem lehetne szabadalmaztatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Phantomstr...
2014.08.05. 12:39
Érdekes. Egyre közelebb jutunk a sci-fik hajtóanyag nélkül, pusztán elektromos energiával működő hajtóműveihez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Yoshileon Pandi...
2014.08.05. 12:47
Nemrég találkoztam hatalmas magyar "feltalálókkal", akik mutogatták nekem az erőművüket, ami a bevitt energiát megkétszerezi, a másiké pedig meg 137,16szorozza, vagy valami ilyesmi.
Természetesen még az interneten is megtalálható a szabadalmuk, és egy középiskolás egy enyhe fizika tudással meg tudja mondani, hogy miért nem működhet egyikőjüké sem.
Szóval ennyit a magyar szabadalmi hivatalról.

A legeslegjobban az a nagyszerű ötletük tetszett, hogy a két örökmozgót EGYMÁS UTÁN TUDJÁK MAJD TENNI, és akkor 260x-os körüli lesz az energiafejlesztés...

Csak azzal, hogy most újra eszembe jutott, és ezt leírtam, úgyérzem megint zuhant vagy 10-et az IQ szintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. sakal6
2014.08.05. 12:50
Ha jól gondolom , akkor ezzel a módszerrel gyorsan eljuthatunk pl a Neptunuszig, de onnan már nem tudnánk visszajönni, mert nem lenne elég napenergia.
Már csak az a kérdés, hogy ebben a "hajtóműbe" van e annyi erő, hogy elegendő löketet adjon egy űrhajónak és ne az legyen, hogy 10km nagy hajtómű keljen egy 100m utasterű hajó meglökéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. pepeno1 sakal...
2014.08.05. 13:06
Bármilyen kis hajtóműben az űrben van annyi erő, hogy megmozdítson egy hajót, mivel nincs közegellenállás, és a földi értelemben vett gravitáció sem hat rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. straw sakal...
2014.08.05. 13:20
Ezért kell orbitális pályán hagyni a hajót, megfelelő magasságon a tartható a sebesség a bolygó gravitációs terének köszönhetően, onnantól pedig el lehet indulni visszafelé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Buszos
2014.08.05. 13:30
Sheldon Cooper már dolgozik az ügyön (Big Bang Theory)


BAZINGA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. eriol sakal...
2014.08.05. 13:36
Ha addig eléri az utazósebbegéset a cél felé, akkor az pont elég is. Meg ugye lehet vinni aksikat is. A célnál meg jó, ha van egy másik csillag, amiből lesz majd megint energia a visszaút megkezdésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ncc1701
2014.08.05. 14:02
pepeno1: Azért ne kevert a súlyt a tömeggel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. djgeg
2014.08.05. 14:02
Még ha lesz is "motor" a kulturált űrutazáshoz, engem mindig az foglalkoztatott, hogy milyen formaképpen akarják kivédeni normálisan a sugárzást illetve mondjuk a törmelékek vagy mikro meteorok potenciális veszélyét. ( Plusz a gravitáció "szimulálásához" se csak a forgó szerkezetű űr jármű a legjobb megoldás.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6...
2014.08.05. 14:07
Minden cikkben másként hozzák le a részleteket...

Azt sem értem, hogy ha nem tudjuk, hogy nagyban működik-e, nem tudjuk valójában, hogy működik, akkor honnan tudjuk, hogy mennyi idő alatt érnénk el vele valahová. Hiszen nem tudjuk megmondani, hogy mekkora lenne a gyorsulás.

Aztán arra is kíváncsi vagyok, hogy a 30 év a földön telne el, vagy az űrhajón?
Az sci-fi film féle több bolygón élő emberiség esetében szerintem probléma lenne az idő. Amíg elmész meglátogatni a másik galaxisban lakó nagynénit a gyerekeid idősebbek lesznek, mint te.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. djgeg Cyber...
2014.08.05. 14:36
Az idő nem gond, ha nem sima hajtóművet használsz. Mivel vannak elméletek a fénynél gyorsabb utazásra, nem klasszikus utazási módszerrel.
Görbületi hajtómű, amiről nem rég a NASA mutatott be egy látványtervet.(csak egy 3D úrhajó modellt)
Vagy ott a hiperűrben történő utazás. Ezek nem kitalációk, ezek létező elméletek.
Elmélet megvan... gyakorlat nincs. Igaz elméletben a teleportáció is lehetséges, gyakorlatban kivitelezni annál nehezebb
Minden egyéb rövid távú űrbéli utazásra kellene valami ehhez hasonló hajtómű. Távoli utazás gondját nem oldja meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester Cyber...
2014.08.05. 14:55
Nem kell tudni a pontos működést. Ha a tesztek alapján x tolóerőt tartott stabilan, akkor elkezdik kiszámolni és kapnak egy fokozatos gyorsulást egy röppályán és megvan az hogy mennyi idő alatt ér el a céljához.

A PC kb 4,2 fényév, szóval a 30 év odajutni azt jelenti hogy a türelmes gyorsulással a fénysebeség (hasrapacsis szám) 30%át érik el, majd fékezni kezdenek hogy túl ne jussanak.
Ilyen tempó mellett meg nincs akkora időtorzulás hogy idősebbek legyenek a gyerekek mire odaérsz. Lesz valamennyi, de nem évtizedek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6... djgeg
2014.08.05. 15:07
Igen, de jelenleg ez nem ezt valósítja meg.
Egyébként ez, az ember számára a naprendszeren belül teljesen jó megoldás lenne a fenti számokkal.

Naprendszeren kívül már az ember életével összemérhető nagyságú, tehát jelenleg még nem az igazi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6... Szefm...
2014.08.05. 15:22
Igen jogos, némileg költői túlzással életem, de az alap probléma létezik.

Egyébként a 30 év túl van az ember számára reális határon, szóval nem sok személyt fogunk ilyen tempóval oda küldeni, nagyobb gyorsulás kell, ott viszont ez a jelenség erősödik. Szerintem ilyen 10% körüli dilatáció is már hatalmas probléma a valóságban.

Sajnos nem valószínű, hogy mi egy marsraszállásnál többet megélünk, pedig érdekelnének ezek a dolgok a jövőben.


A teszteket eléggé szedett-vedetten végezték, mert nem hitték, hogy működik. Nem kell tudni a működést, hogy megmérjék, de a cikk szerint "hatás nagyban is működőképes lesz", honnan tudják, hogy nagyban milyen lesz a teljesítménye, ha nem próbálták és következtetni sem tudnak a működés ismeretének hiányában. Akkor honnan becsülik meg a határait?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. djgeg Cyber...
2014.08.05. 15:24
Hát mi bizony" Túl későn születtünk ahhoz, hogy felfedezzük a földet és túl korán, hogy felfedezzük az űrt."

Amúgy én erre reagáltam:
"Az sci-fi film féle több bolygón élő emberiség esetében szerintem probléma lenne az idő."
Sci-fi filmekben nem is ilyen meghajtókkal repkednek (legalább a legtöbben )

Következtetésről, feltételezésről vagy elméletről hallottál már? Hát így "tudják".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester Cyber...
2014.08.05. 15:47
Gondolom feltételeznek a teljesítménnyel kapcsolatban. Persze tudom hogy nem általános érvényű a dolog, de ha arányosan megnövelem a méretét valaminek, akkor az ereje is növekszik. Felettébb ritka lehet az olyan valami ami ha nagyobb gyengébb mint a kicsi. Max az arányokat nem tudják kiszámolni a meghajtás alapos ismerete nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fairi
2014.08.05. 16:14
Még mielőtt beindul a fantázia:türelem.
Már volt több olyan eset ami végül csak egy mérési hiba volt:arzén baktérium, neutrínó ami gyorsabb a fénynél, vagy a hidegfúzió mizéria.

Mondjuk jó lenne ha működne a hajtómű,és lehetne felskálázni, mivel Naprendszer meghódítása közel lenne.
Távolabbi részeknél a világűrnek meg fúziós reaktor termelné az elektromosságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djgeg fairi
2014.08.05. 17:42
Azért annyira nyomoréknak remélem nem képzeled a NASA kutatóit (plusz egy kínait), hogy arról fantáziáltak csoportosan, hogy valamilyen hajtómű kicsi működő mása tolóerőt fejt ki. Mert az egy dolog, hogy van egy elmélet, de az, hogy valami létezik vagy nem és erre mérési eredmény is van... azért ez nem a "fantázia" kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ncc1701
2014.08.05. 18:56
És a hidegfúzió sincs még cáfolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peti198706...
2014.08.05. 20:17
Guliverkli - best buy. Se több se kevesebb. -Csak a kutyát ne hagyd otthon. Mindenki hülye, amíg arcon nem csapják egy labdával s a lendület megmarad az arcában. Így lett/lesz Arc I törvénye ami kicsessz minden ismert fizikával. -FBRI(C) Fee4BustedRevenge2Independence
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2014.08.05. 23:39
Itt valami nem stimmel ez alapján.

"Thrust was observed on both test articles, even though one of the test articles was designed with the expectation that it would not produce thrust. Specifically, one test article contained internal physical modifications that were designed to produce thrust, while the other did not (with the latter being referred to as the "null" test article)."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun
2014.08.06. 17:22
Holnap kipufogót cserélek a kocsin és mikróhullámú sütőt teszek bele!
Kettőt is! Kapásból! HADSZÓLJON!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2014.08.06. 20:29
Ha azok idéznék elő, akkor úgy kb majdnem mindennel lehetne random utazni. Nem igazán értem az összefüggést, elmondhatták volna azt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630 djgeg
2014.08.07. 09:37
Jo. Nem letezo hajtomuhoz en is tudok tervezni kasztnit ahhoz nem kell nasa-snak lenni.

"Ezek nem kitalációk, ezek létező elméletek."

Csak en erzem az ellnetmondast benne?

Az is egy letezo lemelet volt, hogy a vasbol keszult hajo elsullyed.
Meg a levegonel "nehezebb" targy nem tud repulni (nem tom mit gondoltak a madarokrol) .
Szal a tudomanyt mindig illik igy kezelni.
Mert "jok a pogramok csak sok a kocsog".


Amuyg nem t'om mit porogtok a napenergian, hogy nem eleg a kraft a kulso bolygoknal.
Bele kell rakni egy eromuvet amiket a voyegerekbe (a szondakba, nem kirk jarganyaba) aztan kalap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!