iPon Hírek

Lehetséges vízkitöréseket észleltek az Európén

Dátum | 2016. 09. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Hubble űrtávcsővel vizsgálódó csillagászok olyan kitöréseket figyeltek meg a Jupiter Európé nevű holdján, amelyek nagy valószínűséggel vízből állnak. Ez pedig azért nagyon érdekes, mert az eredmény azt sugallja, hogy az égitest felszín alatti óceánjának összetételét lehetséges lesz anélkül megvizsgálni, hogy előtte több kilométer vastag jégrétegen kellene keresztülfúrni. „Az Európé óceánja az egyik legígéretesebb hely a Naprendszerben, amely esetlegesen életet tartalmazhat” – mondja Geoff Yoder, a NASA kutatója. Ezek a kitörések pedig, ha valóban vízpárából állnak, nagyon megkönnyíthetik az óceánból történő mintavételt, hangsúlyozza a szakértő.
A kitörések a becslések szerint 200 kilométerig emelkednek, mielőtt az ezeket alkotó cseppek visszahullanának az Európé felszínére. A hold gigantikus felszín alatti óceánja a számítások szerint kétszer annyi vizet tartalmaz, mint a Föld tengerei együttesen. Ezt a hatalmas víztömeget azonban ismeretlen vastagságú jégréteg borítja, ami nagyon megnehezíti az óceán közvetlen vizsgálatát. William Sparks és kollégái az Európé légkörét tanulmányozták miközben a hold áthaladt a Jupiter korongja előtt, gyakorlatilag ugyanazzal a módszerrel, amellyel a csillaguk előtt átvonuló bolygókat vizsgálják a kutatók. A koncepció az volt, hogy a hold légköre kitakarja, illetve elnyeli a Jupiter által felé visszavert napfény egy részét, így az atmoszféra határai és az abban esetlegesen feltűnő, sűrűbb struktúrák megfigyelhetők és elemezhetők az átvonulás során.
A csapat 15 hónap alatt 10-szer figyelte meg a hold átvonulását, és három alkalommal voltak tanúi kitöréseknek, amelyek során az abszorpciós adatok alapján víz tört elő a felszín alól. Víz jelenlétét először 2012-ben detektálták az Európé légkörében. Lorenz Roth és kollégái a hold déli sarkvidékén észleltek olyan felhőket, amelyek 160 kilométeres magasságig nyúltak a felszíntől. Bár mindkét csapat a Hubble ugyanazon spektroszkópját használta a vizsgálatok során, az adatok elemzése teljesen eltérő módszerekkel történt és a vizsgált célpont is más volt. Ennek ellenére a végeredmények meglepően hasonlóak lettek, a kitörő anyag sűrűségétől kezdve a kitörés magasságáig minden adat szinte megegyezik. Az is érdekes továbbá, hogy Roth csapata a Sparks-ék által megfigyelt egyik kitörés hetében szintén megvizsgálta az Európét, de ők nem találtak semmit. Ez azt sugallja, hogy a kitörések hirtelen jönnek és tűnnek el a hold atmoszférájából. Ha a megfigyelések megerősítést nyernek, az Enceladus után az Európé lehet a második hold a Naprendszerben, amelyről bebizonyosodik, hogy felszíne alól víz tör elő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. ChoSimba
2016.09.29. 21:51
Hogy is volt ?
ALL THESE WORLDS
ARE YOURS
EXCEPT EUROPA
ATTEMPT NO
LANDING THERE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 19milan97
2016.09.29. 23:06
ALL THESE WORLDS
ARE YOURS EXCEPT
EUROPA
ATTEMPT NO
LANDING THERE
USE THEM TOGETHER
USE THEM IN PEACE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek
2016.09.29. 23:16
Imádom ezt a holdat... hagyni kéne a fenébe a Marsot és minden pénzt ide összpontosítani.

Ha elegünk lesz az emberiségből, akkor csak idehozunk egy fűtött lakókocsit, és kész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Whysper Renho...
2016.09.30. 10:18
Dehog yis kellene, Marson kell egy Hold bázis ahonan indulhatunk a EUROPA-ra..

Bár szerintem EUROPA-t elfogalaják a be.....ok hamarabb mint mi odaérünk!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. witchlord
2016.09.30. 11:15
Az űrbúvárbácsi amikor vízmintát akar venni a jég szélénél, jön egy kis fröccs, és már kint pörög 200 km-re a zűrben. Aztán vagy visszapottyan a puha jegecskére, vagy spirálvonalban tesz egy hosszabb látogatást a Jupiterre..

A földön meg nézik a vízkitörést és elemzik az összetételét. A kutató azt mondja:
"..Ahaaam..Ez bizony víz.. Várjunk csak.. Nyomokban űrbúvárbácsit is tartalmaz"

Egy biztos.. A lakókocsimat nem tolnám oda a jégre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KisDre witch...
2016.09.30. 14:32
Csúszásgátló nélkül semmiképp se
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!