iPon Hírek

Lehull a lepel a Google egyik szerveréről

Dátum | 2009. 04. 06.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Google elég szűkszavúan nyilatkozik amikor szervereiről esik szó, gyakorlatilag nem is tudjuk milyen eszközök működnek a vállalat adatközpontjaiban, ám most meglepő módon lerántotta a leplet az egyik szerveréről.

Ben JaiA legtöbb cég általában úgy elégíti ki a szerverek iránti igényét, hogy nagy informatikai cégektől, például Dell-től, HP-tól, IBM-től vagy a Sun Microsystems-től vásárol kiszolgálókat. A Google azonban, ami a legóvatosabb becslések szerint is többszázezer ilyen gépet futtat, saját maga tervezi és építi meg azokat. Ben Jai, aki számos Google szervert tervezett meg bemutatott egy modern darabot a szerdai Google-konferencián.

A kialakítások számos meglepetést tartogatnak. Az egyik ilyen, hogy minden szerverhez tartozik egy 12 V-os telep abból a célból, hogyha valami történik a fő energiaellátással akkor is tudjon működni a kiszolgáló. Azonban ez csak az érem egyik oldala, a másik a költségmegtakarítás, amire később visszatérünk. Emellett még arra is fény derült, hogy 2005 óta szabványos, szállításra alkalmas konténerekből állítják össze a Google adatközpontjait, ahol minden egyes ilyen konténerben 1160 szerver teljesít szolgálatot és az összteljesítményük eléri a 250 kW-ot.

Számos résztvevő a konferencián meglepetten hallgatta ezt a beépített akkumulátoros tervezést, amit évek óta titokban tart a vállalat. Jai azt is közölte egy interjúban, hogy 2005 óta alkalmazzák ezt a kialakítást a szervereknél, és jelenleg a hatodik vagy hetedik generációnál tartanak. "Ez volt a mi Manhattan projektünk." - nyilatkozott Jai a tervezésről.

Hogy miért pont most fedi fel ezeket a részleteket vállalat, és miért ilyen jólelkűen, ingyen bocsátja közre a fejlesztéseit? A Google egyik fő tervezési szempontja az energia-hatékonyság, ebben a mai gazdasági helyzetben pedig meg szeretné osztani tapasztalatait a világgal. "Eddig nem volt értelme prédikálni az embereknek, mert nem igazán érdekelte őket. Most azonban változott a hozzáállásuk." - közölte Urs Hoelzle a Google-től.

Chris Malone, aki a tervezőként és hatékonyság-ellenőrzőként dolgozik a vállalatnál, azt is elmondta hogy odafigyelnek az adatközpontok elektromosság-elosztására, hűtésére valamint arra is hogy a meleg és hideg levegők ne lépjenek egymással kapcsolatba. A Google adatközpontjai ennek a megszállotságnak köszönhetően már ma elérték azt a hatékonysági szintet, ami az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint 2011-ben lesz megvalósítható. "Ezt a legjobb praktikák alkalmazásával és néhány innovációval értük el, amik közül semmi sem igazán elérhetetlen a piac többi részének." - nyilatkozta Malone.

Így néz ki egy Google szerver felülnézetben. (Katt a nagyobb képhez.)
Miért használ a Google beépített akkumulátort szervereiben?
A válasz: elsősorban a pénz miatt, ugyanis ha egy nagy központi szünetmentes tápegység helyett minden szerverben saját akkumulátort alkalmaznak, akkor így jelentős költségmegtakarítás érhető el, ami egyenesen arányos a szerverek számával. Ugyanis a legtöbb adatközpont nagy, központi UPS-ekre támaszkodik, amik akkor lépnek működésbe amikor a fő áramellátás csődöt mond, és szükség van egy kis időre míg a generátorok beindulnak. A gond azonban az, hogy ezek a nagy UPS-ek 92-95 százalékos hatékonysággal üzemelnek, így az áram egy kicsi, de sok szerver esetén az összáram számottevő része pocsékba megy. A szerverbe épített telepek azonban jobban teljesítenek. "Méréseink szerint sikerült 99,9 százalékosnál jobb hatékonyságot elérnünk." - közölte Ben Jai. Ezt az akkumulátoros megoldást nem csak a szervereknél, hanem a hálózati eszközöknél is alkalmazza a Google.


A bemutatott Google szerver 8,9 cm vastag, azaz körülbelül 2U helyet foglal egy rack-szekrényben. A Gigabyte által gyártott alaplapon két processzor és nyolc darab memória-foglalat található. Jai állítása szerint a vállalat az Intel-től és az AMD-től is alkalmaz x86-os utasításkészletű processzorokat.

Most sokan azt gondolhatják, hogy ez a pár százalékos hatékonyság-javulás miért ilyen fontos. Azért, mert a Google rengeteg szervert üzemeltet, aminél pár százalékos javulás is hatalmas megtakarítást jelenthet, éppen ezért minden ilyen lépést alkalmaznak a tervezésben. A vállalat már szabadalmaztatta is ezt a beépített-akkumulátoros kialakítást, azonban hajlandóak licenszelni a szerver-gyártóknak.

Így néz ki belülről egy Google szerver-konténer.
A Google megszállottsága látszik a tápegységek kialakításában is. A tápegységek egyik legfőbb feladata a váltóáramról való átalakítás egyenáramra. A legtöbb tápegység 12 V-os, 5V-os és 3,3 V-os feszültséget szolgáltat a számítógépnek. A Google szerverekben azonban csak a 12 V-os ág létezik, ráadásul a szükséges átalakítások az alaplapon történnek meg. Így körülbelül 1-2 dollárral kerül többe az alaplap, azonban hatékonyabban is működik mivel közel csúcsteljesítményen tud futni a tápegység. Még arra is figyeltek a Google mérnökei, hogy a réz vezetékek is hatékonyabban szállítsák az áramot.

Az adatközpontok energiahatékonyságát egy szabványos mértékegységgel, a PUE-vel (Power Usage Effectiveness) szokták mérni. Ezt a szabványt a Green Grid fejlesztette ki, és tulajdonképpen azt az arányt mutatja hogy mennyi energia szükséges a számítások elvégzéséhez és mennyi kell a kiegészítő, mellékes szolgáltatásokhoz, például a hűtéshez. A legjobb eredmény az 1, ami azt jelenti hogy semmi extra energiára sincs szükség a szerverek működtetéséhez.


A fentiekből levonva a következtetéseket, már előre borítékolhatjuk a Google eredményét. A vállalat PUE értékei irigylésre méltóan alacsonyak, 2008 harmadik negyedévében 1,21 volt, a negyedik negyedévben 1,20, 2009 első negyedévében (márciusig) 1,19. A Google azonban nem elégszik meg ezekkel az értékekkel, tovább dolgozik azok csökkentésén. Az érték a szerverek életkorával egyenesen arányos, a régi létesítményeknek általában magasabb PUE-értékük van, ráadásul függ a külső hőmérséklettől is, nyáron például észrevehetőbben drágább a szerverek hűtése. Chris Malone azt is elárulta, hogy a vállalat eddigi PUE-rekordja 1,12.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.04.06. 10:30
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nightmare1...
2009.04.06. 10:46
Nah, akik megalapították a Google Egyházát, azok most már vakbuzgók lesznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dezzsoke
2009.04.06. 11:32
Google filozófiája:
"Ne légy gonosz."

és ha hozzátennénk, hogy saját vízerőműve van amivel az áramot megtermeli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hunmyke
2009.04.06. 11:32
Azért a fizetésért belépnék ebbe az egyházba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2009.04.06. 13:04
Arról nem is beszélve, hogy a licenszért mit fognak akasztani =D Másik oldalát nézve, végre egy akkora rendszer, melyben olcsóbb a fejlesztés mint a régi technika üzemeltetése. Saját érdekük fejleszteni, nem úgy, mint más piacokon, ahol a fejlődés elöl(vagy elől? nem tom, sry) jár, de járhatna még előrébb is, ha ezt nem gátolná a piac. "Már rég kiadhattuk volna a v3.0-t, de amíg veszik a v2.0-t addig minek adjuk ki, főleg ha még nagy konkurencia sincs..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pjszilard
2009.04.06. 14:03
Tehat esetleg az is elkepzelheto lenne (persze csak elmeleti szinten) hogy akit fejlesztomernoknek hivnak es villamos halozatokkal foglalkozik esetneg (tudom sokaknak valoszinutlenek tunik) tudja novelni a hatekonysagot, ha a munkajat vegzi. Persze a villamos halozatok es a varosok veletlenszeruen alakulnak ki (mert a varostervezok es a fejlesztomernokok ???!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.04.06. 20:01
a 12 voltos dolgot nem értem, miért nem lehetne a home pc-n is így kialakítani, bát igaz ha tönkremegy akkor az alaplap is füstöl...

de egy kísérletet megérne a fejlesztőktöl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.04.06. 20:05
pjszilard:
kicsit kocka a gyereked így első hallásra, már bocs nem sértéskép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!