iPon Hírek

Lehull a lepel az AMD legújabb APU egységeiről

Dátum | 2014. 04. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD ma lerántotta a leplet legfrissebb APU egységeiről, amelyek a Kabini és a Temash APU-k helyét veszik át a piacon, méghozzá hamarosan. A rajt egyelőre csak formális, ugyanis a Beema és Mullins APU egységek minden fontosabb tulajdonságára fény derült, de a velük felszerelt termékek majd csak később jelennek meg az üzletek polcain. Hasonlóságok és különbségek A Temash sorozat tagjait a Mullins APU-k váltják, a Kabini APU egységek utódai pedig a Beema sorozat tagjai lesznek. Alapok tekintetében ugyanazzal a felépítéssel találkozhatunk, amivel korábban: a 28 nm-es csíkszélesség maradt, csak úgy, ahogy a lapkák kiterjedése is, a tranzisztorszám azonban növekedett. Az új APU egységek ugyanúgy négy processzormagot és egy GCN architektúrás 128 stream egységet tartalmazó GPU-t tartalmaznak, mint korábban, igaz, a processzormagokat az optimalizációk hatására már nem Jaguar, hanem Puma+ névvel emlegetik.
Mullins lapka
A 28 nm-es gyártástechnológia némileg fejlődött, így a Puma+ alapú termékek a Jaguar alapúakhoz képest 1,2 voltos üzemi feszültség alkalmazása mellett 19%-kal alacsonyabb szivárgási áramot és statikus áramerősséget produkálnak a CPU magok esetében, a GPU esetében pedig ugyanezen a téren 38%-os javulást sikerült elérni. A szivárgás csökkentésével a fogyasztásprofil is kedvezőbb lett mind a Beema, mind pedig a Mullins esetében. Ezzel együtt memória-adatsín tekintetében is tetten érhető némi változás. A Kabini és a Temash APU esetében szabványos, PC-szerű DDR3-as memória interfészt használtak, ám az újdonságok már egy lépéssel közelebb kerültek a mobileszközökben alkalmazott SoC-okhoz, azaz szigorúbb szabályok vonatkoznak a platformokra, legalábbis ami a felhasználóható memóriachipeket és az interfész működését illeti. Ennek eredményeként a memóriainterfész 500 milliwattnyi fogyasztást takaríthat meg. Persze a megfelelő memória-kompatibilitás biztosítása érdekében a memóriainterfész továbbra is működhet a korábbi "pazarlóbb" üzemmódban. Az AMD tehát több trükköt is bevetett annak érdekében, hogy növekedhessen a teljesítmény és jól alakuljon a fogyasztás, de a jelek szerint a trükkökből később még több érkezik, ahogy az az alábbi útitervből is kiderül.
Okosabban működő Turbo Boost szolgáltatás Az AMD a teljesítmény növelésére egyéb érdekes megoldást is bevetett, ami nem más, mint egy újfajta Turbo Boost technológia. A korábbi megoldások esetében a Turbo Boost eljárás egy előre meghatározott maximális órajelen üzemeltette a processzormagokat és a GPU-t. A Beema és a Mullins esetében a korábbinál magasabb Turbo Boost órajelek állnak rendelkezésre a CPU magok és a GPU esetében, az órajelek kezeléséről pedig egy új megoldás, a STAMP gondoskodik.
A korábbi megoldásoknál az AMD azt a gyakorlatot folytatta, hogy amint a SoC elérte a 60 Celsius fokos hőmérsékletet, korlátozta a maximális CPU és GPU órajelet. Persze itt nem is igazán a SoC hőmérséklete számít, hanem inkább az adott mobileszköz házának hőmérséklete: túl forró SoC esetén a ház is nagyon felforrósodna, így nem lenne valami kellemes az adott tábla fogása. A STAMP (Skin Temperature Aware Power Management) technológia lényege, hogy a rendszer egy szenzorral figyeli, mennyire melegszik az adott termék házának külső burkolata. A STAMP segítségével az adott SoC komponensei hosszú ideig tudnak az alapnál lényegesen magasabb órajelen üzemelni, az órajelek korlátozására pedig akkor kerül sor, ha a tábla házának hőmérséklete meghaladja a 40 Celsius fokot. Ekkor, az addig 80 Celsius fok környékén üzemelő SoC órajeleit visszaveszi a rendszer, méghozzá úgy, hogy a SoC hőmérséklete 60 Celsius fok körül helyezkedjen el, így megakadályozható, hogy a ház felforrósodjon.
Az intelligens eljárás esetében van egy másik frappáns megoldás is. A rendszer nem csak a hőfokokat figyeli, hanem azt is, érdemes-e az adott munkafolyamat esetében bevetni a Turbo Boost eljárást, vagy sem – azaz a rendszer eldönti profitál-e az adott alkalmazás az órajelek emeléséből. Ha az órajel-emeléssel csak minimális előny nyerhető az alap órajeles teljesítményhez képest, akkor az adott alkalmazás esetében nem lesz aktív a Turbo Boost, így értékes akkumulátoridő spórolható meg. Azt, hogy érdemes-e az adott szoftver futtatásához órajeleket emelni, az energiamenedzsmentről gondoskodó mikrokontroller dönti el. Megjött a TrustZone Végül, de cseppet sem utolsó sorban egy másik újítás is érkezett a Beema és Mullins APU egységekkel, ami nem más, mint a TrustZone. Az AMD még 2012 folyamán jelentette be, hogy licenc-megállapodást kötött az ARM-mel. A megállapodás jóvoltából lehetőség nyílt arra, hogy ARM processzormagok kerüljenek az x86-os processzorokba, így új funkcionalitás válhat elérhetővé.
A jelenlegi információk szerint már a Kabini és a Temash APU egységekben is jelen volt egy Cortex A5-ös sorozatú ARM processzormag, ám idő hiányában ezt mégsem fogták munkára, csak most, a Beema és a Mullins érkezésével. Az ARM processzormagra alapozó, PSP (Platform Security Processor) névre keresztelt megoldás egy hardveres biztonsági technológia, ami dedikált vezérlőkkel működik. Az újítás jóvoltából a Beema és Mullins alapú konfigurációknál nem lesz szükség Trusted Platform Module támogatásra, ugyanis a PSP technológia átveszi a TPM szerepét. Ez több szempontból is jó hír: egyrészt a chipbe integrált funkcióval hely és fogyasztás takarítható meg, másrészt az újítás miden bizonnyal költséghatékonyság tekintetében is előnyösebb lesz, mint a külön TPM modul/chip alkalmazása. Az új és a régi kínálat Az újítások kitárgyalása után most már ismerkedjünk meg az újdonságokkal is. A Mullins APU egységeknél jelentősen csökkent a TDP, órajelek tekintetében pedig észrevehető előrelépés történt. Hasonló tendencia a Kabini-Beema vonalon is megfigyelhető, sőt, itt maximális DDR3-as memória-órajel tekintetében is történt előrelépés: a korábbi 1600 MHz helyett immár 1866 MHz-es memória-támogatás áll rendelkezésre a csúcsmodell esetében. A régi és az új APU egységek tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze.
A régi és az új modellek. Forrás: AnandTech
Az új APU egységek köré épülő termékek sajnos csak később, a június elején megrendezésre kerülő Computex 2014 alkalmával mutatkoznak be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. gabesz7630
2014.04.29. 13:36
Lehet meg is jo volt vacillalni az athlon 5350en es nem megvenni.
Mert gondolom a legizmosabbol lesz majd asztali valtozat is.
Most mar csak az lesz a jo ha kijon valami afmam+1-3+2 es tokozassal az uj.
Es lehet kibaszni az am1es lapokat ha jobb procira tart igenyt az ember.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2014.04.29. 15:18
Asztali fronton mondjuk lehet, hogy csak nagyon soká érkeznek ezek, mert ott a TDP annyira nem kritikus, nincsenek is Athlonok az új listán egyelőre. Viszont már van 5350-nél magasabb órajelű mobil chip, szóval biztos lesznek erősebb asztaliak is valamikor, de a tempót elnézve leghamarabb ősszel számítanhatunk ilyesmire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gab78
2014.04.29. 16:15
gabesz7630: Én is a 5350-et néztem ki, de az alaplapok annyira szar gagyik, hogy nem vitt rá a lélek, hogy bármelyikre is egy árva petákot is áldozzak.

A hő elvezetése sokkal kevésbé nehéz mint egy tábla esetén, így az asztaliak egészen biztos jobb teljesítményre lesznek képesek. Reméljük addig az alaplapok választéka bővülni, minősége pedig javulni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Nurba
2014.04.29. 16:30
Tesóm benevezett egy 5350-re egy egyszerű ITX deszkával, teljesen korrekt a cucc, nekem legalábbis bejön....igaz egy ilyen A6-6310 még ütősebb, nem semmi! Reméljük a frissen megjelent AM1 megalkotásánál gondoltak már előre a Beema-ra is (minden vezérlő a prociban van, így ha lábkompatibilisen lehet tokozni, akkor szvsz nem lesz probléma, bár erre még biztosan kell aludni egy párat).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gabesz7630 gab78
2014.04.29. 18:48
Hat az attol fugg mit akarsz epiteni. Ha valami komoly dologra akarod hasznalni nem a 10000 minuszos kategoria a nyero az tuit.
En egy win8/android dual bootos oldgame/indiegame/media box-nak hasznalnam, meg internetezeshez. Arra szerintem tok jo pl az emese am1i .
A haloban ilyen 3-adlagos gepnek az ismeretterjeszto csatornakon is egyre ganebb musorok kivaltasara .
Pici eszkabalt haz lenyuzott tappal bekurva atv moge. Max akkoraban, hogy egy lowprofil karesz meg elferjen benne.
De kb. erre is talaltak ki szerintem.

Mar csak valami jo tavrecsegot kene talaljak mert ebben az orszagban rohadtul nem lehet ilyesmit normalis aron kapni.
Hazakbol is marhanagyrondadraga van meg kicsirondamegdragabban.
(Biztos ennyire porog a "garázdaság" ha csak 40+os silverfosra van igeny.)
Esetleg gagyironda olcson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gab78
2014.04.29. 20:36
gabesz7630: Valami ilyesmit szeretnék én is, netre, filmezésre, kisebb játékokra.

Viszont ami a bajom, hogy van egy kupac HDD-m, különfélék, 160GB-tól 2T-ig mindenféle, ezeken meg van 2db sata port... 1 olyat találtam amin 4 volt... SSD-re rá az OS, máris -1 port... ez nem tetszik... Lehet jobban járnék, ha NAS-solnék, de az csak filmre jó. Jó persze tud sok minden mást is, csak azok a funkciók többnyire nem nagyon kellenének.

Én a távirányítóktól irtózom. 1db van a TV-hez és kész. Nem akarok többet látni. A net szolgáltatóval is harcolok, mert a f@szboxukat akarják állandóan rámtukmálni, holott a TV képes kezelni a CA kártyákat... én pedig ellenállok, mert nem akarok, se plusz távirányítót, se extra funkciókat, nekem ezek nem kellenek. Sajnos itt a szolgáltató választék nem túl nagy, innen csak lefelé visz az út!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. I.Jozsef83
2014.04.29. 20:40
Csak gratulálni lehet AMD-nek most is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2014.04.30. 17:25
AM3+ra is dobhatnának arm-támogatós cpu-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!