iPon Hírek

Lehull a lepel az Intel Knights Landing-jéről

Dátum | 2013. 11. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Knights Landing fejlesztése körül régóta nagy a csend, ám most végre megtört a jég, így kiderült, mire számíthatunk az újdonságtól. A korábbi hírek alapján úgy tűnt, hogy a Knights Landing elődjével ellentétben nem csak gyorsítókártya, hanem önálló processzor formájában is elérhető lesz, ami ugyanolyan tokozást használhat, mint a Xeon sorozatú processzorok.

A Knights Landing központi egységek ugyanúgy képesek lesznek operációs rendszert futtatni és I/O hidakhoz csatlakozni, mint Xeon vagy Core i sorozatú társaik, sőt, az egyes egységek HPC Interconnecten keresztül egymással is tudnak majd kommunikálni. A központi egység formájában érkező példányok mellé DDR4-es rendszermemória társítható, csak úgy, mint a gyorsítókártyát alkotó példányokhoz, igaz, utóbbiaknál memóriatámogatás tekintetében van némi megkötés is (erről később).
Forrás: VR-Zone
Forrás: VR-Zone
A 14 nm-es csíkszélességgel készülő Knights Landingek összesen 72 processzormaggal rendelkeznek, amelyek kétmagos modulokba csoportosítva, hálós topológiát alkotva foglalnak helyet a lapkán. Az egyes processzormagok a Silvermont architektúra módosított változatára alapoznak, ami a Bay Trail platform Intel Atom processzoraiból lehet ismerős. A módosított Silvermont architektúrára támaszkodó KNL processzormagok egyenként négy szálon dolgoznak és magonként két darab 512 bites vektorfeldolgozó egység is jár hozzájuk, amelyek az AVX-512 utasításkészletet használják. Az egyes processzormodulokban lapuló processzormagok 1 MB-nyi gyorsítótáron osztoznak és háromszor nagyobb teljesítményt kínálnak egyszálas feladatok alkalmával, mint a Xeon Phi Knights Corner sorozatú megoldások KNC magjai. Egy-egy Knights Landing lapka maximum 288 szálon dolgozhat egyidejűleg. A csúcsmodell esetében, amely minden processzormagot, illetve processzormodult munkára foghat, az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény 6 TFLOP/s-os, a dupla pontosságú pedig 3 TFLOP/s-os értéket képvisel. Mindkettő (de főleg utóbbi) kiemelkedőnek számít, legalábbis jelenleg. Az értékekből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy attól függően hogy számolja a teljesítményt az Intel, a magórajel 1-1,3GHz lehet. A Knights Landing a processzormagok mellett gyorsítótárként használható beágyazott memóriát is rejt, amelyből 8 vagy 16 GB-nyi állhat rendelkezésre, méghozzá 500 GB/s-nál is nagyobb memória-sávszélesség mellett. Ez a beágyazott memória kiviteltől függetlenül minden esetben használható.
Forrás: VR-Zone
Forrás: VR-Zone
Rendszermemóriából a processzorfoglalatba illeszkedő Knights Landing egységek összesen 384 GB-nyit használhatnak, ami 2400 MHz-es DDR4-es memóriamodulok formájában állhat rendelkezésre. A lapkán összesen hat darab 64-bites DDR4-es memóriavezérlőt helyeznek el, amelyek a fenti kiépítésben 6 x 19,2 GB/s-os, azaz 115,2 GB/s-os memória-sávszélességgel látják el a rendszert. Amennyiben a Knights Landing lapka PCI Express csatolófelületet használó gyorsítókártyán foglal helyet, úgy DDR4-es fedélzeti memóriából már csak 64 GB-nyi állhat rendelkezésre és a memória-sávszélesség is csökken, méghozzá 115,2 GB/s-ról 38,4 GB/s-ra, ugyanis a hatból négy memóriavezérlő kiesik. A Knights Landing lapkán az említett komponenseken kívül még egy 36 csatornás PCI Express 3.0-s hub is helyet kap.
Forrás: VR-Zone
Forrás: VR-Zone
A KNL processzorok TDP-je modelltől függően 160 és 200 watt között helyezkedik el, a KNL-F modelleké pedig – amelyeken két Storm Lake Host Fabric Interface is helyet kap – 175 és 215 watt közötti TDP-vel kell számolni. A KNL-F modellek 32 darab PCI Express 3.0-s csatornát kínáló Storm Lake HFI-je az egyes lapkák összekapcsolására használható. A jelenlegi információk szerint úgy tűnik, a Knights Landing különböző kiadásainak érkezésére 2015 folyamán kerül sor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. gabest
2013.11.26. 19:52
Kiváncsian várom ki nyer, HSA/GCN az AMD-től, vagy ez. Esetleg vége lesz-e az x86-nak a megosztottság miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2013.11.26. 22:09
Nem semmi, 6 csatornás mem vezérlés, ddr4, 14nm, elég sok újdonságot belezsúfoltak ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zka67
2013.11.27. 01:59
Ezen vajon már nem szaggat a pasziánsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2013.11.28. 01:54
nem de a terep2-ben bizonyos texturák átlátszóak lesznek és ismeretlen bugot fogsz észlelni 5 percenként átlag 10fps mellett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!