iPon Hírek

Lehullott a lepel az AMD legfrissebb útitervéről

Dátum | 2013. 09. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD a jelek szerint rendkívül komolyan veszi a beágyazott rendszerek piacát, de ez nem is csoda, hiszen e szegmens rettenetesen dinamikusan növekszik, így hosszabb távon mindenképpen érdemes vele foglalkozni. Hogy mennyire dinamikus a növekedés? A VDC Research elemzői szerint nagyon: 2013 és 2016 között 36%-kal növekszik majd a beágyazott rendszerek szegmense, így az idei 330 millió helyett 2016-ban már 450 millió központi egységet szállítanak le a különböző vállalatok, az x86-os és ARM alapú megoldások pedig a megcélozható piac 82%-át fedik majd le. Ilyen lehetőséget nagy kár lenne kihagyni.

Az AMD éppen ezért több új termékkel is előrukkol jövőre, amelyek különböző területeket vesznek célba. Az újdonságokkal kapcsolatban már több információ is rendelkezésre áll, de azért még sok a homályos részlet. Persze ez nem is csoda, hiszen a termékek többsége majd csak hónapok múlva rajtol el.

Közös tulajdonság, hogy mind az APU egységek, mind a SoC egységek, mind pedig a diszkrét beágyazott GPU-k 28 nm-es gyártástechnológiával készülnek. Hierofalcon SoC Az AMD "R" sorozatú beágyazott központi egységeinek kínálatát erősítő Hierofalcon SoC főként adatközpontokban, kommunikációs infrastruktúrában, illetve ipari konfigurációkban kaphat helyet. Ebben a termékben négy vagy nyolc darab ARM Cortex-A57-es típusú processzormag lesz jelen, amelyek már 64-bites támogatással érkeznek.

A szóban forgó ARM alapú SoC egységek processzormagjai modelltől függően akár 2 GHz-es magórajelen is ketyeghetnek. A SoC belsejében egy kétcsatornás, csatornánként 64-bites sávszélességet kínáló memóriavezérlő is jelen lesz, ami DDR3-as és DDR4-es memóriatámogatást kínál, sőt, még az ECC támogatással ellátott memóriamodulokkal is megbirkózik majd. A SoC belsejében 10 Gb-es Ethernet vezérlő, valamint PCI Express 3.0-s sávokat kínáló PCI Express hub is helyet kap. A Hierofalcon SoC egységek TDP-je 15 wattól 30 wattig terjed, természetesen modelltől függően. Az új SoC-ok biztonsági szolgáltatások tekintetében is érdekesek lesznek, ugyanis megkapják az ARM TrustZone technológiáját, de emellett kriptografikus társprocesszor is kerül beléjük. A Hierofalcon sorozat tagjainak első mintapéldányai 2014 második negyedévében készülhetnek el, a sorozatgyártás beindítására azonban 2014 második feléig kell majd várni. Bald Eagle APU/CPU Ez az újdonság már nem az ARM, hanem az x86-os architektúrára alapozó beágyazott központi egységek kínálatát erősíti, de ugyanúgy az "R" sorozatba tartozik, mint fentebb említett társa. A Steamroller processzormagokra támaszkodó APU egységek kettő vagy négy darab processzormaggal rendelkezhetnek, de emellett Radeon HD 9000-es sorozatú GPU is lapul majd a tokozáson belül, ami természetesen GCN architektúrára alapoz.

A GPU esetében az AMD a GCN architektúra fogyasztásra optimalizált változatát használja, amelyhez HSA támogatás is jár annak érdekében, hogy a beágyazott rendszerek teljesítménye minél rugalmasabb lehessen. Utóbbinak köszönhetően a számítási feladatokat nem csak a processzormagokra, hanem a GPU stream egységeire is rá lehet bízni. A Bald Eagle APU egységek új energiamenedzsment-funkciókkal érkeznek, így például TDP-jük is testre szabható lesz, ami az OEM gyártók számára precíz konfigurálást tesz lehetővé, így az általuk kínált rendszerek még jobban passzolnak majd a vásárlói igényekhez. Az újdonságok TDP-je 17 wattól egészen 35 wattig terjed. A Bald Eagle sorozat tagjai 2014 első felében válnak elérhetővé. Steppe Eagle SoC A válallat természetesen a "G" sorozatú beágyazott SoC egységekről sem feledkezik meg. A Steppe Eagle sorozat tagjainak processzormagjai már Jaguar mikroarchitektúra köré épülnek, a SoC egységekben lapuló Radeon HD 8000-es sorozatú GPU pedig GCN architektúrát használ. Ezek a termékek kettő vagy négy processzormaggal érkeznek, TDP-jük pedig 5 wattól egészen 25 wattig terjed.

Az alacsony fogyasztású beágyazott rendszereket megcélzó újdonságok remek teljesítmény/fogyasztás hányadossal érkeznek, de készülnek belőlük olyan példányok is, amelyeknél a processzormagok már 2 GHz feletti magórajelen ketyegnek. Jó hír, hogy az újdonságok lábkiosztás tekintetében kompatibilisek lesznek a jelenlegi "G" sorozatú SoC egységekkel, így alkalmazható lesz hozzájuk a jelenlegi PCB dizájn, valamint a jelenlegi szoftverkörnyezet is, ami remek hír a mérnökök és a vásárlók számára. A Steppe Eagle sorozatú SoC egységek várhatóan 2014 első felében érkeznek. Adelaar diszkrét GPU Az AMD az új APU, illetve SoC egységek mellett beágyazott videokártyákat is kínál majd, amelyek az Adelaar GPU köré épülnek. Az új GPU természetesen a GCN mikroarchitektúrára alapoz majd, és felépítés tekintetében MCM, azaz Multi-Chip Module típusú megoldásnak tekinthető. Utóbbi annyit jelent, hogy a GPU és a VRAM ugyanazon a lapkán kap helyet. A tokozás 2 GB-nyi ellenőrzött és integrált fedélzeti memóriát rejt majd, ami 72 GB/s-os memória-sávszélességhez segíti hozzá a rendszert.

Az Adelaar GPU család tagjai remek 3D-s grafikai teljesítményt, többmonitoros támogatást, illetve DirectX 11.1-es és OpenGL 4.2-es támogatást egyaránt kínálnak, sőt, a Windows mellett a Linux platformmal is tökéletesen kompatibilisek lesznek. Az Adelaar GPU család tagjai 2014 első felében jelenhetnek meg és nem kevesebb, mint hét évig lesznek elérhetőek MCM chip, mobil PCI Express modul (MXM), illetve normál PC-s grafikus bővítőkártya formájában. Az Adelaar egyébként azért bír komoly jelentőséggel, mert ez lesz az első olyan beágyazott diszkrét GPU, amely a GCN architektúrára alapoz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Fzoltan
2013.09.10. 20:41
Ha a fentiekről beszélsz, ezek mind beágyazott termékek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2013.09.10. 20:43
Én sem látom, hogy AM2...AM3+ után lenne valami sima asztali, nem szerver lehetőség az ECC RAM-ra. AM3+ -ig bezárólag az ASUS lényegében minden alaplapjánál BIOS szinten támogatta az ECC RAM használatát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. justin
2013.09.10. 21:48
Nekem Phenom II 1100T van egy Gigabyte GA-990FXA-UD3 alaplapban 4x4GB unbuffered ECC memória társaságában. A Vaterán találtam egy aukciót tavaly márciusban ott árulták ezt a szettet 18000 forintért egy hónap garanciával. Ennyiért úgy véltem nagyon meg éri, viszont akkoriban még nem volt mibe bedugni a modulokat, mert még DDR2-es fronton nyomultam Phenom 9850-es procival, és Gigabyte GAMA790GP-DS4H társaságában. Utána olvastam a dolognak, azt sikerült kiókumlálni az olvasottakból, hogy ha az alaplapnak van ECC támogatása akkor úgyis működik, ha nincs támogatás, akkor sima nem ECC modulként fogja kezelni az alaplap, és mindez visszamenőleg igaz az első Athlon64 szériáig. Alaplap vásárlásnál sokat vacilláltam, mert ASUS-éknál írják, hogy van ECC támogatás, de én mindenképpen Gigabyte-ot akartam, és kizárólag a GA-990FXA-UD3-t ítéltem megfelelőnek, mert ezen pont úgy vannak a PCIe slot-ok, ahogy nekem pont a legideálisabb. A leírása sajnos ECC támogatást nem említ, és normál memóriával próbálva sem tűnik biztatónak a dolog, de amint ECC modult dugtam bele a BIOS-ban előbújtak az ECC opciók. 4 darab Micron 18JSF51272AZ-1G4D1 modult használok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LechooEdy
2013.09.10. 22:07
Jöhetnek a madárkák! Remélem nem sokára jönnek a 9x vgak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2013.09.11. 08:56
Ipari felhasznalas, korabban is eszbe kaphattak volna.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. elde55
2013.09.11. 12:15
Szia J.o.k.e.r,

Csak szeretném megköszönni itt is áldozatos munkádat (remélem Svindler már megemlítette). Nem a leghálásabb feladat száraz híreket naprakészen levadászni és kirakni, ettől függetlenül mindig sikerül valahogyan úgy összeraknod, hogy kellően informatív, részletes és ugyanakkor egyszerűen olvasható és emészthető legyen.

Mégegyszer köszönöm, hogy ellátsz minket hírekkel
Dávid

Üdv,
Dávid
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!