iPon Hírek

Leigázta az iTunes a zenekiadókat

Dátum | 2009. 02. 03.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Steve Jobs egy ideje ugyan látványosan visszavonult, ám még így sem tétlenkedik - ezt pedig mi sem mutatja jobban, mint az a nemrégiben napvilágra került hír, miszerint úgy adott egy páratlan karácsonyi ajándékot a zenerajongóknak, hogy azok akkor még csak nem is tudtak róla.

Kiderült ugyanis, hogy karácsony este - amikor is saját állítása szerint legalábbis a családja körében volt - arra is talált időt és módot, hogy telefonon felkeresse a Sony Music elnökét, és intézzen hozzá egy pár keresetlen szót annak érdekében, hogy megalapozza a Macworld alkalmával már felfedett jó hír valóra váltását, miszerint az iTunes DRM-mentessé és vezeték nélkül is elérhetővé válik, valamint változni fognak az árak is.

Erre pedig azért volt szükség, mert a Sony Music renitenskedett, keménykedni próbált (nem tanulva a Universal sorsából, aki másfél éve követett el egy hasonló hibát), miközben a többiek már korábban behódoltak. A "behódolás" pedig szó szerint értendő: mostanra ugyanis az iTunes már a világ első számú zeneforgalmazói státuszán is túllépett, és egyenesen a zenekiadók fejére nőtt.

Ezt remekül szemlélteti az a tény is, hogy azóta több zenekiadó magas rangú - és természetesen névtelenségben maradni kívánó - vezetői is kereken elismerték: nem maradt más lehetőségük, mint a megalkuvás, lévén nem vállalhatták fel azt a kockázatot, hogy egy esetleges elmérgesedő nézeteltérést követő retorzióként az Apple esetleg eltávolítsa a portékáikat az iTunes-ról. A kiadók már nem tudják mivel zsarolni az Apple-t, ám az annál inkább tudja őket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Magrathea
2009.02.03. 16:03
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.02.03. 18:49
Pedig, mintha azzal indult volna útára az iTunes, hogy "jaaaaj, mi nem növünk úgy a fejetekre, mint az MTV"... Bár attól függetlenül a zenekiadók megérdemlik. Előre lehetett tudni, hogy az iTunes is egy MTV szerű vérszívóvá fog átalakulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2009.02.03. 19:51
Szép-szép a DRM-mentesség, de azért látni kell, hogy az Ájtyúnz valójában csak előre menekült. Előbb-utóbb megütötte volna a bokáját azért, mert a letöltött nótákat semmi máson nem lehetett lejátszani. Ha jól tudom, valahol már pert is tervbe vettek ellene emiatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mateo130
2009.02.04. 10:58
az itunes egy kalap véleményem szerint és szerintem sokakat eltántoríthat egy apple cucc vásárlásától... Utálom mikor rám kényszerítik a saját jukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!