iPon Hírek

Lelassulnak a Macek akku nélkül

Dátum | 2008. 11. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Érdekes trükkel igyekszik az Apple rávenni az embereket arra, hogy az akkut mindig hagyják a Macjeikben: ha valaki pusztán hálózati áramról, akku nélkül próbálja használni a Macjét, úgy a gép rendes teljesítményének mindössze a 63%-ára számíthat (a százalékérték alapját egy 2,53GHz-es, 4GB RAM-os MacBook Pro-n elvégzett Cinebench R10-teszt adja; akkuval 5,549-es értéket produkált a gép, míg akku nélkül csak 3,504-et).

A hivatalos dokumentáció szerint ez azért szükséges, mert így "a gép nem fog kikapcsolni, ha több áramra van szüksége, mint amennyit a hálózati adapter szolgáltatni képes" - viszont arról már nem tesznek említést, hogy akkor mi történik, ha az akku csatlakoztatva van ugyan, viszont már teljesen felmondta a szolgálatot. Ezt a gyakorlatot állítólag régebben is alkalmazták - mások is -, csak míg a többiek már túlléptek rajta, az Apple valamiért továbbra is szükségesnek ítéli, amivel főleg az új felhasználókat lepik meg, és okoznak nekik meglehetős meglepetést.

És hogy miért is veszik ki egyesek az akkut? A leggyakoribb indok az, hogy kíméljék, és meghosszabbítsák az élettartamát - valamint ha az ember nagyrészt otthon használja a gépet, úgy a csatlakoztatott akku legfeljebb a szünetmentes tápegység szerepét láthatja el. Macek esetében azonban láthatólag nem érdemes ilyesmivel trükközni, elvégre az a pár hónap plusz akku-élettartam nem ér meg egy 37%-os sebességcsökkenést (egyébként is, a kisebb töltőáramos lassabb töltésnél ennyi pluszt biztos behoznak).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.11.25. 17:12
Vissza a cikkhez.

Csak azt nem tudom hogy ez miért jó az Apple-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!