iPon Hírek

Lemérték a kínai cenzúra sebességét

Dátum | 2013. 03. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Twitter kínai vetélytársa, a Sina Weibo mikroblog oldal 2010-ben kezdte meg működését. Azóta több mint 300 millió felhasználó regisztrált, akik naponta összesen 100 millió, azaz percenként 70 ezer bejegyzést posztolnak. Ez az információmennyiség pedig komoly kihívást jelent a kínai cenzorok számára, akik ennek ellenére elképesztő hatékonysággal és gyorsasággal végzik munkájukat. Dan Wallach, a Rice Egyetem kutatója kollégái segítségével minden korábbinál részletesebb elemzést tett közzé a Weibo cenzori rendszerének működéséről, módszereiről, és nem utolsó sorban annak gyorsaságáról. Mindezt az a tény tette lehetővé, hogy a fokozott ellenőrzés dacára időnként kikerülnek olyan posztok az oldalra, amelyeket csak utólag vesznek észre a cenzorok, így a szakértők azon felhasználókra koncentrálták figyelmüket, akik nevéhez viszonylag sok törölt bejegyzés köthető. A vizsgálat során végül 3500 személy tevékenységét követték figyelemmel 15 napon keresztül. Ez idő alatt a szemmel tartott felhasználók által közzétett hozzászólások 12 százaléka, napi 4500 poszt került törlésre a cenzorok által. Wallach elmondta, hogy a vizsgálat során még azt is sikerült elkülöníteni, hogy a felhasználó saját maga törölte-e hozzászólását, vagy a cenzorok léptek működése. Az első esetben ugyanis a törölt posztra rákeresve „a hozzászólás nem létezik” üzenettel válaszol a rendszer, cenzori törlés esetén viszont a „hozzáférés megtagadva” választ dobja ki. A kutatók tehát ez utóbbi hibaüzenetekre koncentráltak. A tanulmány eredményei nagyon érdekfeszítőek: úgy tűnik, hogy a problematikusnak ítélt tartalmak harminc százaléka az eredeti posztolást követően 5-30 percen belül törlésre kerül, és az összes törlés kilencven százaléka 24 órán belül megtörténik. Ez pedig elképesztő gyorsaságot jelent egy ilyen népszerűségű oldal esetében. Kérdés, hogy mindezt hogyan viszik véghez, és hány fős személyzet kell egy cenzori rendszer ilyen hatékonyságú üzemeltetéséhez?

Wallach szerint az adatok alapján az ellenőrzés gyakorlatilag „élőben” zajlik. Mivel egy ember nagyjából ötven hozzászólást tud átnézni egy perc alatt, a percenként közzétett 70 ezer poszt átvizsgálásához körülbelül 1400 főre van szükség. Ez nyolcórás műszakokra bontva naponta 4200 cenzor foglalkoztatását jelenti. Az eredmények persze arról is tanúskodnak, hogy a rendszer nem kizárólag az emberi szemekre, hanem különféle algoritmusos megoldásokra is támaszkodik a tiltott tartalmak kiszűrésére. Egy kulcsszavakon alapuló szűrőrendszer például biztosan működik a háttérben, amely a közzététel után azonnal megjelöli a problematikus szavakat tartalmazó posztokat az emberi cenzorok számára. A kínai nyelv sajátos rendszere, illetve a bloggerek által előszeretettel használt rövidítések és neologizmusok azonban nehézzé teszik az effajta keresőrendszerek hatékony alkalmazását. Wallach és kollégái szerint az is világosnak tűnik az adatok alapján, hogy a rendszeresen tiltott tartalmakat posztolók szorosabb megfigyelés alatt állnak, mint az átlagos felhasználó, így esetükben még gyorsabban reagálnak a cenzorok. Ami az egy napon belüli aktivitást illeti, éjszaka jóval kevesebb hozzászólás kerül törlésre, valószínűsíthetően azért, mert ebben a műszakban kevesebb cenzor dolgozik, ami miatt viszont a reggel munkába állóknak jelentős lemaradást kell ledolgozniuk. Ezt többnyire késő délelőttre, kora délutánra teszik meg, amikor is újra kezdődhet a valós időben zajló ellenőrzés, mondja Wallach. (A mellékelt ábrán még az este hét órás híradó közbeni hozzászólásözön által kiváltott hatás is megfigyelhető.) A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen posztok kerülnek törlésre. Úgy találták, hogy minden olyan hozzászólás a cenzúra áldozatául esik, amelyben a szíriai felkelők támogatásáról, a kormányzat hazugságairól vagy az egykézés kritikájáról esik szó. Haladéktalanul törlik azokat a posztokat is, amelyekben valamilyen aktuális, a hatalmat rossz színben feltüntető eseményről esik szó, például egy képviselői szexbotrányról. Egy nagyon fontos kérdésre nem tudott választ adni a példa nélkül álló kutatás, tudniillik arra, hogy a rendszer miért engedi egyáltalán közzétenni ezeket a posztokat? Miért nem késleltetik a hozzászólásokat addig, amíg egy cenzornak van ideje átolvasni azokat? Wallach elmondása szerint bizonyos, hogy egy ilyen szűrőrendszer is működésben van, mivel amikor 2012 augusztusának elején direkt cenzúrába ütköző hozzászólásokat próbáltak posztolni az oldalra, több esetben is azt az üzenetet kapták, hogy az adott tartalom ütközik a Weibo szabályzatában megfogalmazott elvekkel, így nem kerülhet közlésre. Tehát a hozzászólások egy része ki sem kerül az oldalra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. nancsi
2013.03.07. 15:12
"Mivel egy ember nagyjából ötven hozzászólást tud átnézni egy perc alatt, a percenként közzétett 70 ezer poszt átvizsgálásához körülbelül 1400 főre van szükség."
Azért elég jól tolja, aki percenként 50 hsz-t elolvas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zelbacsi
2013.03.07. 15:33
ránéz: benne van, hogy le a kormánnyal? benne. F8. következő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6...
2013.03.07. 15:54
nancsi - a hozzászólások túlnyomó többsége ilyen 1-10 szavas kis megjegyzés. Ráadásul kínai munkatempó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gerrrrry
2013.03.07. 17:24
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2013.03.07. 18:22
Ha nem tudnám, hogy Kína, ahol nem meglepő az ilyesmi, most keresném az állam a földön, hogy ilyen is van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!