iPon Hírek

Lemondott az EA főnöke

Dátum | 2013. 03. 19.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Távozott elnöki posztjáról John Riccitiello, aki hat éven át volt az EA vezetője. Az új főnököt március 30-án nevezik ki, addig is elődje, Larry Probst tölti be ideiglenesen a posztot. Riccitiellót, aki 2007 óta volt az EA vezetője sok kritika érte az elmúlt évek során a befektetők és a játékosok részéről egyaránt, az előbbiek az cég üzleti nehézségeiért okolták a főnököt, az utóbbiak pedig... hol is kezdjük... maradjunk csak a kulcsszavaknál: SWTOR, Mass Effect 3, Sim City, mikrotranzakciók... 2012-ben az EA lekerült a NASDAQ-100-as listájáról, és Amerika legrosszabb cégének választották meg. A 24/7 Wall Street befektetőknek szóló blog tavaly decemberben megjelent cikkében, melynek címe "Vezetők, akiket ki kéne rúgni 2013-ban" Riccitiello is szerepelt.
Az EA részvények árváltozása 2007-2013 között
Az EA üzleti mutatói lefelé kezdtek süllyedni a 2008-as recessziót követően és azóta sem javultak, az elmúlt hat hónap különösen nehéz volt a cég számára. Amikor Riccitiello 2007-ben átvette az irányítást négy márkanévre osztotta fel a céget: EA Games, EA Sports, EA Casual és a The Sims. Még ugyanabban az évben részese volt a legnagyobb felvásárlásnak az EA történetében, megvették a VG Holding Corpot, azt a céget, ami akkoriban a Pandemic Studios és a BioWare tulajdonosa volt. Az akkoriban nagy tiszteletnek örvendő fejlesztők közül az előbbi a Star Wars Battlefront szériáról, az utóbbi pedig a Star Wars: Knights of the Old Republicról és a Mass Effectről volt híres. 2008-ban hírek terjengtek arról, hogy az EA fel akarta vásárolni a Take-Two-t, a Grand Theft Auto mögött álló céget, de a Take-Two nem fogadta el az ajánlatot. Bár az EA Sports részlege nagy sikereket ért el a bombabiztos Madden NFL szériával kosárlabda téren már nem mentek annyira jól a dolgok, 2009 óta nem adtak ki új NBA Live játékot. Riccitiello vezetése alatt a cég párszor kockázatot is vállalt olyan darabokkal, amelyek kívül estek a komfortzónáján. Ilyen volt pl. a Mirror's Edge, a Brütal Legend és a Spore. Voltak sikeres projektjeik is, a The Simpsons: Tapped Out pl. a legnépszerűbb iOS játékok egyike volt, és voltak kevésbé sikeresek – pl. a 2011 végén megjelent Star Wars: The Old Republic, amelyet előfizetősről kénytelenek voltak ingyenesen játszható mikrotranzakciós játékká átalakítani. Az EA negatív megítéléséhez hozzájárult még a Mass Effect 3 befejezésével kapcsolatban kirobbant vita, a Dragon Age 2 kedvezőtlen fogadtatása, és az a fajta kommunikáció, amelyet a cég a játékosokkal folytatott (gondoljunk csak az olyan kijelentésekre, mint "a felhasználók szeretik a mikrotranzakciókat"). Az i-re a pontot a nemrégiben kirobbant Sim City botrány tette fel. Riccitiello távozása óta 2,89 százalékkal nőtt a cég részvényeinek ára, ami ara utal, hogy a befektetőknek tetszik a változás.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Trevize198...
2013.03.19. 13:46
A Dragon Age 2 egy 9/10-es játék lett volna a 10/10-es Origins után, ha nem lett volna olyan primitiv a térképrendszer és nem lett volna minden barlang és helyszín egyforma. Plusz 2 hónapot kellett volna dolgozni vele és máris nagyon más lett volna a fogadtatása. Ehelyett gyorsan kiadták, hogy minél előbb pénzt lehessen vele gyűjteni.

Az SW TOR meg szerintem szintén jó játék, amióta ingyenessé tették azt tolom néha és még ugyan csak fejlődgetek vele (leginkább a történet miatt játszom), de nem látom még miért lett ilyen nagy bukás. Szépek a pályák, elviselhető a harcrendszer és a történetmesélés meg a szokásos Bioware. Szóval nekem WoW után sokkal jobban bejövős. A végjátékról nem tudok nyilatkozni, de több helyről hallottam, hogy igazából azt rontották el és amiatt nem tudta megtartani az előfizetőit.

A mikrotranzakciókat meg a sátán teremtette meg és csak evilági szolgái alkalmazzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tibaimp
2013.03.19. 14:08
Nem semmi az a lista, rajta van még Michael Dell: a Dell elnöke és Rory Read: az amd elnöke, csak hogy a számítástechnikánál maradjak. Érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Cadaver
2013.03.19. 14:09
Trevize1987

"A mikrotranzakciókat meg a sátán teremtette meg és csak evilági szolgái alkalmazzák."
Ez de mekkora, igaz ezekre a mocskokra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Mustaros
2013.03.19. 14:22
Trevize1987

Elég fura , hogy a wow után képes voltál ilyen véleményt nyilvánítani az SWTOR-nak.
Már csak azért is , mert az a játék egy vicc úgy ahogy van , sok véleményt hallottam róla , de 10-ből 8 azt mondta , hogy hulladék. (játszottam vele én is)
Miért van olyan érzésem , hogy wow-ot taurin toltad vagy valami tört csodát , mert én nem vagyok képes a wow után semmilyen más mmo-ra pozitívan nézni (nem wow-ozok már régóta) , ez igaz a gw2-re és társai...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Gyurkov
2013.03.19. 14:25
Végre kirúgták (vagy lemondatták uaz)... ennél már csak jobb jöhet az EA élére!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dfsz34
2013.03.19. 14:36
Ideje volt már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. weri
2013.03.19. 14:38
off: Mustaros: Ha nem a wow jelent volna meg előbb hanem pl. Elder Scrolls online (írtam egy példát mindegy hogy mennyi év van közöttük!) vagy legyen LoTR online, akkor az lenne a vezető mmo és a wow lehet hogy nem lenne mmo. Amúgy szép és jó volt a wow BC-ig (számomra) de utána kaotikus lett és semmit mondó (nincs benne olyan újdonság ami lekötne), csak a pénz szaga érzik rajta.
/OFF

Most hogy lemondott ez a figura, lehet hogy jobb lesz. Ahogy látszik a grafikonon csak rosszabb volt míg ez az ember volt a vezető.
Remélem minőségibb játékok fognak születni ezután...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. meglivorn
2013.03.19. 14:57
@Mustaros:
Hagyjuk ezt. 6 é WoW után (eleinte bladefist majd a tömeges migrálás után Outland szerver) start óta SWTORozok. Pandára visszanéztem, köszi, jól megvagyok azzal a "hulladékkal".

Azt pedig azért senki ne gondolja, hogy ami a "befektetőknek" tetszik, az lesz jó a keményvonalas meg régivágású játékosoknak. Lehet valami a világ legjobb játéka ha nem fogy milliós példányszámban, ill. nem lehet belőle vastagon vasalni a pénzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. magerg
2013.03.19. 15:06
Csak kiegészitésnek: azért volt élet a WoW előtt is (pl. az Everquest-et elég sokan tolták).
Lehet hogy nem csak azon múlik, ki volt ott előbb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sr4c
2013.03.19. 15:48
Haha, csodásan szétbarmoltak egy valag jó játékötletet, csak mert bele kellett szólniuk, hogy a casualok is vegyék, meg minél több pénz legyen belőle -_-'
Pont az ilyen dolgok miatt lesznek egyre sikeresebbek a Kickstarteres ötletek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. casillas85
2013.03.19. 17:03
Vééééégre!Talán helyreáll az Ea és nem lesznek mikrótranzakciók és tönkretett szériák,hadd ne soroljam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ITEM00
2013.03.19. 17:52
A mikrótranzakció a kiadók kánaánja,de az igazi játékosok szerintem utálják. Persze ez csak azokra érvényes,akik becsülettel megszenvedtek a plusz kiegészítőkért,stb. Aki annak örült,hogy pénzért vásárolhat specialitásokat,azok ezután is ezt a rendszert fogják igényelni. Olyan,mint a cheat vásárlás,ha van pénzed,akkor jobb lehetsz másoknál is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szacsee24
2013.03.19. 19:15
Muhahaha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Uckz
2013.03.19. 19:39
2008 októberében mi történt, hogy annyira szakadék szerűen lezuhantak az árak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. casillas85
2013.03.19. 22:00
Elkezdődött a gazdasági világválság Uckz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. PahaH
2013.03.19. 22:55
Csak remélem és szívből,hogy ez a mutató részvény -250% legyen 1 éven belül!
Vesszen az EA mikrótranzakció és az összes DLC sh*t a kedves nagyon tetszik befektetőkkel együtt
Normál kidolgozott nem lehúzásos felszínes játékokat akarunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2013.03.20. 07:52
Ezt az embert már kinevezni sem kellett volna - És valójában olyan változás kellene, ami a vásárlóknak tetszik :-)

Az ME3-mal elkövetett bűnök közzül a befejezés volt a legkisebb... Azon a játékon (a többit nem ismerem) nagyon érződik az, hogy valahol az útban áll egy ember, aki szisztematikusan meggátolja, hogy bármi jó történjen a játékkal. Remélem ez az ember távozott most.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mullerdavi...
2013.03.20. 14:37
A mikrotranzakcióval alapvetően semmi gond nincs. Gondoljatok pl a TF2/Dota2-re. Rengetegen játszhatnak ingyen, akinek pedig egy kis plusz kell, vagy nem akar a cserélgetésekkel szórakozni, annak ott vannak pénzért a dolgok.
A probléma azzal van amikor kötelező megvenned, mert anélkül nem tudsz érvényesülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!