iPon Hírek

Lencsevégen a Plextor legújabb SSD-i

Dátum | 2014. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Plextor a CES alkalmával megmutatta, milyen SSD meghajtókkal készül az idei évre. A vállalat standján nem kevesebb, mint öt új termékcsalád foglalt helyet, amelyek között M.2, mSATA, PCIe és 2,5 colos formátumú megoldások egyaránt találhatóak. Átlagfelhasználóknak szánt termékek A felsoroltak közül a legtöbben valószínűleg a 2,5 colos modellek iránt érdeklődnek: ezekből rögtön kétféle termékcsalád is piacra kerül. Az M6 pro modellek a nagy teljesítményre vágyó felhasználókat, az M6S modellek pedig az átlagfelhasználókat veszik célba. A két sorozat tagjai között természetesen nem csak teljesítmény, de ár tekintetében is lesz különbség, igaz, utóbbival kapcsolatban pontos számok egyelőre még nem állnak rendelkezésre.
Annyi már biztos, hogy az M6 Pro sorozat tagjai 540 MB/s-os folyamatos olvasási- és 460 MB/s-os folyamatos írási tempót kínálnak majd, az M6S modelleknél pedig 520 MB/s-os folyamatos olvasási- és 440 MB/s-os folyamatos írási tempóra kell felkészülni – legalábbis a leggyorsabb modellek esetében. Nyilván nem csak folyamatos, hanem véletlenszerű 4K-s írási és olvasási teljesítmény terén is lesznek különbségek a termékcsaládok között. A 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os kiszerelésben érkező M6 pro modellek a jelenlegi információk szerint a Toshiba legújabb, 19 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipjeit használják.
A 2,5 colos adattárolók mellett M.2-es formátumú, M.2 SATA 280-as típusjelzéssel ellátott SSD kártyák is bemutatkoztak, amelyek modelltől függően 128 GB-os, illetve 256 GB-os adattároló kapacitással kerülnek forgalomba. Ezek a termékek 520 MB/s-os folyamatos olvasási- és 410 MB/s-os folyamatos írási tempót kínálnak, azaz nem lesznek lassúak. Véletlenszerű 4K-s olvasási feladatok esetén a család tagjai akár 78 000 I/O művelet elvégzésére is képesek lesznek egyetlen másodperc leforgása alatt. Persze adattároló kapacitástól függően ezeknél a termékeknél is mutatkozhatnak majd teljesítmény-különbségek.
A vállalat a PCIe formátumú SSD kártyák szegmensét is célba veszi egy új SSD családdal, ami az M6e nevet viseli. A sorozat tagjai 128 GB-os, 256 GB-os, illetve 512 GB-os adattároló kapacitással érkeznek – utóbbi 770 MB/s-os folyamatos olvasási- és 625 MB/s-os folyamatos írási tempó elérésére lesz képes. 4K aligned mód alkalmazásakor olvasás esetén 105 000, írás esetén pedig 100 000 I/O műveletet tudnak végrehajtani a család tagjai másodpercenként. Érdekesség, hogy ha egy kicsit jobban megnézzük a fotót, akkor látszik, hogy a PCIe slotba illeszkedő bővítőkártyán egy M.2-es formátumú SSD kártya lapul, amely PCI Express 2.0 x2-es sávszélességgel gazdálkodik.
Aki inkább mSATA formátumú újdonságra vágyik, annak az M6M család tagjai jelenthetik a megoldást. Az újdonságok adattároló kapacitása 64 GB-tól egészen 512 GB-ig terjed – a leggyorsabb példányok 520 MB/s-os folyamatos olvasási- és 440 MB/s-os folyamatos írási tempót tudnak felmutatni. Az egyelőre nem derült ki, hogy az új SSD meghajtók pontosan mennyibe kerülnek majd, az viszont már biztos, hogy mindannyian idén tavasszal jelennek meg. Üzleti termékek A Plextor és a Lite-On meglehetősen aktív az autoipari eszközökbe szánt NAND Flash termékek piacán, viszont a páros eddig nem igazán lépett be az üzleti megoldások szegmensébe, pedig ott is teremhetne számukra némi babér. A jelek szerint ezt a vezetés is így látja, így az idei év fordulópont lesz: több üzleti szegmensbe szánt SSD meghajtó is feltűnik majd a kínálatban.
Az egyik új üzleti SSD meghajtó család az LCT-N9S típusjelzést viseli, tagjainak adattároló kapacitása pedig 60 GB-tól egészen 960 GB-ig terjed. Az új SSD meghajtók pontos tulajdonságai egyelőre nem ismertek, de annyi már azért kiderült, hogy ezeken a termékeken speciális firmware teljesít majd szolgálatot, ami segít az alacsony elérési idő és a konzisztens teljesítmény biztosításában. Ezek az újdonságok a Toshiba legújabb, 19 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipjeire támaszkodnak és end-to-end adatvédelemmel rendelkeznek.
Érkeznek még az LCT-NAS sorozat tagjai is, amelyek speciális, eMLC NAND Flash alapú megoldások lesznek. Az újdonságok adattároló kapacitása 100 GB-tól 800 GB-ig terjed, az end-to-end adatvédelem pedig náluk is elérhető lesz. Ezen felül áramkimaradás elleni védelem is jelen lesz a fedélzeten, a lehető legalacsonyabb elérésről és a lehető legjobb teljesítményről pedig egyedi firmware gondoskodik majd. Ezek az SSD meghajtók kibírnak napi 3 teleírást, igaz, az nem derült ki, hogy pontosan mennyi időn át.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. TheRealTsL
2014.01.10. 11:46
Hát az konkrétan egyetlen szinttel kulturáltabb csak, mintha sima drótokkal lenne összeforrasztva az asztalon a holmi.
Tény, hogy nem a designtól függ jó-e valami, na de az igénytelenségnek is vannak határai, amit már nem kéne megengednie magának egy ekkora cégnek... szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!