iPon Hírek

Lencsevégen a referencia Intel Broadwell-U ultrabook

Dátum | 2014. 10. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az FCC dokumentumainak köszönhetően már most képet kaphatunk arról, hogy néz ki az Intel következő generációs, Broadwell processzorra épülő referencia ultrabookja, sőt, azt is megtudhatjuk, milyen összetevőket tartalmaz az újdonság háza. A szóban forgó termék tulajdonképpen egy konvertibilis ultrabook, amely az üzleti felhasználók és az átlagfelhasználók igényeinek egyaránt megfelelhet. A szerkezet az új platformban rejlő lehetőségek bemutatására szolgálhat.
A referencia ultrabook 13,3 hüvelykes képátlójú LCD kijelzőt kapott, amely 16:9-es képaránnyal bír, natív felbontása pedig 3200 x 1800 pixel. A kijelző természetesen érintő támogatást is kapott, így maximum öt ujj mozgását tudja követni. A processzor szerepét egy kétmagos Broadwell-ULT egység tölti be, amely 15 wattos TDP-vel rendelkezik. A mintapéldány processzormagjai 2 GHz-es, vagy nagyobb magórajelen ketyegnek, mellettük pedig egy GT2-es kiépítésű, Intel HD Graphics sorozatú integrált videó vezérlő is helyet kapott. Rendszermemóriából 8 GB-nyi LP-DDR3-1333 MHz-es RAM áll rendelkezésre, méghozzá alaplapra integrált kivitelben.
Az adatok tárolásáról Intel Pro 2500-as (Temple Star) SSD meghajtó gondoskodik, ami 160 GB-os adattároló kapacitással és M.2 NGFF formátummal bír. A rendszer 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.0-s vezérlőt egyaránt tartalmaz, de emellett NFC modul és LTE/3G modul is van benne. Az előlapi kamera 1080p-s felbontás mellett üzemel, és modelltől függően 2D-s vagy 2D+3D-s megoldás egyaránt lehet – utóbbi a RealSense technológiára alapoz.
A hátlapon egy nyolc megapixeles felbontású kamera található, amihez vaku is jár. A tábla rész kettő vagy három, kijelzőbe integrált mikrofont tartalmazhat, a billentyűzetet rejtő egységben pedig két mikrofon kaphat helyet.
A referencia modell HDMI 1.4b videó kimenettel, két USB 3.0-s porttal, SDXC memóriakártya-olvasóval, microSIM bővítőhellyel, valamint 3,5 milliméteres kombinált audió csatlakozóval rendelkezik, plusz még Gigabites Ethernet portot is tartalmaz. A szenzorok között gyorsulásmérő, ALS szenzor, giroszkóp, digitális iránytű, NFC szenzor, jelenlét-érzékelő és légnyomás-érzékelő egyaránt található, plusz a fedélzeten ujjlenyomat-olvasó, illetve GPS/GNSS vezérlő is fellelhető. A tápellátásról 50 wattórás lítium-ion akkumulátor gondoskodik. A kijelző 360 fokban hátrahajtható, a billentyűzet pedig normál mérettel rendelkezik és még háttérvilágítást is alkalmaz. A referencia konvertibilis ultrabook 1543 grammot nyom a mérlegen, vastagsága pedig 18,6 milliméter, azaz nem túl kecses, de nem szabad elfelejteni: nem gyártásba szánt termékről van szó, hanem egy "demó" darabról.
A Broadwell-Y sorozatú Core M processzorokkal szerelt mobil konfigurációk még ebben az évben elérhetővé válnak, de a Broadwell-U alapú, a fenti referencia modelléhez hasonló képességekkel ellátott termékek majd csak a következő év elején tehetik tiszteletüket a piacon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Philo
2014.10.03. 22:12
Hááát öööö... nem azért de egy Fujitsu U904 is hasonló paraméterekkel bír.
3200x1800 IGZO kijelző, i7 proci 17 Watt, 256 GB SSD, teljes értékű LAN csatlakozó, 3G modem, TPM
vénaszkenner
továbbá dokkolható, 14 colos létére kisebb, mint a több 13,3-as...

Most akkor mit is talált fel megint a Zintel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kirrr
2014.10.04. 00:36
Semmit nem talált fel. Ez egy "No-Brand" referencia modell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. j.panzer
2014.10.04. 14:37
Szerintem a 3G modem nagyon jó, én az Intel helyében ezt kötelezővé tenném az ultrabookokban, lévén UB-t pont azok vesznek leginkább, akik sokat utaznak (számít nekik a súly és a méret), így viszont nem mindenhol van Wi-Fi, és akkor már ne keljen mindenféle USB sticket Wi-Fi-vel (vagy Mi-Fi-vel, vagy tethering-gel) vacakolni.

A hátlapi kamerát, ráadásul VAKU-val nem értem viszont. Valaki komolyan gondolja, hogy lesz olyan ember, aki egy laptoppal áll majd neki fényképezni??

Amúgy ritka ronda lett ez a prototípus (meg brutál vastag), de legalább tabletté alakítható, ami tetszik.
Jó lenne egy ilyen felszereltségű noti, de igazából olyan 200k-ig. Ez meg legalább a duplája lesz sajna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog Philo
2014.10.04. 16:01
Es a Fujitsu abbol ad is el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim j.pan...
2014.10.04. 16:53
A tetheringet ráadásul tiltja az összes üzletszabályzat. Telenornál viszont nem érdekli őket, még lekorlátozni is elfelejtik a netet, ha megvolt a havi max adatforgalom!

Viszont használni egyáltalán nem macerás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.04. 22:15
Ez miért is kérdés?

Nem tudom. Kérdezd meg a Fujitsu-t!

Referencia modellnek tök jó. Viszont így az ultrabookok ára tovább emelkedik. A fuji is 400 rongy. Na már most a hasonló megoldások a piacon megint csak ilyen áron mennek.
Az ultrabookoknak pont hogy megfizethetőbbeknek kellene lenniük a technika fejlődésével hogy jobban elterjedjenek és nem teletömni minden földi jóval, ami az árcsökkenés ellenében hat.
250 ezerért lényegesen több fogyna egy szerényebb képességű gépből, mint 400-ért egy ilyen csili-vili cuccból.

Az eredeti elképzelés: gyors boot, könnyű, vékony 6-8 óra üzemidő a legtöbb embernek irodai munkára tökéletes lenne.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. legyes
2014.10.05. 21:42
van ember, aki önszántából vesz Fujitsu-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.05. 23:40
Flame.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BigSnail legye...
2014.10.07. 18:58
Csak aki ért is hozzá :-) Aki meg nem, az fikázik mindenfelé, mint az óvodások :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BigSnail Philo
2014.10.07. 19:09
Minden gyártónak szüksége van zászlóshajókra, s ez nem csak az IT cégekre igaz. Mindenhol szükség van csúcsmodellekre, amit minden évben el lehet adni a cégvezetőknek, akik pedig, mint a jó cégért, hordozzák magukkal az emblémákat. Lehet az alma, vagy a Fujitsu infinity logo-ja, de akár a Merci slusszkulcs és had ne soroljam, mindenki ismeri a márkák prémium képviselőit. Az Ultrabook is a prémium kategória, s nem a pór nép kiváltsága. Én is kisfogyasztású autóval járok, a notim se kerül több százezerbe, de SSD-vel azért ez is kellően fürge :-)

Amúgy pedig vannak kisebb, olcsóbb Ultrabook-ok is, 250-ért is már egész jókat lehet kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!