iPon Hírek

Lencsevégen a Samsung Z-NAND alapú SSD-je

Dátum | 2017. 03. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung Z-NAND név alatt egy új technológia fejlesztésén dolgozik, amely az Intel 3DXpoint technológiájához hasonlóan a DRAM és a NAND között helyezkedik el, legalábbis ami a késleltetést és a sebességet illeti.
Fotó: AnandTech
A vállalat eddig nem sokat árult el az újdonság pontos technológiai részleteiről, de annyi azért már tudható, hogy a Samsung megoldása nem lesz annyira új technológia, mint az Intel és a Micron által fejlesztett 3DXpoint, sokkal inkább a NAND Flash egy „átdolgozott”, optimalizált változatára számíthatunk. Egyes elemzők szerint tulajdonképpen SLC módban működő 3D-NAND/V-NAND lapkákról lehet szó, legalábbis a nyers teljesítményadatok alapján – ezt persze a Samsung illetékesei sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták.
Fotó: AnandTech
A Z-SSD család tagjai nemrégiben feltűntek egy rendezvényen, amely a Cloud Expo Europe nevet viseli, így kiderült egy s más velük kapcsolatban. A dolgok jelenlegi állása szerint az első Z-SSD meghajtó 800 GB-os adattároló kapacitással, félmagas kivitelben, PCI Express 3.0 x4 bővítőkártya formájában érkezik. Folyamatos írási és olvasási sebesség terén 3,2 GB/s körüli értékekre számíthatunk; véletlenszerű olvasási és írási feladatok alkalmával pedig 750 000, illetve 160 000 I/O művelet végrehajtására lesz képes a termék egyetlen másodperc leforgása alatt. A késleltetés a jelenlegi NVMe SSD meghajtókéhoz képest mintegy 70%-kal alacsonyabb lesz, ami nem csak az újfajta NAND Flash memóriachipeknek, de az új SSD vezérlőnek is köszönhető. Amennyiben valóban SLC módban üzemelő 3D-NAND/V-NAND chipek adják a termék alapját, úgy strapabíróság terén is igen ütőképes lehet majd.
Fotó: AnandTech
A korábbi tervek szerint a Z-SSD család 1 TB-os, 2 TB-os és 4 TB-os tagokkal rendelkezhet, de egyelőre még csak a 800 GB-os modellt mutatta meg a Samsung. Utóbbi könnyen lehet, hogy 1 TB-os „nyers” adattároló kapacitással rendelkezik, ám az Over-Provisioning miatt csak 800 GB-nyi használható tárterületet nyújt – a „rejtett terület” az SSD vezérlő munkáját segíti, valamint a hibás cellák pótlására is lehetőséget ad. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Z-SSD család tagjai pontosan mikor jelennek meg, később azonban remélhetőleg további részletek is napvilágot látnak velük kapcsolatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. asaca
2017.03.21. 18:20
elképzelhetetlen sebesség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. markangabo... asaca
2017.03.21. 20:17
Elképzelhetetlen sebesség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!