iPon Hírek

Lencsevégen a Zen processzor, elrajtoltak az új mobil APU-k

Dátum | 2016. 06. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Lencsevégen a Summit Ridge család egyik tagja Az AMD a hajnali show alkalmával a Radeon RX 480 mellett egy másik különlegességet is mutatott, ami egy Zen architektúra köré épülő processzor volt. Erről a termékről sajnos túl sok konkrétumot nem árultak el, de ami tudható, azt az alábbi pár sorban tálaljuk.
A Zen ugye idén érte el az úgynevezett „tape out” fázist, azaz a tervezőasztalról a gyártósorra került, ahol kézzel fogható lapkákká váltak a tervek. Mára ezekből a lapkákból korai mérnöki tesztpéldányok készültek, amelyek közül egyet az AMD első embere, Dr. Lisa Su magával hozott a Computexre. A szóban Summit Ridge sorozatot erősítő processzor egy nyolcmagos megoldás, amely az AMD új, egységes processzorfoglalatát, a Socket AM4-et használja. Ez a processzorfoglalat nem csak a klasszikus processzorokat, de az APU egységeket is fogadja, így letisztultabb lesz a kép, nem kell majd sok-sok CPU foglalat közül válogatni.
A Summit Ridge processzorral, illetve a Zen architektúrával kapcsolatban eléggé szűkszavúra sikeredett az előadás. Dr. Lisa Su szerint az új processzorok 40%-kal több utasítást tudnak végrehajtani egy órajel alatt, mint elődeik, ami ígéretesnek hangzik. A processzorok még készülnek, de a vállalat az elkövetkező hetek folyamán már elkezdi szállítani az első tesztpéldányokat legnagyobb partnerei számára, a többi OEM partner pedig az év harmadik negyedévében juthat hozzá az első tesztpéldányokhoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a harmadik negyedév folyamán a Zen is elrajtolhat, hisz az OEM-ek rendszerint a tervezett kereskedelmi rajtnál sokkal-sokkal előbb megkapják a tesztpéldányokat.
A Zen architektúrának az AMD nagyon komoly szerepet szán, hiszen ez nem csak az új asztali processzorok, de a nyolcadik generációs APU egységek alapját is képezi majd, sőt, idővel a beágyazott termékek szegmensét, valamint a szerverpiacot is célba veszi. Elrajtoltak a hetedik generációs mobil APU egységek A harmadik fontos téma, ami a bemutató alkalmával szóba került, az a noteszgépek szegmensét érinti, ugyanis hivatalosan is elrajtoltak a hatodik generációs Carrizo APU egységek utódaiként érkező hetedik generációs Bristol Ridge és Stoney Ridge családok, amelyek 28 nm-es gyártástechnológiával készülnek, de már második generációs Excavator alapokon nyugszanak. A Bristol Ridge két processzormodult, azaz négy CPU magot tartalmazó lapka lesz, ami az iGPU-t is beleszámolva 250,4 négyzetmilliméteres felülettel rendelkezik, tranzisztorainak száma pedig 3,1 milliárd. A Stoney Ridge ezzel szemben már csak egyetlen processzormodult, azaz két CPU magot vet be, így iGPU-val együtt is csak 124,5 négyzetmilliméteres lapkát használ, amelyben 1,2 milliárd tranzisztor lapul.
Az alapokat a hatodik generációs Carrizo dizájn adja, ami átesett néhány frissítésen annak érdekében, hogy az energiahatékonyság és a teljesítmény javulhasson. Az előrelépés főleg a DDR4-es memóriatámogatás bevezetésének köszönhető, ami az R sorozatú beágyazott AMD APU egységek térfeléről már ismerős lehet, de gyártástechnológiai fejlesztések is történtek, valamint az AVFS (Adaptive Voltage Frequency Scaling) algoritmusok is segítenek az előrelépésben. Ezekkel együttesen egy 2014-es 15 wattos Kaveri APU egységhez képest 56%-kal nagyobb nyers processzorteljesítmény érhető el egy Bristol Ridge APU esetében, a tavalyi Carrizo modellhez képest pedig 10% az előny.
Az élettartam alatt elérhető lehető legjobb teljesítmény érdekében a hetedik generációs APU egységeknél bevezetésre kerül egy új megoldás, ami a Shadow Pstates nevet viseli. Ennek lényege, hogy az APU egység fedélzetén szolgálatot teljesítő AVFS algoritmust felkészítik a lapkák közötti különbségekre, amelyek eleinte a gyártásból fakadnak, később pedig az üzemi körülmények, illetve az elektronikai komponensek öregedéssel kapcsolatos változásai befolyásolják a működést. A Shadow Pstates funkcióval kiegészített AVFS a POST folyamat részeként egy tesztet végez, amellyel ellenőrzi az adott lapka aktuális minőségét, majd működését a processzor tulajdonságaihoz igazítja, így sokkal hatékonyabban dolgozhat a rendszer, ugyanis az AVFS működési görbéje jobban idomul az adott processzor karakterisztikájához – nem egy általános profilt húznak rá minden központi egységre. Ez felhasználói szemmel nézve azt jelentheti, hogy a jobb minőségű lapkák tovább maradnak majd boost állapotban, ha viszont alacsonyabb terhelés éri őket, akkor a korábbi megoldáshoz képest energiahatékonyabbak lesznek.
Fontos újítás, hogy végre AMD fronton is elérhetővé válik a „Skin Temperature Aware Power Management” funkció, amelynek keretén belül I2C csatolón keresztül maximum 5 hőszenzor csatlakozhat az APU egységhez, így monitorozható lesz az adott mobileszköz házának hőfoka. Ez azért jó, mert hűvösebb ház esetén tovább maradhat boost állapotban az APU egység, melegedő háznál pedig módosul a karakterisztika, így nem forrósodik fel egy adott hőmérsékletnél jobban a ház. A hetedik generációs APU egységek rajtja kapcsán fontos kiemelni, hogy az AMD stratégiát váltott. Korábban a belépőszintet alacsony fogyasztású, alacsony teljesítményű „cat” processzormagokkal ellátott SoC egységek szolgálták ki – például Bobcat –, mostantól viszont az alsóbb régiókban is ugyanazt a processzormag típust használják majd, mint feljebb. Ez ugye az Excavator lesz.
A belépőszintet a Stoney Ridge család veszi célba, amelyben kétmagos A9-es, A6-os és E2-es sorozatú modellek lesznek, amelyek többnyire 15 wattos TDP-vel rendelkeznek, de A9 fronton 25 wattos maximális cTDP-vel gazdálkodó modell is lesz. Itt DDR4-2133 MHz-es órajelig terjed a memória-támogatás, de csak egy memóriacsatorna áll rendelkezésre. A GCN 1.2 alapú iGPU 50%-os teljesítménynövekedést kínál a legutóbbi „cat” sorozatú megoldáshoz képest, fedélzetén pedig új videó dekódoló motor is lesz, így a VP9-es és a HEVC tartalmak lejátszásának hardveres gyorsítása is menni fog. Ezzel együtt PCIe 3.0 támogatásra, illetve HDMI 2.0 támogatásra is számíthatunk.
Bristol Ridge fronton már négy processzormag áll rendelkezésre, az APU egységek pedig akár DDR4-2400 MHz-es memóriatámogatást is igénybe vehetnek, természetesen két memóriacsatornán keresztül. Tokozás terén nem lesz különbség, vagyis a Bristol Ridge és a Stoney Ridge APU egységek egyforma foglalattal érkeznek. Ebben a családban A10-es, A12-es és FX sorozatú modellek lesznek, típusjelzésük pedig „P” betűt is tartalmazni fog. A konfigurálható TDP-vel érkező újdonságok a 15 wattos és a 35 wattos szintet veszik célba, átfedés azonban nem lesz az egyes modellek között.
Az új APU egységek mellé játékcsomagokat is kínál az AMD, ám hogy ezzel az opcióval élnek-e az OEM-ek, az már csak rajtuk múlik, így gyártótól és terméktől függ majd a kínálat. Az új APU egységek köré épülő konfigurációk már most, a Computex alatt is feltűnhetnek az egyes gyártók kínálatában, később pedig az üzletek polcain is találkozhatunk velük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. s_otto
2016.06.01. 09:27
Akkor a zen idén már nem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Whysper
2016.06.01. 09:35
Fx 9830P érdekes lehet Igp-vel 35W-ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. HozeManuel
2016.06.01. 10:03
Micsoda? AMD proci 15-35W fogyasztással? Ez nem lehet igaz *TAPS*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Raszputyin
2016.06.01. 10:27
"AMD is still leader in graphics" az ábrán - majd meglátjuk, ha összeresztik őket teszteken egy Iris Pro IGP-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Raszputyin
2016.06.01. 10:35
Az nem baj, de azt akkor írják oda, hogy best in price, nem pedig hogy graphic.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. firebird18...
2016.06.01. 10:46
Egy processzor nem ipg-ről szol én mondjuk sose tennék egy prociba felesleges dolgokat de egy tesztben elvérezne a cpu teljesítménye. igp vel meg kár tökölni 20-30 ezerért lehet venni alap kártyát és 20x jobb az ipg- nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Phantomstr... fireb...
2016.06.01. 11:29
Nem is tesznek prociba felesleges dolgokat. Lényeges dolgokat tesznek oda, ezért került bele az IGP is. A memóriavezérlőt sem azért tették bele 10 éve, mert valakinek ez pattant ki a hajlali merevedéséből, hanem mert például gyorsította a memóriakezelést.

Mobil fronton ez különösen fontos helytakarékossági és hűtés szempontjából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. firebird18... Phant...
2016.06.01. 11:47
A memória szempontjából helyes lépés volt mert tényleg a gyorsításra ment de igp mit gyorsít egy gtx 980 vagy 1080 esetében? Laptopba teljesen más mert ott videó chip van vga helyett. De egy asztali gépbe pont egy olyan procinál amelyiknél alapból 200% os sebesség növekedés kéne alapból hogy középkategóriába kerüljön annak inkább a cpu teljesítményen kéne dolgoznia nem igp-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Supra Phant...
2016.06.01. 11:50
+1

Meg ugye olyan dolgok hogy UMA csak így érhető el.

Egyébként már a cikk címe is az, hogy APU és nem CPU...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. piter fireb...
2016.06.01. 11:52
Tenyleg nem zavar hogy mobil APU-rol van szo?Ha elolvasnad mirol van szo az jo lenne neked is es nekunk is.Nem kene minden hulyeseget elolvasnunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. BReal fireb...
2016.06.01. 11:54
Mondjuk talán azért, mert gondolnak azokra, akik casual gamerek, néha elővesznek egy-egy régebbi címet és azzal tolják, vagy pl. MOBA pártiak, amihez bőven elég egy ilyen APU. Nem mindenki 16k 500 fps-ben gondolkodik, ezt kéne elfogadni. Megértem, hogy szúrja a szemed az AMD jelenléte, de ez van, el kell fogadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp
2016.06.01. 12:10
Játékcsomag az jöhet, remélem az új dvga-hoz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ThePoweR
2016.06.01. 12:24
Sok infó volt a Zenről. Mutattak egy CPU-t ami bármi lehet és elmondták még egyszer amit régen. Pedig már örültem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Raszputyin ThePo...
2016.06.01. 12:47
Külföldi oldalon volt 1-2 hete több Zen "infó", egy homályos chipbelső fotó alapján próbáltak elemezni dolgokat.

Mondjuk szerintem az nem lesz olyan nagy hír, hogy ha párba állnak az Intelllel, mert ezzel a lépéssel csak behozták az 5+ éves lemaradásukat. Ettől még nem lesznek felgyorsult eladások, ha nem adják jóval az intel árak alatt..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Raszputyin Phant...
2016.06.01. 12:49
HSA miatt erőltetik az APU/IGP dolgokat jelenleg, aminek most jött ki az új szabványa. Ami jó annak a 2-3 programnak, ami használja is, pl. openoffice calc ha jól rémlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomchee
2016.06.01. 13:00
Én azért nagyon szorítok nekik, h végre össze sikerüljön szedniük magukat CPU fronton
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2016.06.01. 13:08
Eredetileg nem úgy volt, hogy a Zen alapú APU-k jelennek meg először? Mert azok sincsenek még sehol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Steven86
2016.06.01. 15:11
tök vicces, hogy egymás technikáit adják egymásnak először az Intel adta a dolgait az AMD-nek, aztán meg az Intel megadta magát, amikor az AMD megalkotta az első x64-es architektúrát. még mindig nincs itt verseny, inkább csak osztogatás egymás közt halkan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fofoka Phant...
2016.06.01. 20:17
Hááát, belenyomorítanak olyan sok mindent egy kis helyre, az nem éppen jó hűtés szempontjából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Crytek01
2016.06.01. 21:00
Vajon miért gondolom úgy hogy ez a Zen SE fogja megváltani a világot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fzoltan Terro...
2016.06.02. 08:28
Mindig is úgy volt, hogy 2017, legeslegkorábban 2016Q4. Nem kell fölöslegesen kelteni a feszkót.
s_otto hasonló kijeelntésére már nem is reagálok, ő egy zöld troll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan Cryte...
2016.06.02. 08:30
És ezt még az AMD sem állította. Ha jól emlékszem, akkor úgy szólt az egész, hogy elérik a Skylake szintjét. Ami kevésnek tűnhet, de a mostani FX-ekhez képest egész jó, főleg úgy, hogy most váltanak CMT-ről SMT-re.
Ami egyébként nekem egy hatalmas szívfájdalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror Fzolt...
2016.06.02. 08:38
Milyen feszkót? A tavalyi roadmapen még 2015-re ígérték a most bejelentett Carrizo magos apu-kat, idénre meg már Bristol Ridge. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan Terro...
2016.06.02. 09:04
???
Ébresztől!!!! Azok már rég megjelentek!!!

Pl. EZ

Még a cikkben is benne van:
"hivatalosan is elrajtoltak a hatodik generációs Carrizo APU egységek utódaiként érkező hetedik generációs Bristol Ridge és Stoney Ridge családok"

Ami szerintem hiányzik, az az Amur, én legalábbis nem tudok róla semmit, a Bristol Ridge meg még akár jöhet 2016-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror Fzolt...
2016.06.02. 09:34
Én ébren vagyok, de a chipekben még mindig Carrizo mag van, és nem Zen, ahogy a roadmap állítja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan Terro...
2016.06.02. 09:37
2016Q4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.09.07. 04:55
Fake roadmap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!