iPon Hírek

Lencsevégen az ADATA mobilokba szánt A2-es microSD kártyája

Dátum | 2017. 06. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Márciusban számolhattunk be először arról, hogy az SD Association elkészítette az alkalmazás futtatási képesség alapján kialakított osztályozás második szintjét, az App Performance 2-t. Erre viszonylag hamar került sor, hiszen az A1 osztályzat novemberben mutatkozott be, és elsőként a CES keretében láthattunk kész terméket ezzel a jelöléssel, méghozzá a SanDisknek köszönhetően. Most pedig már az ADATA révén egy olyan memóriakártya került a figyelem középpontjába, aminek a felületét megtöltik az SD Association különböző jelölései. Mindközül a legérdekesebb az A2 feliratot megformáló piktogram. A frissen demonstrált termék bizony már az App Performance második szintjének besorolását is megkapta, ami főleg az írási és olvasási műveletek számát tekintve szigorúbb, mint az A1-es osztály, de sok egyéb feltétele is van. Ez az új kártya remekül helytállhat majd a felsőkategóriás okostelefonokban, és bár azért elmarad majd a teljesítménye az integrált adattárolókétól, amik manapság már akár 500-700 MB/s-os sebességre is képesek lehetnek az UFS szabványoknak köszönhetően, biztosan nem fogja lerontani a felhasználói élményt. Ezen felül egy másik jelölés is érdekessé teszi az újdonságot, az LV logó. Ezt szintén márciusban harangozta be az SDA szervezet, itt az alacsonyabb működési feszültségre kell asszociálni (1,8 V), ennek megfelelően kisebb is a kártya fogyasztása az átlagosnál, ráadásul pedig még kevésbé is melegszik. Ennek köszönhetően még alkalmasabb lesz okostelefonos felhasználásra az érkező termék.
Az ADATA megoldása még csak a későbbiekben lesz elérhető, de már most megtudhattunk róla nagyon sok információt. Az App Performance 2 jelölésből fakadóan például biztos, hogy íráskor a teljesítménye eléri majd a 2000 IOPS értéket, olvasáskor pedig már másodpercenként 4000 művelet végrehajtására lesz képes. Az olvasási és az írási sebessége elérheti a 104 MB/s-ot, de itt a pontos adatok még nem ismertek. Ami biztos, hogy minden körülmények között képes lesz 10 MB/s-os folyamatos írási tempót biztosítani, ezért megkapta a V10 videós minősítést. A kártya a fejlett SD 6.0-s vezérlőjének köszönhetően Command Queuing lehetőséget is biztosít, ezáltal a rendszertől kapott műveleteket olyan sorrendben hajtja végre az ADATA friss terméke, hogy a lehető legmagasabb teljesítményt biztosítsa. Van továbbá gyorsítótárazási képessége is, ez pedig a jobb írási sebesség elérését szolgálja. Az ADATA kiemelte, hogy 3D NAND Flash lapkákhoz tervezett vezérlővel van felszerelve a memóriakártya, szóval minden bizonnyal 3D MLC vagy 3D TLC lapkák lesznek benne felhasználva. Sőt mi több, számolni lehet a Silicon Motion által fejlesztett biztonsági megoldással, a DuoECC motorral is, ami hozzájárul majd a magasabb szintű adatvédelemhez. Ezáltal kiemelt fontosságú információk tárolására is alkalmas lesz a memóriakártya. És hogy mégis milyen kivitelekben lehet erre számítani? Az ADATA különleges microSD formátumú lapkája 32, 64 és 128 GB-os kapacitással lesz elérhető. Szerényebb mérettel nem készül a vállalat, és mivel itt elsősorban már a felsőkategóriás okostelefonok lesznek a célkeresztbe, ez abszolút érthető is.
Az ADATA jelenlegi tervei szerint a microSDXC UHS-I U1 CL10 V10 A2 LV memóriakártyák jó esetben 2017 végén kerülhetnek a boltok polcaira, de meglehet, hogy csak 2018 elején érkeznek majd meg. Az árakról természetesen most még korai lenne beszélni, ez csak a rajt közeledtével rajzolódhat ki, de valószínűleg nem lesz olcsó mulatság már a 32 gigás kivitel sem, a 128 GB-os kapacitású pedig egészen biztos, hogy annyiba fog kerülni, mint egy olcsóbb mobil.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!