iPon Hírek

Lencsevégen az ASUS következő generációs alaplapjai

Dátum | 2014. 04. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Jön a Z79 Deluxe Az ASUS kínálatában hamarosan megjelenik a remek felszereltséggel büszkélkedő Z97 Deluxe alaplap, ami akármilyen furcsán is hangozzék ez egy alaplap esetében, de dizájn tekintetében is előrelépésnek minősül. Korábban a gyártó valószínűleg sok kritikát kapott az alaplapjain elhelyezett PCH hűtés színe, illetve formavilága miatt, és a dizájnerek a jelek szerint megfogadták a kritikákat, ugyanis a Z97-es sorozat csúcsát képviselő Deluxe modell igazán vonzóra sikeredett. A PCH hűtőbordája minimalista dizájnnal érkezik és színe is jóval konzervatívabb lett, mint a korábbi megoldásoké.
A Z79 Deluxe nevéhez méltóan igen komoly felszereltséggel érkezik. Az LGA-1150-es processzorokat fogadó alaplap 16 fázisú CPU VRM tápáramkörrel gazdálkodik, memóriafoglalatokból pedig összesen négyet tartalmaz – ezek mindannyian DDR3-as asztali memóriamodulokat fogadnak. A bővítőhelyek között – egyebek mellett – három darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, SATA 6 Gbps-os portokból pedig hat jár. Az adattárolókat egy SATA Express és egy M.2 slot fogadja, plusz a hátlapon még eSATA 6 Gbps-os portok is lesznek. A lehető legjobb hangzásról leválasztott földeléssel rendelkező nyolccsatornás audió vezérlő gondoskodik, Gigabites Ethernet portból pedig rögtön kettő is lapul a deszkán. A sorból a WiFi kártya sem hiányzik, valamint USB 3.0-s portokból is kapunk néhányat.
A Z97 Deluxe mellett Mini-ITX formátumú társáról is érkezett egy fotó – az apró alaplap alighanem a Z97-I Deluxe típusjelzést kapja. Utóbbiról túl sok információ nem áll rendelkezésre, de a róla készített képen legalább közelebbről is megtekinthető az új PCH hűtő. Két TuF sorozatú Z97-es alaplap már biztosan bemutatkozik Az említett sorozatban az ATX formátumú TUF Sabertooth Z97-es modellt, illetve a microATX formátumra támaszkodó TUF Gryphon Z97-es alaplapot találjuk. Ahogy a TUF sorozat korábbi tagjai, úgy a friss jövevények is strapabíróak, stabilak és hosszú élettartamúak lesznek, de ez nem is meglepő, hiszen a legmagasabb minőséget képviselő elektronikai komponensek teljesítenek rajtuk szolgálatot. Az alaplapok többféle védelemmel érkeznek, így elektromos, elektrosztatikus és elektromágneses védelemmel egyaránt rendelkeznek, de emellett hő elleni védelmükre sem lehet panasz. Az új alaplapok nem ijednek meg a tuningtól sem, de emellett időtálló PC építéséhez is kiválóak.
A Sabertooth Z97-es példány három darab PCI Express 3.0 x16-os slotot, nyolcfázisú CPU VRM tápáramkört és nyolc darab SATA 6 Gbps-os portot vonultat fel. A kínálatból persze a hőpajzs sem hiányzik. Társával, a Gryphon Z97-es modellel kapcsolatban sajnos nem szivárogtak ki részletek. A RoG sorozat sem marad új tagok nélkül A fentiek mellett lencsevégre kapták a Republic of Gamers sorozat Maximus VII-es alaplapcsaládját is, amelyben első körben három modell foglal helyet. Az újdonságok a Maximus VII Hero, a Maximus VII Ranger és a Maximus VI Gene nevet viselik – előbbi kettő ATX formátummal, míg utóbbi microATX formátummal érkezik. Egyelőre Formula és Extreme modellekről nincs hír, sőt, a Mini-ITX formátumú Impact utódja sem tűnt még fel. A jelenlegi információk szerint az ASUS újdonságai közül a Maximus VII Ranger a 150 dolláros kategóriában foglal helyet, ellenfele pedig az MSI Gaming 3-as, és az ASRock Z97 Fatal1ty Killer alaplapja lesz. A Maximus VII Hero már a 199 dolláros ársávot veszi célba, ahol az MSI Gaming 7-es alaplapjával kell megküzdenie.
Az új alaplapok közül a Maximus VII Ranger két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot kínál, amelyek kétkártyás üzemmódban x8-x8 sávszélességgel üzemelnek. A harmadik PCI Express x16-os slot már a Z97-es PCH-hoz kapcsolódik, így 2.0 x4-es sávszélességet kínál. Az új alaplap nyolcfázisú CPU VRM tápáramkört alkalmaz. SATA 6 Gbps-os portokból ezen a modellen hat darab lesz, de a sorból az M.2-es slot, a Gigabites Ethernet vezérlő, illetve a SupremeFX audió rendszer sem hiányzik. A Maximus VII Hero már combosabb CPU VRM tápáramkört kap, SATA portokból pedig nyolcat vonultat fel. Az alaplap egyéb tekintetben azonban nagyon hasonlít majd a Rangerhez. A Maximus VII Gene egy jól felszerelt microATX alaplap lesz, amely a Maximus VII Hero-hoz hasonló tápellátással gazdálkodik. PCI Express 3.0 x16-os slotokból itt kettő lesz, de rajtuk kívül egy PCI Express 2.0 x1-es, illetve egy M.2 slot is szerepel a repertoárban. SATA 6 Gbps-os portokból nyolc jár, és ezúttal a 802.11ac WiFi vezérlő is az alapfelszereltség része lesz, ha helyesek az értesülések. Ahogy azt a RoG sorozatú alaplapoknál már megszokhattuk, számos exkluzív szolgáltatás jár majd az újdonságokhoz. Ilyen a hálózati forgalom optimalizálásáról gondoskodó Gamefirst III, a LANGuard, a SonicRadar II, a KeyBot, illetve a TrueVolt USB is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Twisty1986
2014.04.23. 09:11
Én már tudom milyen lapot fogok venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. NimKorko Twist...
2014.04.23. 09:45
A4-eset?

(Bocs, ezt nem lehetett kihagyni )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. reklamszem...
2014.04.23. 10:19
Először azt hittem DJ keverőpult
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. adler741
2014.04.23. 10:32
Bakker én is azt hittem DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 5hR3kY
2014.04.23. 11:17
Az krecselő, de ezt már az MSI új lapjaival foglalkozó cikknél kifejtettük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2014.04.23. 11:42
Krecselő

Nah de a témára visszatérve, ez a design sokkal professzionálisabb benyomást kelt, mint az előző. Szóval nekem végül is tetszik.

A Gigabyte eddig ennyit mutatott:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabest
2014.04.23. 11:50
Kell is rá a fém borítás, hogy a sok kivágott kirakatházba bejövő zaj ne zavarja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.04.23. 11:56
Giga már mindent megmutatott

http://www.techpowerup.com/200121/gigabyte-shows-off-a-trio-of-z97-motherboards.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2014.04.23. 12:00
Ja akkor csak lemaracdtam a dologról jól Viszont az pont nincs közte, amit a Linustechtips posztolt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr...
2014.04.23. 12:06
Látom ezeknél már nem erőltetik a kőkori PCI foglalatot. Kíváncsi vagyok, az olcsóbb lapoknál lesz-e olyan, amiről lefelejtik, mert jelenleg gyakorlatilag 35 ezer alatt nem találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pocla
2014.04.23. 12:57
Mivel tud többet az előző szerianal? Most akarok össze rakni egy gépet és haswellt akartam, gondolkozok várjake erre de azt sehol nem írják mivel lesz jobb az új chipset és a frissített haswell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror pocla
2014.04.23. 13:13
M2-es port van rajta, mini ssd-knek, és nagyjából ennyi. Ja meg állítólag a Broadwell is belemegy, de ez még mindig nem biztos. Hogy natívan több USB3 vagy SATA3 eszközt támogatna, még mindig nem világos. Úgyhogy ennek fényében vársz egy hónapot, vagy nem vársz, ön dönt, iszik vagy vedel. Ami eddig biztos, hogy jobban néznek ki azért egy fokkal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2014.04.23. 16:20
so close

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!