iPon Hírek

Lencsevégen az MSI GeForce GTX 780 Lightning VGA-ja

Dátum | 2013. 08. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az MSI GeForce GTX 780 Lightning névre keresztelt videokártyájáról már több hír is érkezett, igaz, ezek túl sok konkrétumot nem tartalmaztak, mert a különleges videokártyával kapcsolatban eddig nem igazán szivárgott ki semmi lényegi információ. A helyzet azóta szerencsére alaposan megváltozott: az alábbiakban több érdekesség is kiderül a nem mindennapi jövevénnyel kapcsolatban.

Az MSI különleges videokártyájáról a HardwareZone munkatársai szivárogtattak ki néhány fotót. Az eredeti hír azóta lekerült a lapról, de a WCCFTech munkatársai résen voltak, így most mi is megmutathatjuk, hogy néz ki a GeForce GTX 780-as alapokra épülő bestia.

A GeForce GTX 780 Lightning egy speciális, eddig még nem látott videokártya hűtőt alkalmaz, amit az MSI-nél TriFrozr névre kereszteltek. A három ventilátorra támaszkodó megoldás a fotók alapján három slotnyi helyet foglal el. A hűtőtömb nem kevesebb, mint hét darab hőcsövet tartalmaz, amelyek egyenként 8 milliméteres átmérőjűek. Az alumínium hűtőbordákról három ventilátor próbálja halkan, ám de hatékonyan eltávolítani a komponensek által termelt hőt: a tömb két szélén egy-egy 100 milliméteres átmérőjű, középen pedig egy 70 milliméteres átmérőjű légkeverő látható. Hab a tortán, hogy az egyes ventilátorok fordulatszáma szabadon, egymástól függetlenül vezérelhető, így hatékonyan testre szabható a hűtés hatásfoka - természetesen ehhez szoftvert is biztosít az MSI. A hűtőrendszer a vállalat ismert Dust Removal technológiáját is felvonultatja, ami a rendszer indítása után pár másodpercig ellentétes irányban járatja a légkeverőket, így a lamellák között lapuló port eltávolítja. A GPU terheltségéről LED-es megoldás árulkodik, a videokártya hátulján pedig hűtőlap található, ami egyrészt a hűtés hatásfokát javítja, másrészt stabilabbá teszi a videokártyát, így a nyomtatott áramköri lap kevésbé tud elcsavarodni.

Hogy mi lapul a cseppet sem szokványos hűtés alatt? Egy igazán érdekes nyomtatott áramköri lap, amelyen húszfázisú digitális tápellátás teljesít szolgálatot. A rendszer a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. A tápáramkör erősáramú tekercsekből, International Rectifier PowIRstage DirectFET-ekből és tantál kondenzátorokból épül fel. Persze a sorból a GPU Reactor modul sem hiányzik, ami a GPU stabil, tiszta tápellátásáról gondoskodik. A GK110-es GPU - ami ezúttal is 2304 CUDA maggal rendelkezik - 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös memóriachipekből álló fedélzeti memóriához. A memóriachipek az Elpida műhelyében készültek és 7 GHz-es effektív órajelen üzemelnek.

Az új videokártya a felsoroltak mellett három BIOS chipet is kapott. Az első egy biztonsági megoldás, ami a referencia órajeleket alkalmazza, míg a második az MSI mérnökei által megadott gyári tuningértékekre támaszkodik. Ezek mellett érkezik egy speciális BIOS is, ami kifejezetten folyékony nitrogén alapú hűtéshez lesz optimalizálva - ennek az extrém tuningosok fognak örülni.

Az MSI GeForce GTX 780 Lightning a korábbi hírek alapján augusztus 28-án mutatkozik be. Az újdonság ajánlott végfelhasználói ára várhatóan 800 dollár körül helyezkedik majd el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. nmatyi
2013.08.21. 13:25
Az a sárga ventilátor nem hiányzik szerintem oda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2013.08.21. 15:29
Szerintem merfoldekkel jobban nez ki a sarga venti mint az arcedulaja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szigyi
2013.08.21. 15:49
A takony folt a hátoldalon vajon mi célt szolgál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. misuka
2013.08.21. 15:56
Az a "Takonyfolt" egy védőfólia az MSI álltal ha jól tudom,reaktornak nevezett kupakon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. SzAdamAndy
2013.08.21. 21:13
GPU reaktor, csak az a probléma hogy ha kettő ilyet rakok SLI-be akkor ez a cucc baromira útban van, akártya szerintem jól néz ki, a sárga venti jól is mutat neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SzAdamAndy
2013.08.21. 21:17
Elpida memória DAFUQ. nem samsung? Ha már itt tartunk mennyi memória lesz rajta? A 384 bites sínből ítélve gondolom 3gb kap a kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensejke SzAda...
2013.08.21. 21:29
Le lehet pattintani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CHaooSS
2013.08.22. 02:39
SzAdamAndy:

Akinek telik ebből kettőre annak (gondolom) van olyan lapja ahol kényelmesen elférnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2013.08.22. 08:01
Jol mutat de mar elkestek vele. A tervezett arcedula is ezt tukrozi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!