iPon Hírek

Lencsevégen egy működő Fermi alapú GeForce

Dátum | 2009. 11. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Pár napja rántotta le a leplet az Nvidia a Fermi alapokon nyugvó, professzionális felhasználóknak készített Tesla kártyáiról és komplett rendszereiről, amelyek igen impozáns specifikációkkal rendelkeznek. A vállalat Facebook profiljánál egy meglehetősen érdekes képet találtak a szemfüles vadászok: a fotón egy Fermi alapú GeForce videokártyával ellátott rendszeren fut a piac első DX11-es tesztprogramja, ami az Unigine műhelyében készült és a Heaven nevet viseli. Azért egy videó mennyivel hitelesebb lett volna, nem? Mindegy.

A tesztprogram érkezéséről nagyjából egy hónappal ezelőtt számoltunk be, a jelenlegi képeken látható sárkány pedig megfelel annak a tesszalált verziónak, amit a DirectX 11-es támogatással ellátott Radeon tulajdonosai is láthatnak, ha lefuttatják a tesztet, egyszóval a kép hitelesnek tűnik. Természetesen a kép alapján egyből lehet vádaskodni, hogy az új GeForce-szal szerelt rendszer és a lefényképezett monitor között nem látszik kábeles kapcsolat, így azt is gondolhatnánk, hogy az asztal alatt egy 5000-es sorozatú Radeon videokártyát tartalmazó rendszer lapul, és a monitort tulajdonképpen arra kötötték, de ezt most itt hagyjuk is.


A GF100-as videokártya hosszát tekintve nagyjából azonos a jelenleg forgalomban lévő modellekkel, sőt felépítését tekintve is sok a hasonlóság. A szokásos aranyozott SLI csatlakozók a bal oldalon, míg a tápellátáshoz szükséges hat és nyolctűs tápcsatlakozók a jobb oldalon láthatóak. Maga a hűtő sajnos minden egyebet eltakar, így a pontos felépítésről majd csak akkor tudunk képet alkotni, ha valaki végre szétkapja a terméket.

A hírek szerint a képen látható GF100-as kártya A2-es revíziójú GPU-t tartalmaz, ami még nem a végleges változat. Az Nvidia a tervek alapján majd csak az A3-as revízióval rendelkező modelleket kívánja kereskedelmi forgalomba helyezni, amire a következő év első negyedévében kerül sor. A pletykák jelenleg mind-mind januári startról szólnak, de ezek egyelőre hivatalosan nem nyertek megerősítést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

41. badland3
2009.11.19. 13:41
En csak annyit fuznek hozza, hogy varjuk es hajra. Remelve, hogy elfogadhato aron jelenik meg es konkurenciat general az AMD-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Castiel
2009.11.19. 13:43
Hát ezt én is remélem, mert a mostani 40k egy 5770-ért sok.. 36-öt ér max...

Remélem kijön már januárba!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. monyos
2009.11.19. 13:46
de ott a "rendszer" felett ott van a polcon 1 másik alaplap is amin ha jól látom Creative Audigy 2 hangkártya csücsül....
csakhogy még jobban cáfolható legyen a hír
de ez nem jelent semmit....
majd meglátjuk... =)
Várjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. mihaly.her...
2009.11.19. 13:46
Jó lenne, ha már kijönne, és lenne ellenfele az 5800-asoknak!!! Talán az áruk is lejjebb menne....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Joachim21
2009.11.19. 13:56
Ez a kép a többi fórumon, ahol azért bővebben ki van elemezve, olyan mint a kamukártyáik! Pl. eleve több PC is látható rajta, és a kábelek is össze vissza vannak kavarva, vagy pl. a billentyűzet fényei nem világítanak, és éppen a lényeg, az FPS értékek maradtak le. Lehet a fenti alig látható gépben, egy Radeon futtatja a tesztet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. ByrDer
2009.11.19. 14:06
Abból kiindulva hogy az 5xxx szériát teljesen figyelmen kívül hagyva, az nvidia árai teljesen változatlanok maradtak, már nem vagyok benne biztos, hogy nagy áresőre kell készülni az új geforce generáció érkezésekor, bármikor is legyen az. (Ár-érték arányban, de még abszolút teljesítményben is nagyon gyér az nvidia az ati 5800-asokkal szemben.. most kb 50000-ért lenne jó vétel egy gtx 285 az 5850-el szemben ami 60-70 ezer ugyan, de gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, hűvösebb, jobban lehet tuningolni, és még dx11-et is tud egyéb trükkök mellett, ennek ellenére gtx285 még mindíg 100+ ezer. Teljesen értelmetlen.. persze valszeg ezek csak magyar viszonyok.)

Arról meg hogy mit fognak tudni Directx 11-ben végképp sejtésem sincs. Hogy directx 9-ben ütni fog az valószínű, de annak semmi jelentősége tekintve hogy a dx9-es dolgok már most olyan jól futnak mindenen, hogy mindegy hogy jobb lesz-e a radeonoknál vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. rini
2009.11.19. 14:08
Nem értem, hogy miért lenne drága az 5770-es. Körülbelül annyiba kerül mint a 4870 és teljesítményben is ott van valahol és akkor még a fejlettebb technológiáról még nem is beszéltünk. Inkább nagyon elkényeztetett az AMD bennünket az alacsony árakkal és most az fáj, hogy nem folytatta ezt a hagyományt. Legalább is nekem ez jön le az árak miatti siránkozásokból. Egyértelmű volt, hogy az előző szériát azért adták olcsón, hogy piacot szerezzenek. Ezt pedig majd behajtják a következő generációknál "kamatostul". Ráadásul nincs jelenleg konkurencia ami rákényszeríthetné az árak mérséklésére. Már előre fáj amikor az nV eltűnik a piacról az asztali szegmensben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. axe
2009.11.19. 14:35
rini kkor veszek egy 5770-et és megveheted tőlem akciósan 100-ba mitszólsz hozzá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. polarx
2009.11.19. 14:35
am meg ennyi erővel egy 8600GT-n is futhatna ez a teszt ami a képen van mert ha jól emlékszem anno mikor kijött ez a dx11-es csoda írták sokan hogy kirpróbálták 10-es kártyával azzal is ment csak sokkal lassabban (feltéve ha jól emlékszem) szóval ennyi erővel bármivel futathatták. bár reméljük tényleg a Fermi volt és lassan eljön az ideje hogy kinn leygen. csak hogy a jelenlegi árakat variálja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. gab78
2009.11.19. 14:37
Nem azért, de ez egy kép egy kártyáról, és egy képről egy monitoron! Ennyi! Ennyi erővel rá lehetna aggatni egy Matrox logót is, és kinevezni Parhelia 2-nek! Miközben az asztal alatt dobog egy Radeon!

Az is furi, hogy nincs a CPU-n egy komolyabb hűtő! A kártya mögött nem magaslik ki semmi, na persze van refhűtő is, de egy ilyen kártya mellett nincs semmi extra?! Na persze ezt meg lehet magyarázni! De azt, hogy a képen az alaplap nem megy, azt már nehezebb, vagy milyen megfontolásból nem világítanak a kártya végénél látható alaplapon lévő gombok ledjei???

Ime egy kép ha nem is ilyen intenzíven de azért kellene!Az nVidia, elfelejthetné már a parasztvakítást, és előállhatna végre valamivel, nem csak szemfényvesztéssel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. ByrDer
2009.11.19. 14:50
polarx: nem a hir/kepek hitelességét akarom bizonygatni vagy cáfolni (mert nem lehet), csak egy kis kiegészítés: az unigine benchmarkja nem 'DX11 only' úgyhogy valóban fut dx10-es kártyán (sőt asszem dx9-en is) de directx10-es hardverrel nincs tesszeláció se bármilyen egyéb dx11-es "trükk" és optimalizáció.

Csak gondoltam megemlítem mielőtt valaki előjön azzal, hogy biztos ez is amolyan meghekkelhető crysis-os kamu dx 10, meghogy a dx 11 'nemisnagykunszt'...

Ettől függetlenül az nvidiás bemutató simán lehet kamu, nem lepne meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Castiel
2009.11.19. 14:56
nem tudom mit sírtok..


"vállalat Facebook profiljánál egy meglehetősen érdekes képet találtak a szemfüles vadászok:"


szóval ez csak egy kép és az nVidia nem támasztotta alá hogy ez most micsoda.. nincs oda írva semmi, csak egy kép van kirakva.. én még azt is eltudnám képzelni hogy az nV bevallaná hogy átverte az embereket ezzel a képpel, mert csak azok mesélik be maguknak hogy ez most Fermi aki ezt akarja és nem az nV állítja..

ma van az új Bolondok Napja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gab78
2009.11.19. 14:56
ByrDer, ez a kép, ami a monitoron látható, egy DX11-es kép, a sárkányon látható a tesszelláció!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. rini
2009.11.19. 15:01
axe - jól kiröhögnélek

Ennek a képnek csak az a lényege, hogy megmutassa, hogy van működő képes Fermi amely tudja a dx11-et. Az, hogy mit akartok magatoknak illetve másoknak bemesélni az másodlagos dolog. Lesz aki el hiszi és lesz aki kételkedik ebben de, hogy egyértelműen erről a képről megmondja valaki, hogy kamu annak ott kellene lenni. Röviden higgyük el, hogy ez itt most egy működő kártya, de kezeljük fenntartásokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Oggy
2009.11.19. 15:02
gab fizikai fájdalmat okozol.

Majd pont egy akkora cég fog"parasztvakítást" meg "szemfényvesztést" csinálni pont ilyen semmitmondó képekkel mint az Nvidia.

Ha ezt akarod látni, mert az a fétished, hogy összeesküvést meg ámítást látsz egy hivatalosan meg nem erősített chipsetgyártó kártyájának képében, ami nincs, akkor kapcsold ki a számítógépedet és menj ki virágot szedni az erdőbe.

A számok úgysem fognak hazudni, ki lesz rakva egymás mellé ár, fogyasztás, teljesítmény aztán mindenki eldönti mit akar.

Amugy meg nem hiszem hogy az 58xx sorozat ára a közeljövőben csökkenne.

5770 pedig 4850 és 4870 között van teljesitményben,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Joachim21
2009.11.19. 15:15
Oggy, senki nem feltételezné az Nvidiáról hogy parasztvakítás az egész, ha nem egy hónapja ugrált volna az elnökük valami konferencia keretein belül egy kézifűrésszel és pillanatragasztóval összetákolt kártyával a kezében, hogy lássatok csodát, megérkezett. Képesek rá hidd el!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gab78
2009.11.19. 15:21
Oggy

Igen egy "ekkora" cég! Hogy miért? Tegnap jelent meg a 5970! Ennyi! Valamivel fent kell tartani az érdeklődést, és mondani kell, hogy na mi is készülünk, - még ha nincs is semmi a kezünkben! Lásd a Fermi bemutatót, amikor az nVidia vezetője egy demókártyával "büszkélkedett" - Nehogy már bárki is Radeont merjen venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. oldone
2009.11.19. 15:26
Oggy, azt azért vedd számításba, hogy a válság nyugaton lassan lecseng, nagyon jön a Win7, és a karácsony is itt van már, sokan lesznek a világon akik kártyacserén törik a fejük - nem én, persze. Az nVidia, aki egy-két hónapon belül versenyképes termékének elkészültével számol, simán meghúz egy ilyen lépést mert NEM TISZTELI A VÁSÁRLÓIT! AHOGY AZ AMD SEM! Megtették ezelótt is számtalan formában a vevőik átverését, megteszik ezután is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Oggy
2009.11.19. 15:26
Értem az érvelésed, de úgy vélem nem azért ül ilyen sokat az Nvidia a készülő termékein, hogy ekkora lemaradással valami kevesebbel rukkoljon elő, mint ami most a piacon van.

Szerintem totálisan felosztották egymás között a piacot, kb intel-amd jellegel, szerintem teljesen jól elvannak azzal, hogy két cég uralja javarészt ezt a piacot. Az Ati kitombolja magát karácsonyig, utána meg mindenki hirtelen Nvidia szerelmes lesz. Ez mindig is így volt.

Nézd a számok nem fognak hazudni, ha viszint tényleg hoax az egész akkor veszel egy Atit és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. oldone
2009.11.19. 15:29
gab78, elárulnád miből látszik a sárkányon a tesszeláció?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Castiel
2009.11.19. 15:34
oldone:

ha tudnád mi az a tesszeláció, akkor te is látnád mert ezt sztem a vak is észre veszi..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. oldone
2009.11.19. 15:36
akkor lécci ÍRD LE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Castiel
2009.11.19. 15:46
inkább mutatok egy video-t, az jobban szemlélteti:

http://www.youtube.com/watch?v=bkKtY2G3FbU&feature=player_embedded
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ByrDer
2009.11.19. 15:47
A sárkányon nincsenek valódi tüskék (elég sima a térhálós modellje), csak a tesszelátor képezi a poligonjait valamilyen displacement mapping-al. A háttérben a házikó tetején a cserepek is csak ez említett technika miatt látszanak térbelinek (és hát tesszelációval valóban az is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. oldone
2009.11.19. 15:50
ok, most mutasd hogy mozog a sárkány azon, amit a Fermi generál. Mer nekem ez a kép itt áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Castiel
2009.11.19. 15:50
meg a kövek meg minden
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Castiel
2009.11.19. 15:51
a sárkány nem mozog

ezért mondtam hogy ha tudnád mi az a tesszelláció, akkor látnád is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gab78
2009.11.19. 15:54
Oldone, legjobban a sárkány tüskéinek kitüremkedésén láthatod!

Itt olvashatsz kicsit róla:

http://prohardver.hu/hir/nem_fogsz_hinni_a_szemednek.html

Itt megszemlélheted:

http://www.youtube.com/watch?v=bkKtY2G3FbU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. oldone
2009.11.19. 15:57
okok akkor nem a sárkány mozog, hanem a kamera körülötte. arra akartam utalni, hogy ez nekem nem meggyőző, manipulált lehet a kép, de talán ködös volt kissé. bocs az én hibám...
Tőlem zárszóul annyit, hogy ha mutatni akarok valamit, pláne ha a büszkeségemet, akkor nem egy Facebookból kell kihalászni egy képet róla, hanem nagy csinnadrattával bemutatom 200 újságíró, meg kitudja még hány online néző előtt. De ez.... Nem meggyőző...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. oldone
2009.11.19. 15:59
a tessallation meg nem egy olyan új dolog, térképészet, térinformatika már használja egy ideje, asszem... talán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arkman
2009.11.19. 18:17
Photoshop... Most komolyan, attól mert csinálok egy képet egy gépről (alaplap+GPU+monitor), és a monitoron egy olyan kép látható ami egy DX11 benchmarkban található, abból következik az, hogy a GPU DX11-es? Ennyi erővel a régi Geforce Ti 4200 is DX11-es, mivel azon is el lehet érni ugyanezt az effektust.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. _DiEGO_
2009.11.19. 18:48
Jól látható, hogy a megfelelő áramellátáshoz szükség van egy nyolc-, valamint egy hatlábas csatlakozó használatára. A fogyasztásról szintén nem jelentek meg új adatok, így marad az eddig ismert néhány részlet: eszerint az asztali számítógépekhez megjelenő csúcskategóriás Fermi 512 stream processzorra, 3 milliárd tranzisztorra, valamint 384 bites GDDR5 memóriavezérlőre és 768 kB egyesített másodszintű gyorsítótárra támaszkodhat. A támogatott technológiák között megtalálható a DirectX 11, az OpenGL 3.x, valamint az OpenCL 1.x is, maga a kártya pedig 40 nanométeren készül a TSMC jóvoltából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. polarx
2009.11.19. 19:50
nem tom mire fel mindenkitől ez a rinya p@na stílus.. volt már lent az ati is ami már most AMD meg volt lenn az nV is.. annyi az egész hogy most megint az AMD van fenn ennyi.. (only vga-t tekintve) ha MAJD megint az nV lesz a legjobb vga gyártó akkor majd az AMD lesz fikázva vagy csak csúnyán ránézve hogy jó sokat kér az alapból nem drága kártyáiért csak hogy az nV jobb árérték aránnyal áll elö. hangsúlyozom újra hogy MAJD. vagy lesz ilyen vagy nem.. de mindegyik cég volt már egyszer alul.. most ők.. nem tom minek kell ócsárolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. horvathlev...
2009.11.19. 21:58
Hy all , szeritem nem azon van a lényeg hogya kép odevan vágva vagy nem ,hanem a videokártya kinézete
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arkman
2009.11.19. 22:05
polarx: A hozzászólásodban benne van a válasz a kérdésre. "nem tom minek kell ócsárolni" - "annyi az egész hogy most megint az AMD van fenn"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx
2009.11.20. 07:05
mint ahogy az is benne van hogy ha fordul a kocka majd az AMD lesz ócsárolva. én azt mondom mindig azt a kártyát kell megvenni ami éppen a legjobb ár érték arányú. én nem szívesen veszem meg az ati kártyáját.. 1. hülye indok, de nem tetszik a piros szín. 2 nem igazán tudnak drivert írni még mindig. filózgattam venni kéne egy 5850-et. de minek? egyedüli játék amivel tudnám csapatni dx11-be majd a dirt 2. közel áll hozzám a szimulátorok, de ezt még annak se mondhatnánk. egy jól kinéző arcade valami. egyenlőre jó lesz nekem az a játék dx10-be is. aztán ha a Fermi olyan lesz árba is teljesítménybe is akkor talán veszek egy valami új kártyát ami nV-s. (feltéve ha elfogadható áron lesz) illetve ha lesz egyáltalán. jelenlegi állásokat elnézve..?! hát nem tudom..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Coyote87
2009.11.21. 15:52
Hát igen a driver baj az jogos mert win 7 nem egyszer omlott össze haveormnak mire rájöttünk hogy mi a baj. Oldalrol töltööt driver nem a kártyához kapott de mind 2 ugyanazt a hibát hozta.
Sztem a Fermi oda fog b..ni az ATI-nak vagyis bizom benne és olcsobb lesz majd mind két derekváns már várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.11.21. 19:11
Ha valaki felfogta, hogy mire szánják, a Fermit, az nem fog csalódni. Aki viszont csodát vár...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Castiel
2009.11.22. 11:35
nincs több találgatás:

http://prohardver.hu/hir/mukodesben_fermi_tesla_geforce_quadro.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman
2009.11.22. 12:04
Ha olvastad a cikket (és a hozzászólásokat), tudod, hogy ez nem sokat bizonyít még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rabib
2009.11.22. 13:13
Én nagyon várom már a Fermiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!