iPon Hírek

Lencsevégen több új BlackBerry modell

Dátum | 2014. 06. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A BlackBerry szénája nem igazán állt jól a tavalyi év során, azonban a jelek arra utalnak, hogy kezdenek rendeződni a soraik. A vállalatnak szinte már a teljes vezetését lecserélték, ahol csak tudtak, ott átszervezéseket eszközöltek, és az eredmény sem maradt el. A masszív veszteségeket követően végre az idei év első negyedévét profittal tudták zárni. Bár a vállalat csak 20 millió dollár pluszig jutott, a tavalyi 100 milliós veszteségek után ez hatalmas előrelépés. A részvényeik árfolyama ugrásszerű növekedést mutat a friss jelentések hatására.
BlackBerry Kopi
Mivel már a pénzügyi gondok szépen lassan kezdenek megoldódni, újra koncentrálhatnak a fejlesztésekre, és jöhetnek az idei készülékeik. Három eddig ismeretlen újdonság bukkant fel fényképeken az elmúlt napokban, és mindegyik más felhasználói igények kiszolgálását tartja szem előtt. A legolcsóbbnak ígérkező modell egyelőre Kopi néven fut, és Vietnámban tűnt fel a színen. Ez egy teljesen érintőkijelzős okostelefon lesz, és a középkategóriában domboríthat majd a jellemvonásait figyelembe véve. A kijelzője 4,5 hüvelykes képátlójú a felbontása pedig 1280 x 720 képpontot számlál, így egészen jó képminőségre van kilátás. A telefonon a fotózáskor a BlackBerry OS 10.2 operációs rendszer teljesített szolgálatot. Kamera került rá előre és hátra is, a főkamera 5 megapixeles és egy LED segédfény is társult mellé, azt viszont pontosan nem tudni, hogy a videóhívásokért milyen egység felel. A rendszernek 1,5 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, a teljesítmény valódi felelősére, a SoC kilétére azonban egyelőre nem derült fény, így nem igazán tudjuk elhelyezni a palettán. A Kopiról annyit sikerült még kideríteni, hogy egy 2100 mAh-s akkumulátorból nyeri a működéshez szükséges energiát, valamint a hátlapja mögött még egy NFC chip is lapul.
BlackBerry Classic
BlackBerry Classic
A BlackBerry Classic és Passport kódnéven ismerté vált mobiltelefonokról sajnos egyelőre nem sok konkrétumot lehet még tudni, de az már biztos, hogy mind a kettő a fejlesztés azon fázisában van, hogy már működnek, így talán a nyár folyamán be is mutatkozhatnak. A Classic értelemszerűen egy klasszikus vonalvezetésű készülék lesz, mely leginkább a korábban bemutatott BlackBerry Q5-re hajaz annyi különbséggel, hogy itt visszatértek a régi szériáknál megszokott kezelőszervek amellett, hogy továbbra is jelen van az érintésérzékeny megjelenítő - állítólag egyébként 3,5 colos lesz a képátlója. Ezzel azoknak szeretnének kedvezni, akik nem igénylik annyira az új felhasználói élményt nyújtó érintésérzékenységet, a korábban megszokott gombokat viszont igen.
BlackBerry Passport
BlackBerry Passport
BlackBerry Passport
Ennél azonban már sokkal érdekesebbnek ígérkezik a Passport, amivel a BlackBerry vélhetően újra „beutazna” a nagyobb gyártók közé. Ez a készülék egy nagyon széles téglatestet ír le, ami egy különös megjelenítőnek, illetve egy meglehetősen jól összetömörített, de fontos, hogy fizikai gombsornak ad otthont. A kijelző 1:1-hez képaránnyal rendelkezik, a felbontása meg 1440 x 1440-es, így 452 PPI-s pixelsűrűséget szállít. Ennek a tervezésekor egy egészen egyedi elrendezéssel próbálkoztak meg a kompaktságot szem előtt tartva. A billentyűzet a megszokott négy helyett mindössze három sorból épül fel, amit úgy értek el, hogy a szóközt betömörítették az alsó sor betűi közé, az ehhez szükséges helyet pedig a szélekről eltávolított "Alt" és "Enter" billentyűk adták. A Passport tehát csak szövegek gépelésére alkalmas gombsorral szolgál, minden más kezelőszervnek búcsút intettek a tervezők, kizárólag a kijelzőjén lehet majd navigálni.
Érdekesség egyébként, hogy az utóbbi két esetben nem idejekorán kiszivárgott fotókról beszélhetünk, ugyanis maga John Chen, a BlackBerry jelenleg vezérigazgatója tartotta őket a magasba egy sajtótájékoztatót követően. Részletek ennek ellenére nem derültek ki.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. noPublicFG
2014.06.23. 10:30
Huh, ez a Passport megdobogtatta kicsi szívemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. cleaveland
2014.06.23. 11:01
A Passport nagyon jól néz ki. Hiányolom a híváskezelő gombokat, de hozzá lehetne szokni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2014.06.23. 12:30
Ebben a Passport-ban van fantázia.

Azt is el tudnám képzelni, hogy híváskor a bal oldali gombok zöld háttérfényt kapnak, a jobb oldaliak pirosat, és ennek megfelelően lehet hívást kezelni a fizikai gombokkal. Igazán sok benne a lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LordVoldem...
2014.06.25. 21:30
Az viszont azért szomorú, hogy egy ilyen cikk, itthon csak ennyi ember érdeklődését kelti fel. Méltatlanul ismeretlen a BB a hazai piacon, pedig sok téren messze a legjobb megoldásokat kínálja szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!