iPon Hírek

Lencsevégre kapták egy fekete lyuk anyagsugarait

Dátum | 2016. 02. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A mellékelt képen látható objektum nem egy, a Csillagok háborúja univerzuma által ihletett halálcsillag, hanem egy nagyon is valóságos természeti jelenség eddigi legrészletesebb képi megörökítése. A felvételen a Pictor A nevű galaxis központi fekete lyuka, és az abból két irányba kiinduló relativisztikus jetek láthatók. Az ilyen anyagsugarak a jelenleg legvalószínűbbnek tartott elmélet szerint úgy alakulnak ki, hogy a fekete lyuk akkréciós korongjában létrejövő, forgó mágneses mezők bizonyos körülmények fennállása esetén hagyják megszökni az eseményhorizont felé hulló részecskék egy részét. A korongban közel fénysebességre gyorsult részecskék egy töredéke ilyenkor a fekete lyuk forgástengelye mentén kilövődik a rendszerből. Ezek a jetek aztán megkezdik útjukat az űrön át, és ha az emberiség valamelyik távcsövének optimális rálátása nyílik az eseményre, a műszer képes lesz ezt lencsevégre kapni. Az alábbi kép a NASA Chandra űrtávcsövének 15 év alatt készült felvételeiből, illetve az Australia Telescope Compact Array képeiből állt össze. A Chandra a röntgentartományban (kék), az ATCA pedig a rádióhullámok tartományában (piros) vizsgálta a közel 500 millió fényévnyire található égitestet.
A kép közepén látszó szupernehéz fekete lyuktól jobbra húzódó vonal a Földhöz közelebb eső anyagsugár. Ez a jet a röntgentartományban vizsgálva több mint 300 ezer fényév hosszú, vagyis háromszor akkora, mint a Tejútrendszer átmérője. A szakértők a Chandra adatainak elemzése révén jobb fogalmat alkottak azzal kapcsolatban is, hogy honnan ered a jetek röntgensugárzása. Elméletük szerint ezt a mágneses erővonalak körül spirálisan mozgó elektronok bocsátják ki, mivel ezek a részecskék újra és újra felgyorsulnak, ahogy az anyagsugár előre halad. Hogy ennek a gyorsulásnak pontosan mi lehet az oka, azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatnak a kutatók. A szakértők egy másik elméletet kizártak az űrtávcső adatai alapján. Eszerint a röntgensugárzás akkor képződik, amikor a fekete lyuk irányából érkező elektronok beleütköznek az ősrobbanás emlékét őrző kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás fotonjaiba, a Pictor A-jetek röntgensugárzásának relatív fényessége azonban nem támasztja alá ezt a teóriát. Az első pillantásra is látszó jobboldali anyagsugár mellett a képen sokkal halványabban, de feltűnik ennek ellenoldali párja is. (A lenti, csak röntgenadatok alapján készült felvételen ez egy kicsit jobban látszik.) Bár ez utóbbi létezését korábban is feltételezték a kutatók, a Chandra friss adatai egyértelműen megerősítették, hogy valóban ott van a másik jet is. Ennek párjához képest mért relatív halványsága valószínűleg annak az eredménye, hogy az anyagsugár a távolodik a Földtől. A képen látható másik fényes pötty, a „hotspot” a szakértők elmondása szerint a felénk tartó anyagsugár csúcsának közelében jön létre annak lökéshullámai nyomán, hasonlóan ahhoz, hasonlóan ahhoz, ahogy a szuperszonikus repülők hangrobbanásokat hoznak létre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. istvankiss...
2016.02.05. 11:57
Szerintem meg tényleg a halálcsillag, csak megpróbáljuk kimagyarázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba
2016.02.05. 12:14
Ugyan már, teljesen világos, hogy ez egy nyílt intergalaktikus háború, amelyben az egyik galaxis lakói lövik a másikat.
Bár némi esélye annak is van, hogy csak a helyi BKV transzportersugara...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. wdavid istva...
2016.02.05. 12:29
a szemünk láttára zaljik a polgárháború a birodalom ellen ezek meg itt valami fekete lyukról hadoválnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. istvankiss... wdavi...
2016.02.05. 13:41
Így, így! Kérdem én: Hol vannak ilyenkor a jogvédők, akik azt mondanák, hogy nem lövöldözünk szét csak úgy bolygókat. Azon lehetnek védett állatok, meg növények.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gombabacsi
2016.02.05. 13:54
tehát az sw7 ezt is lopta!
röhely, hogy semmi eredeti nincs abban a filmben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Philo
2016.02.05. 22:32
Remélem, hogy sose talál el minket egy ilyen sugár, mert akkor a Föld elpárolog egy szempillantás alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba Philo
2016.02.05. 23:07
Sokkal valósabb veszély, hogy egy aszteroida fogja eltalálni a Földet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.02.07. 01:28
Hiszen ez tradíció, mióta világ a világ a sci-fi műfaj a tudományból meríti az ötleteket. (clue is in the name lol)

Legalábbis a jó sci-fik!

Na nem mintha a star wars jó sci-fi lenne, de ez már ízlés kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jedi svas
2016.02.08. 07:28
Ezt kikérem magamnak, a régi trilógia nevében !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jedi
2016.02.08. 07:29
Amúgy meg szerintem Amerika kapitány simán tudna hárítani egy ilyen sugarat a pajzsával !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!