iPon Hírek

Lendületet vehet a MIPS?

Dátum | 2012. 04. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MIPS-ről manapság keveset hallani, pedig az ARM-hoz hasonló tevékenységgel foglalkozik ez a vállalat is, vagyis chipek tervezésével. Az ARM-ot pedig már senkinek sem kell bemutatni, mivel iszonyatos fejlődésben van. Most viszont a MIPS több irányból is komoly lökést kaphat, aminek hála nem kizárt, hogy komoly vetélytárssá válhat.

A MIPS-nél egyre sűrűbben merül fel a cég értékesítése. A legszélsőségesebb pletykák pedig már egyenesen AMD-MIPS Technologies házasságról beszélnek, amire jelenleg azért igen kicsi az esély. A MIPS-szel még rengeteg munka lenne, jelen pillanatban még csak rendes Android támogatásuk sincs. Ahhoz pedig nem fér kétség, hogy ha az AMD mégis részesedést szeretne szerezni az egyre növekvő mobileszköz piacból, akkor bizony a lehető leggyorsabb megoldásra lenne szükségük. További ok, ami sajnos a MIPS ellen szól, hogy gyakorlatilag képtelen hasznot hozni, vagyis a tervezőcég értéke hiába növekedett közel 50%-kal, emögött nem a nyereségessége áll, így a 350 millió dolláros vételárát biztosan nem tudná visszahozni rövidtávon. Viszont vannak olyan gyártók, akik egyszerűbben, házon belül is ki tudnák használni a képességét, ilyen például a Cisco, ami a világ elsőszámú hálózati eszköz gyártója.


De talán mégis korai még az androidos MIPS temetése, mivel néhány napja olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy az Ingenic munkásságát látva, a Google mégis elkészítheti a hivatalos MIPS támogatást. Ezzel pedig az x86 és az ARM mellett egy harmadik területre léphetne az Android. A MIPS már jelenleg is rengeteg eszköz mögött áll, ugyanis nem hivatalos adatok szerint, a tavalyi év során 1,8 millió MIPS architektúrás processzorral ellátott táblagéppel lett gazdagabb a piac.No de mi is az, amit az Ingenic nyújthat, és megváltoztathatja a keresőóriás nézőpontját? A fentebb említett vállalat is legalább annyira ismeretlen, mint a MIPS, viszont a kínai piacon hatalmas mennyiségben szállít ilyen architektúrájú lapkákat. A legújabb termékük, a tavaly bemutatott JZ4770. Ez komoly teljesítménynövekedésen esett át, és a korábbi, iszonyatosan erőtlen chipek után a Cortex-A8 vetélytársa lett. A JZ4770 már 65 nm-es gyártástechnológiával készül, a MIPS32 architektúrára épül, az órajele pedig eléri az 1 GHz-et. A 250 mW-os fogyasztás nagyon impozáns, mivel az ARM alapú többmagos modern chipkészletek már ennek többszörösét igénylik terhelés alatt. A Vivante grafikus gyorsítónak hála támogatja akár az 1080p-s anyagok lejátszását is H.264 kódolás mellett, és az OpenGL ES 2.0, OpenVG 1.1 API-kat is. A következő termék az idei évben egy kétmagos variánsa a jelenlegi komponensnek, amit a Cortex-A9-es ARM-ok ellen szánnak, a jövőben pedig már a brutálisan erős Cortex-A15-nek is ellenfelet kívánnak állítani, egy 64 bites chip formájában, amit az ARM csak a Cortex-A15-öt követő generációnál fog bevetni, vagyis akár lépéselőnybe is kerülhet az Ingenic-MIPS páros.

a legmodernebb MIPS és android kombináció, Ainol Novo7
Amennyiben a Google komolyabban veszi a MIPS-et, teljesen másként kell majd a vállalathoz állni, hiszen a hivatalos támogatás hatalmas fordulat lehetne. Persze a keresőóriás csak az alacsonyabb árszegmensben számítana a MIPS-re, így a csúcskategória átrendeződésétől aligha kell tartani, viszont a belépőszinten komoly teljesítménynövekedésre is számíthatnánk. Az biztos, hogy rövidtávú tervek mellé a MIPS felvásárlása keveseknek célszerű, de a sok változónak köszönhetően hosszabb távlatokban gondolkodva, akár az ARM valós vetélytársát is láthatják benne.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. somakb
2012.04.21. 12:35
Először is az kéne, hogy az AMD-nek legyen pénze, ne pedig veszteséget termeljen, mint a legutübbi negyedévben is, mert addig nehéz venni bármit is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szecse
2012.04.21. 12:57
Ez nem feltétlenül igaz azért. Nézd meg a Sony-t vagy a Nokiat. Attól h veszteséges nem áll meg az élet, pont ez ilyen stratégiákkal lehet kimászni a gödörből és odapörkölni a konkurenciának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. legyes
2012.04.21. 13:06
Az AMD a szerver piacon veszített, a desktop piacon vesztésre áll, talán az APU-k javítanak rajta picit, vagy a sokmagos új procik a jó áruknak köszönhetően. A mobil piacon jelentéktelen eredményeket mutattak fel, jót tenne nekik egy ilyen gyártó megvásárlása. Főleg, ha az AMD gyártósoraiból is kapnának 32nm technológiát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. somakb
2012.04.21. 13:13
Szecse: Sony meg a Nokia össze nem hasonlathatók méretben az AMD-vel. Az AMD kis cég, tőke és érték szempontjából. A legnagyobb problémája, hogy kevés a készpénze. Ami meg erősen a sok évi veszteségből jön, mivel ugye ilyenkor a készpénz állomány vagy hitelfelvétellel lehet pótolni az üzemi költésgeket, ha nincs bevétel. Na most a Sonynak meg a Nokiának kb összehasonlíthatlan a veszteségeik ellenére a készpénzállománya az AMD-ével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2012.04.21. 13:17
A gyártósor a saját rendelést se győzi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2012.04.21. 14:27
"Az AMD a szerver piacon veszített, a desktop piacon vesztésre áll.." "A mobil piacon jelentéktelen..." -- keményen fogalmaztál, de van benne igazság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bodomehesz...
2012.04.21. 15:36
tibaimp - 2012-04-21 14:27:48 - Látom barátom, hogy a kész tényeket közölted sajnos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Juliska
2012.04.22. 14:03
somakb: Az AMD meg tudja venni őkét. 1,7 milliárd dollár készpénz állományuk van. Most vették meg a SeaMicro-t is és exkluzív kapacitást vásároltak a GF-nél. Ez az első negyedévben benne volt. Ez 900 milliós egyszeri kiadás volt. Ebből lett 590 milliós mínusz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!