iPon Hírek

Lengyelország véget vethet az ACTA-nak

Dátum | 2012. 02. 06.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Donald Tusk lengyel miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy Varsó felfüggeszti a nemzetközi online kalózkodás elleni egyezmény (ACTA) országszintű ratifikációját. Az előzetes aláírást követően a kormányok általi elfogadásra azért van szükség, mert az egyezmény hatással lehet az adott országok büntetőjogi intézkedéseire. Amennyiben akár egyetlen tagállam is nemet mond a törvénytervezetre, akkor az ACTA az EU területén sehol nem lép érvénybe. Mindennek következtében a lengyel kormányfő döntése akár a sokat vitatott törvény végét is jelentheti.

Ahogy Donald Tusk elmondta: „Kellően jogosnak éreztem az ellenzők aggodalmait ahhoz, hogy ideiglenesen leállítsam a ratifikációs folyamatot. Az ACTA aláírását nem előzte meg az a szükségesnek ítélt konzultáció, amelynek során minden érintett oldal kifejthette volna véleményét.” A kormányfő a továbbiakban ezt sürgősen pótolni szándékozik. Az elfogadási folyamat le lesz állítva mindaddig, amíg minden kétséget kizáróan be nem bizonyosodik, hogy a ratifikáció a helyes lépés. Ennek eldöntéséhez azt is meg kell vizsgálni, hogy a lengyel törvények szempontjából mit jelent az ACTA elfogadása. „Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a végén nemet mondunk az egyezményre” ‒ folytatta Tusk.

Így tiltakoznak a lengyel képviselők
A kormányfő azt követően hozta meg döntését, hogy egész Lengyelországban széleskörű tüntetéseket tartottak az egyezmény ellenzői, akik attól tartanak, hogy az ACTA jelentősen korlátozza majd az internet szabadságát. A tiltakozás az után erősödött fel igazán, hogy január 26-án Lengyelország az Unió tagállamainak többségével egyetemben aláírta a nemzetközi egyezményt, amelynek életbe lépéséhez már csak az említett államok kormányainak egyenkénti hozzájárulása kell. A lengyel kormányt rengeteg kritika érte amiatt, hogy előzetesen csak a zeneipari cégekkel és a kereskedelmi médiával egyeztetett, a felhasználókkal viszont nem. Az aláírást számos kybertámadás is követte az Anonymous és a Polish Underground nevű csoportok részéről, amelyek megbénítottak több kormányzati és rendőrségi portált.

Az Anonymous Görögország weboldalait sem kíméli. Véleményük szerint a görögök csak azért mentek bele az egyezmény aláírásába, hogy megkapják az államcsőd elkerüléséhez szükséges uniós támogatásokat. A hackercsoport két hetet adott a kormánynak az egyezmény megtagadására, ha ezt nem teszik meg akkor teljes körű támadást indítanak a kormányzat és a média weboldalai ellen.

Helena Drnovšek Zorko, Szlovénia nagykövete, az ACTA egyik aláírója hosszas blogbejegyzésben fejtette ki hozzájárulásának okait. Mint leírja, az egyezmény aláírása hivatali kötelessége volt ugyan, de ezzel a tettel megsértette állampolgári kötelességét, mivel az egyezmény korlátozza az ifjúság jövőjét. Időközben Ljubljanában is megkezdődtek az ACTA-ellenes tüntetések.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. David_King
2012.02.06. 18:05
van stílusuk az egyszer biztos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. tomchee
2012.02.06. 18:16
Tökös legények a Lengyel barátaink
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. I.Jozsef83
2012.02.06. 18:34
„Lengyel, magyar – két jó barát, együtt isszák egymás borát.”

Hajrá , ha már másoknak nincs elég vér a ...-ban.

Helena Drnovšek Zorko, Szlovénia nagykövete, az ACTA egyik aláírója hosszas blogbejegyzésben fejtette ki hozzájárulásának okait. Mint leírja, az egyezmény aláírása hivatali kötelessége volt...
Na ez a magyarázkodás nemkéne - nem volt vér a pucájában ennyi .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sanyix
2012.02.06. 19:05
Nálunk megy ugye mindegyik párt kussol, még a ződ majmok is akik azt mondták lehet más...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. balrogh
2012.02.06. 19:45
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közleménye szerint itthon egyáltalán nem fog változásokat hozni az ACTA, mert a jelenlegi magyar és az EU-s szabályozás is szigorúbb, mint az egyezmény passzusai. A HENT szerint a megállapodás elsősorban az EU-n kívüli országokban történő jogsértések elleni hatékonyabb, közös fellépést segíti elő.

További részletek: http://kuruc.info/r/6/91432/#ixzz1ld30gvar

Szóval ezért van kuss.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. mtrx220
2012.02.06. 19:51
hát az én véleményem a kalózkodásról annyi, hogy nem kell tiltani. felesleges. mindig is volt, mindig is lesz. aki ezt nem tudja elfogadni(jogvédők pl), az szimplán őrült.
a nyereségük mindenféleképpen vastagon megvan, de valami miatt most ez a módi, hogy mindent bevetnek a kalózkodás ellen.
de még ha meg is szavazzák, ilyen törvényt nem fognak tudni betartatni senkivel.
mert a törvényt csak azokon lehet számon kérni, akik betartják. a gyakorlatban senkit sem érdekel, hogy pár beszari politikus tróger aláírt egy törvényt. mindig lesznek új módszerek a letöltésre.
ilyen törvényeket meg inkább ne hozzanak, mert ezekben már a szabadság látszata sincs meg. az ilyen elvadult javaslatokban jön ki igazán, hogy milyen jövőt szánna az embereknek pl. a filmipar. és az egészben ez a rész a legaljasabb. azt hazudják, hogy ez majd segít.
aha, kinek és miben? mert az átlagembernek nem, az már egyszer biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. polarx
2012.02.06. 21:31
mtrx220: zenébe nagyon nincs meg vastagon.. erről pont a magyar előadók tudnának mesélni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Vendég-Ven... mtrx2...
2012.02.06. 21:33
"az ilyen elvadult javaslatokban jön ki igazán, hogy milyen jövőt szánna az embereknek pl. a filmipar"

Nem csak a filmipar, sőt elsősorban nem az. A kormányok nem állnának ki mellszélességgel a kalózellenes törvények mellett, ha azok nem szolgálnák egyúttal a kormányok érdekeit is az állampolgárok, s főleg az internet ellenőrzésére. Így viszont a polgárok ellenőrzését, szabadságjogaik csorbítását úgy tudják a kormányok megoldani, hogy közben nem kell bevallaniuk az igazi céljaikat.

polarx: Ebben az is keményen szerepet játszik, hogy a kis magyar piac nemigen tud eltartani ennyi "sztárt". És akkor a zenéjük minőségéről (tisztelet a pár kivételnek) még egy szót sem szóltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jozsefm
2012.02.06. 21:39
„Kellően jogosnak éreztem az ellenzők aggodalmait
Ritka szavak politikus szájából, no nem nálunk,
.......mert idehaza példa nélküli..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ZG
2012.02.06. 22:07
Az ACTA ugyan úgy mint a SOPA vagy a PIPA a személyes jogaink megszabását akarja, és le kell szavazni! Hogy jönnek ahhoz hogy ilyet akarjanak csinálni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kajla_hun
2012.02.06. 22:23
LE AZ ACTA-val!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sensejke
2012.02.06. 22:32
Sajnos ez az amit MO.-on soha nem fogunk megtapasztalni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. I.Jozsef83
2012.02.06. 23:04
polarx - 2012-02-06 21:31:148

zenébe nagyon nincs meg vastagon..


Miért nem ? Ne a nyugati színvonalhoz akarjanak pénzt keresni... csak megkell nézni lakóvillájukat , kocsijaikat és ékszerezettségük - elég vastagon élnek , nem kell sajnálni őket - csak látni azt is mi van a függöny mögött . A szerényebbek gazdagságát is elfogadnám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Turai
2012.02.07. 00:06
ZG

Tudod a legdurvább ebbe a törvényben, hogy amennyiben te át akarsz menni egy másik ország területére az átlépés következtében az összes digitális adathordozásra képest eszközödet mindenféle engedély nélkül átnézhetik illegális adatok után kutatva erre a törvényre hivatkozva.

Ezért kíváncsi volnék, hogy pl. ennek egy üzletember mennyire fog örülni mikor a határnál számára teljesen idegen személyek titkos üzleti adatai között fognak matatni...?

"Az ACTA aláírását nem előzte meg az a szükségesnek ítélt konzultáció, amelynek során minden érintett oldal kifejthette volna véleményét."
Ha valaki utána nézet akkor az tudja jól, hogy micsoda titkolózás mellet szavazták meg első körben...
És mivel ennyire demokratikus az EP én kb. ugyan ezt várom tőlük a törvény ratifikációjával kapcsán is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ZG
2012.02.07. 00:18
Turai

Nem is tudtam, köszi az infót!
Ez valami szörnyű! Szinte még nagyobb pofátlanság mint amikről eddig tudtam az ACTA-val kapcsolatba.

Igen, az üzletember, és akárki más is, mert ezek a dolgok mind a magántulajdon (szerintem) és így az acta-val kapcsolatban visszatértünk az emberi jogok megsértéséhez..
Egyszerűen nem értem hogy hogy lehet egyáltalán ennek az elfogadásán gondolkodni.. aki rendesen belenéz a dologba, látja hogy az acta több helyen is törvénybe ütközik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pjszilard
2012.02.07. 01:22
Itt volt a lehetoseg ezt is masok csinaltak meg. A Lengyelek mertek lepni, a kormanyfo belatta, hogy nem kiraly es odafigyelt a nepre!

Mellekesen ez a torveny tobbek kozott arra is vonatkozik, ha a szabadalmaztatott kokoricafoldrol athullik hozzad egy mag es kikel, torvenysertest kovetsz el es buntetheto vagy!!! (Ezt a reszt nem nagyon reklamozzak!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pjszilard
2012.02.07. 01:54
Magaslabda a Kisgazdapartnak, ha meg van olyan. Ilyenkor sehol egy Torgyan, az eletben eloszor novelhetne Magyarorszag johiret ingyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Turai
2012.02.07. 02:45
ZG

[b]"aki rendesen belenéz a dologba, látja hogy az acta több helyen is törvénybe ütközik!"[/b]

Itt ellent kell mondanom neked és mindenkinek aki szerint az ACTA bármelyik része is törvényekbe ütköző lenne...
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal oldalán le van írva pontosan és érthetően.
(A körítést most mellőzöm itt a lényeg...)
"Az ACTA részes felei ugyanis azt vállalják, hogy jogrendszerüket az abban foglalt előírásokhoz igazítják"
Ezek után törvénybe ütköző már csak akkor lehet ha a demokratikusan ezt megszavazó képviselők titkárainak-titkárai...stb. nem megfelelően módosítási indítványt készítenek a képviselőjüknek vagy az a nagy demokratikus szellemiségének következtében még felolvasni sem tudja jól a kapott irományt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pjszilard
2012.02.07. 02:51
Turai

A Magyar torvenyeket modosithatja a kovetkezo kormany, de ACTA akkor is maradni fog ha nem szavazzak le most!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pjszilard
2012.02.07. 02:53
Nem kene megvarni azt, hogy azert vigyenek be, mert a szomszed hangosan hallgatta a letoltott zenet es az athallatszott hozzad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm pjszi...
2012.02.07. 07:26
Ne adjál nekik ujjabb ötleteket kérlek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Turai
2012.02.07. 07:29
pjszilard

Pont fordítva...
A szomszédodat vinnék be mivel rajta kérnék számon a jogdíj megfizetést.

Egyébként az előző válaszod kapcsán nem értem, hogy mire gondolsz.
Ráadásul az ACTA még nincs törvénybe iktatva mivel a ratifikációja még hátra van és amennyiben ratifikálják EU szinten akkor a tagországok...
"Az ACTA részes felei ugyanis azt vállalják, hogy jogrendszerüket az abban foglalt előírásokhoz igazítják"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ZG
2012.02.07. 08:53
Turai

Úgy persze hogy törvényesnek számít ha hozzá "kell" igazítani a törvényeket^^
Mert eddig a magántulajdonhoz való hozzáféréshez külön felhatalmazás kellett (ami így a normális), de ha ezt megváltoztatják akkor naná hogy nem törvénybeütköző ha minden adatomat átvizsgálják amikor kedvük tartja..
És ezt nem szabad hagyni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. balikabo
2012.02.07. 09:36
Én mindíg is azon a véleményen voltam hogy a kalózkodást nagy zömében saját maguknak köszönhetik a kiadók, gyártók stb... Amíg egy Win 50k körül mozog, mikor minden 2. gépen ottvan, vagy amíg egy vírusírtó tizenezer Ft., amíg az office is 10 k-kban mérhető, amíg 10 szám egy zenei cd-n 7-8 ezer, és egy film DVD-n 4-5 ezer, amíg egy játék szintén 12-15k között mozog addig nem lesz változás. Én magamból indulok ki, és ha mondjuk az a Zenei CD max 1500 ft lenne vagy egy játék max 3000 ft. Akkor minden további nélkül megvenném, de így....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. polarx I.Joz...
2012.02.07. 09:53
Attól függ hogy te kikre gondolsz. Hip-hop vonalba szerintem az 1500forintba kerülő Steve & Day albumért is sajnálják egyesek a pénzt. (persze ez megint két oldalú.)

Van akinek van rá pénze és csak azért is letölti mert nehogy már adjak érte ennyit meg annyit ha megszerezhetem ingyen is.

A másik oldal akinek nincs rá pénze de össze tudja rá gyűjteni, MERT, ha valami megvan eredetibe az számodra is úgy mondd egy plusz (érzetre is, meg fizikailag is, ott van megtudod nézni, taperolni stb stb persze egy kalózt is amit kiírtál de nem ugyan az)

A csicskák, akik tömeg zenét csinálták, a celeb szarságukból világ életükbe megfognak élni. Ha kevés a lóvé csinálnak bármit aztán megint a címlapon vannak, vagy tv képernyőn. Ha az a meleg sp összejön valami kur..l akkor megint vele foglalkozik a fél világ. (ezt megint lehetne ecsetelni ha valaki utál valamit nem azzal lehet utálatát kifejezni hogy mindenhol megpróbálja negatív fénybe feltűnteni hanem szimplán nem foglalkozik vele.. ÉN SE foglalkozok vele csak egy példa volt)

És bocs de a fent említetteket sajnálom, akik nem tömeg szart csinálnak. Persze egy tömeg szart bárki képes előállítani és bárkit képes az újja köré csavarni mert a média is ha úgy tetszik agymosásként rád erölteti és a szart is megkedveled. lásd zenei csatornák lmfao: a zene stílus legmélyebben elhelyezkedő szarja mégis az emberek nagyrésze kedveli ellehet adni. ugyan azt a szart bármelyik régóta zenébe lévő ember elő tudná állítani. csak van szó egyediségről amit nem könnyű úgy előadni hogy az a jóságától legyen slágerlistán nem pedig a felsztárolásával. A zene elég mélyen érint engem szóval bocs a sok szövegért igazából még 2x-er ennyit is tudnék regélni vagy részletesebben kifejteni de gyanítom hogy lesza..d
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx balik...
2012.02.07. 09:58
balikabo: erre azt mondom hogy ez a magyarok hülyesége. ne vesd össze magyarországot világ szinten.. állítom azt ha te amcsiba volnál és havi szinten 3000dollárt keresnél akkor se vennéd meg (pedig apró pénzért kapnád meg nagyjából egálba azzal amit írtál áraknak) de mondhattam volna angliát 1-2000 fontos fizetéssel. Az emberek mentalitásával és hozzáállásával van baj. Egyértelmű hogy amit megtud az ember szerezni ingyen azt meg is szerzi. Beatporton se szívesen fizet az ember 1 számért majdnem 2 dollárt mikor ugyan azt letudod tölteni ugyan olyan minőségben. (általában) és ilyenkor azt mondja az ember hogy inkább az egész cd-t venném meg eredetibe. mert azt csak látod, kézzel tudod fogni. de egy mp3 az mi? ott van a gépeden. csak néhány 0 és 1-es. mégis pénzt adtál érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2012.02.07. 14:09
a probléma ebben a gazdasági világban, hogy a profit ami a szellemi termékekből jön, ritkán landol annak a szervezetnek vagy személynek a zsebében aki(k) azt létreozza(ák). Azért fizetni mert egy csomó undorító féreg jogvédő van a világban és minden kiadónak saját jogvédő irodája van már szinte az egész világon, egy kicsit undorító!

Ha nem lenne ez a mindennel lehúzzuk a jónépet dolog és tényleg csak azért fizetnénk amiért kell, sokkal több ember venné meg a szellemi termékeket...
Mellesleg a hazai zenei előadók nem a lemezeik után gazdagodnak meg, hanem a fellépéseikkel teremtik meg az "ételre" valót. (mert kb a lemez árának a 10% az amit az előadó lát az árból )

Másik tészta: Vannak olyan tudományos, nagy tudást igénylő programok amik az átlagembereknek szinte hozzáférhetetlenek. Pl Adobe creative suite, Cad, Cae programok amit pl egy diák nem igen tud megfizetni az egyetemi évek alatt (a maguk milliós árával). Persze vannak ilyen student programok, de pl kivi lennék az Auto Cad mennyibe kerülne amikor az alap ára 1m+
És a vannak ingyenes programokat hagyjuk... Aki beletanul pl az auto cad-be az nem igen fog máshoz nyúlni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2012.02.07. 14:15
kieg: Ám mi a különbség ha egy klippet a youtubeon a VEVO csatornán nézek meg és utána kiguberálom az flv-t az opera temp könyvtárából és a "letöltöm a klippet valahonnan" között?

Vagy ha nem is kell... az miért jogsszerű ha vevón hallgatom állandóan a számot ahelyett, hogy megvenném? (Vagy a jövőben lesz majd ip block? 1x megnézheted azt cső??)

Szerintem maguk a jogvédők sem gondolták ezt át... Más minden országnak legyen egy hivatalos jogvédő szervezete akik minden kiadónak védik a jogait és a többit töröljék el... Kevesebb alkalmazott barátibb árak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2012.02.07. 17:45
Lesz helyette rosszabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bitpork
2012.02.13. 11:42
Érdekes kérdés ez. Ha a tőlünk nyugatra lévők fizetésének a vásárlóértékét kapnám itt is, nem okozna gondot vásárolni.
Meg ha a magyar előadóművészek és alkotók olyan szintű produktummal állnának elő mint ott, akkor sem lenne kérdés.
De addig marad a kalózkodás. És a gyűjtögetés a nagyon vágyott példányokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Karig1
2012.02.13. 17:41
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közleménye szerint itthon egyáltalán nem fog változásokat hozni az ACTA, mert a jelenlegi magyar és az EU-s szabályozás is szigorúbb, mint az egyezmény passzusai.

most akkor bannolnak 2-3 felszólítás után, vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!