iPon Hírek

Lenovo: billentyűk felcserélése BIOS frissítéssel

Dátum | 2009. 11. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Lenovo újítása a notebook billentyűzetek terén összességében jól sikerült, ám egy pici kellemetlenséget azért találtak a felhasználók, amely a régebbi billentyűzetekhez szokott notebook tulajdonosok számára kissé megnehezíti a termék használatát.

Lenovo ThinkPad T400s billentyűzet.
A problémával kapcsolatban már több fórumtéma is foglalkozik, sőt, maga a gyártó is kapott visszajelzéseket a nem túl átgondolt tervezéssel kapcsolatban. A hibát mindössze az okozza, hogy az új billentyűzeteken az Fn és a CTRL gombok a megszokotthoz képest pont fordítva helyezkednek el: a korábbi megoldásoknál a bal alsó sarokban foglalt helyet a CTRL gomb, ám ott az újdonságokon már az Fn billentyű található. Tulajdonképpen ez a kis malőr váltotta ki a felhasználók elégedetlenkedését.

Az új BIOS-ban egyszerűen felcserélhetőek a billentyűk.
Annak ellenére, hogy a megváltoztatott elrendezéshez néhány nap alatt hozzá lehetne szokni, a Lenovo mégis foglalkozott a kérdéssel, hogy a vásárlók minden tekintetben elégedettek legyenek új noteszgépükkel. A Lenovo tervei szerint a problémára szoftveres megoldást nyújtanak:  az új billentyűzettel ellátott noteszgépek esetében a BIOS egy új opciót kap, amelynek engedélyezésével az Fn és CTRL billentyűk felcserélhetőek lesznek, így aki a régi kiosztáshoz szokott hozzá, pár gombnyomással alkalmazhatja azt.

Üröm az örömben, hogy a jelenlegi hírek szerint ezt a BIOS módosítást csak a jövőben megjelenő új ThinkPad modelleknél fogja alkalmazni a gyártó, a jelenlegi gépek tulajdonosainak pedig nincs más választásuk, mint hozzászokni az általuk kifogásolt billentyűzet elrendezéshez. Aztán majd ki tudja, lehet, hogy idővel elindulnak a frissítések a régebbi gépekre is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. nedcoleman
2009.11.05. 14:11
Billentyûzet témához csak annyit tudnék hozzáfûzni, hogy direkt mac keyboardot használok. Elôször is azért mert napi 14-18órát dolgozom Macen így nem csoda ha hazaérek akkor a pcm-nél jobban szeretem látni ugyanazt. (már ha van még kedvem-erôm gép elé ülni) A másik ami a legfontosabb, hogy a mac billentyûzeténél fel vannak cserélve a funkcióbillentyûk. Ez azért jó, mert így a shift,ctrl és az alt egymás mellett vannak és véletlen sem ékelôdik közé a fránya windows billentyû. Lehet csak bele próbálom magyarázni, de részemrôl igencsak hasznos és kényelmes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kobor42
2009.11.05. 14:47
Nem igaz, hogy hozzá lehet szokni. Hugomnak 2 éve ilyen klaviatúrájú gépe van, de még mindig panaszkodik rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabest
2009.11.05. 19:27
ctrl - alt - space, nem értem mit kell variálni, kinek jó ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!