iPon Hírek

Lenovo K800, elsőként Intel Medfild alapokon

Dátum | 2012. 01. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Úgy tűnik, hogy a Lenovo lesz az első, aki okostelefont mutat be az Intel legújabb alacsony fogyasztású lapkájával, a Medfielddel a fedélzeten. Érdekes hogy az Intel nem egy top telefon gyártóval közösen készítette el az első olyan telefonját, ami piaci forgalomba kerülhet.

A K800-nak egyelőre nem sok paraméterét fedték fel, de annyi biztos, hogy az egy maggal rendelkező 1,6 GHz-en üzemelő Atom Z2460 processzor kapott benne helyet, amiben 512KB gyorsítótár és egy Intel GMA grafikus gyorsító található. Utóbbi érdekessége, hogy ez nem más mint egy átnevezett PowerVR SGX540, ami jelen helyzetben 400 MHz-es órajelen dolgozik, és semmi másban nem különbözik az OMAP vagy a Samsung által használt hasonló nevű GPU-tól. A tisztánlátás kedvéért azért érdemes megjegyezni, hogy az OMAP 4460 esetében 384, az OMAP 4430-nál 300, míg az Exynos 3110 mellett mindössze 200 MHz-en operál az SGX540, vagyis az Intel Medfield erősebb a vetélytársak megoldásainál. A Lenovo eszköze kapott még egy 8 megapixeles kamerát dupla LED villanóval és HD videórögzítéssel, 4,5 hüvelykes HD (1280 x 720) felbontású kijelzőt, 21 Mbps-os letöltésre képes HSPA+ modemet, 802.11n támogatással rendelkező WLAN-t, Bluetooth 3.0 modult és GPS-t is. Továbbá elméletileg támogatja az Intel WiDi technológiáját, ami vezetéknélküli kapcsolatot képes kialakítani egy kompatibilis HDTV és a készülék között. Biztos ami biztos, azért helyet kapott a telefonon egy HDMI kimenet is.


A Lenovo K800 jelenleg még az Android 2.3.7-tel mutatkozott be, de elvileg a második negyedév során a megjelenéskor már az Android 4.0 ICS társaságában kerül Kínában a boltok polcaira. Az akkumulátor 1460mAh-s teljesítménnyel bír, és a gyártó elmondása szerint ez 9 órányi beszélgetésre, 5 órányi HD videózásra és 14 napos készenléti időre elég.

Az Anandtech néhány teljesítményteszt lefuttatása után konklúzióként megállapította, hogy az Intel Medfield a jelenlegi leggyorsabb készülék a Google operációs rendszerének égisze alatt, viszont fontos megemlíteni, hogy ez már 32 nm-en készül, míg az ARM alapú megoldások néhány hónapon belül ezt szintén bevetik, aminek köszönhetően a teljesítményük valószínűleg jelentősen nőni fog, valamint a K800-at követő készülék, ami feltehetően a Motorola műhelyéből érkezik majd, csak az év végén érkezhet. Vagyis csak látszólagos a nagy előnye az Intel megoldásának, és a valóságban még mindig egy leheletnyi hátrányuk van.

Forrás: Anandtech

Forrás: Anandtech

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Crime78
2012.01.16. 18:11
Csak próbaként lefuttattam a SunSpidert a Sensation-omon, itt az eredmény: HTC Pyramid
Kicsit persze meg van piszkálva, de így is szép az az 1637ms.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!