iPon Hírek

Lenovo Yoga A12: Halo-billentyűzet és Android egy testben

Dátum | 2017. 02. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lenovo tavaly egyebek mellett azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy egészen egyedi Yoga Bookot mutatott be, aminek a billentyűzete érintésérzékeny, és teljes egészében érintőfelületként is lehet használni. Most ugyanezt kapjuk meg a Yoga A12 esetében, csak szerényebb köntösbe bújtatva, és ami nagyon fontos, hogy sokkal olcsóbban.
Bár a Lenovo táblagépként mutatta be a Yoga A12-t, ez a készülék inkább egy konvertibilis netbooknak tekinthető. A szerkezet a speciális zsanérjainak hála 360 fokban kifordítható, de nem lehet eltávolítani a gombsorát, ami persze nem is igazán gombsor, hiszen a Halo-billentyűzetről beszélhetünk. Ez gyakorlatilag egy érintésérzékeny üvegrétegen rajzolja ki a szükséges gombokat; numerikus része nincsen, de egyébként teljes értékű megoldásról beszélhetünk. A Yoga A12 a nevének megfelelően egy 12,2 hüvelykes megjelenítővel lett felszerelve, ami szintén érintésérzékeny. Itt sajnos már érződni fog a spórolás, ugyanis az IPS technológiás kijelző mindössze 1280 x 800 képpontos felbontást nyújt. Az eszközön nem a Windows, hanem már az Android operációs rendszer van jelen. A Lenovo a Marshmallow felhasználása mellett döntött, de reméljük, hogy később elkészül a Yoga A12-re az Android 7.0-s kiadása is. Előre telepített applikációkból nem lesz hiány, de a Lenovo állítólag nem vitte túlzásba a bloatware-eket.
A készülék egy négymagos Intel processzort vonultat fel. Az Atom x5 (Cherry Trail) széria 2,4 GHz-es (1,44 GHz) órajelen üzemelő tagjáról, a Z8550 beszélhetünk, ami egy legfeljebb 600 MHz-ig skálázódó Intel HD Graphics 400 (Braswell) grafikus vezérlőt foglal magába. A 14 nm-es gyártósorokon születő egység mellé a Lenovo 2 GB-nyi memóriát pakolt. Ez bizony nem sok, de mivel egy androidos gépről, nem pedig windowsosról beszélhetünk most, így már aránylag sok dologra elegendő lesz ennyi RAM is. A tárhely kapacitása 32 GB-osra lett szabva, amit microSD közbeiktatásával akár 128 GB-tal is fentebb lehet tornászni. Mobil hálózati modemje nincs a Yoga A12-nek, van viszont a kapcsolati lehetőségek lajstromán GPS vevő, a Bluetooth és a Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) párosa pedig nyilván nem hiányozhat a kelléktárából. A konvertibilis tablet rendelkezik 3,5 milliméteres kimenettel, az USB csatlakozója pedig már megfelel az USB 3.0 előírásoknak és C-típusú.
A tervezők kínosan ügyeltek arra, hogy egy jól hordozható, könnyed eszközt hozzanak létre, és bizony ez sikerült is nekik. Az egész Yoga A12 mindössze 10,9 milliméter vastag összecsukott állapotban, és szerencsére a tömege az egy kilogrammos határ alatt marad (990 g). Persze a tabletek között nem tud érdemben labdába rúgni, de igazából nem sokkal jelent nagyobb terhet, mint a normális 12 hüvelykes táblagépek (713, illetve 753 gramm az iPad Pro és a Galaxy NotePRO). A megfelelő merevséget és az alacsony tömeget az alumínium és a magnézium ötvözetének felhasználásával sikerült elérni. Sötétszürke és rózsaarany változatokban lehet majd megszerezni a készüléket. A Yoga A12 egyetlen kamerát kapott, ami 720p-s videóhívások bonyolítását teszi lehetővé, hangszóróból pedig kettő van a fedélzetén, és ezek nemcsak, hogy sztereóban szólalnak majd meg, hanem a Dolby Atmos révén még térhangzást is próbálnak felmutatni. A Lenovo egy 10500 mAh-s kapacitású lítium-polimer akkumulátor szerelte fel a szerkezetet, így az üzemideje vegyes használat mellett is elérheti majd a 13 órát – és van gyorstöltés támogatás is.
A táblagépeknek a sorsa egyébként nem alakult jól az elmúlt években, 2014 óta folyamatosan csökken ezek iránt az érdeklődés, a Yoga A12 viszont egy olyan masina, ami mégis jó esélyekkel száll ringbe. Az IDC időről időre rámutat ugyanis arra, hogy a kettő az egyben készülékek iránt egyébként növekszik az érdeklődés, ahogy a noteszgépekkel szemben is, ez a gépezet pedig már inkább ezt a vonalat erősíti, mint az egyszerű táblákét.
A Lenovo Yoga A12 mostantól elérhető az Egyesült Államokban, szóval nem várat magára. És ami igazán meglepő, hogy mennyire kedvező az ára: a Halo-billentyűzet ellenére mindössze 300 dollárt kér érte a vállalat, ami igazán jó vétellé teszi a készüléket. Minden bizonnyal sokak érdeklődését kelti majd fel. (Állítólag egyébként lesz belőle egy drágább változat is 4 GB memóriával és 64 gigás tárhellyel megtoldva, ám erről csak egyetlen forrásban esett szó.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. j.panzer
2017.02.08. 19:50
Egy ilyen billentyűzettel szerelt Lenovot próbáltam, leírhatatlanul használhatatlan, totál katasztrófa.
Durva, hogy van a földön ember, aki vevő erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ferenczga
2017.02.09. 07:04
Feltételezem ez full toratalomfogyasztóknak lesz, akik ha szökőévente gépelnek valami 3 sorosat, akkor azt ne valami képernyőről lekanyarított mini-tapicskolós felületen tegyék. Alapvetően jobb ötletnek tartom, mint amikor feljön egy elkerített minibillzet, és azon kell ujjheggyel eltalálni a karaktereket. Pláne az ékezetes megoldás, amikor az alap magánhangzó felhoz egy mégjobban összezsúfolt további választómezőt. Ráadásul ebbe a billzetbe még plusz akkut is lehet rakni, vagy tárolót, tehát nem olyan funkciótlan, hogy duplájára növeli a gép térfogatát egy kicsit nagyobb billentyűzet felület miatt, hanem másra is lehet használni a kényszerűségből nyert térfogatot.
Szóval ez nem egy üzleti gép, csak a yt videók meg keresőszavak, rövidebb fórum és facebook hozzászólások, esetleg webes címek gépelését teszi kicsit könnyebbé. Szerintem arra meg tök jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!