iPon Hírek

Lenyomja a mobilinternet a vezetékest?

Dátum | 2010. 07. 01.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A mobil hangszolgáltatás hat-hét év alatt vált a vezetékes telefónia helyettesítőjévé, az azonban ma még nem tudható, hogy a mobil szélessávú internet helyettesíteni fogja-e, s ha igen, mikorra a fix hálózaton szörfölést, bár erre utaló jelek már vannak - mondta Ludányi Edgár, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közgazdasági főigazgató-helyettese egy, a szolgáltatók számára rendezett meghallgatáson.

Ausztriában ez a verseny a mobil szélessáv javára dőlt el, Magyarországon még a helyzetelemzés zajlik. Az ügyfelek a vezetékes technológiát megbízhatóbbnak tartják, és ha ezek a szolgáltatók például tíz százalékkal megemelnék a szélessávú szolgáltatások árait, az ügyfelek akkor is kitartanának mellette.

A UPC illetékese szerint a mobil helyettesíthetősége fennállhat, a Magyar Telekom képviselője viszont úgy fogalmazott, hogy tapasztalataik szerint az átlagos lakossági piacon (vagyis nem azok körében, akik például jellemzően filmeket töltenek be) már be is következett ez. A BT és az alternatív távközlési szolgáltatók ugyanakkor nem osztják az előbbi vélekedést. Szerintük ma még a két szolgáltatás nem egyenrangú, a Vodafone szerint is még kiegészítő jellegű a mobilinternet-szolgáltatás. Akkor válhatna helyettesítővé, ha a felhordó hálózat megfelelő áron állna a cégek rendelkezésére. Ennek hiányára panaszkodott a Telenor Magyarország illetékese is, aki elmondta, egy-egy pályázatra csak néhányan jelentkeznek, részben mert kevesen rendelkeznek ilyen vezetékes infrastruktúrával, ennek következtében azonban az árak nagyon magasak.

Nem értettek egyet a felek abban sem, hogyan lehetne kezelni a csomagban értékesített szolgáltatásokat. Az Invitel például azt szeretné, ha a szabályozás a cégek ezen képességét tovább erősítené. A Telenor szakembere szerint versenytorzító hatása van az összetett ajánlatoknak. Feltehetően ezzel arra is utalt, hogy ma egyetlen cég, a Magyar Telekom képes vezetékes és mobil hang-, internetszolgáltatást kínálni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!