iPon Hírek

Lenyűgöző keret nélküli mobil lett a Xiaomi Mi Mix

Dátum | 2016. 10. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Xiaomi a Mi Note 2 mellett egy igazán érdekes koncepcióra épülő okostelefonnal is előrukkolt, amire egyáltalán nem lehet azt a jelzőt ráaggatni, hogy unalmas vagy megszokott. A Mi Mix néven bemutatott újdonság keret nélküli dizájnt használ, és hogy ez létrejöhessen, több érdekes technológiát is be kellett vetnie a Xiaominak.
Szinte mindenki, aki csak ránéz a Mi Mixre, elsőre legyint egyet, hogy ez mindössze valami renderelt kép, nem sok valóságtartalma lehet egyelőre. Pedig ennél nagyobbat nem is tévedhetnének, akik így tesznek, ugyanis a Xiaomi valóban megcsinálta ezt a rendkívül futurisztikus gépet, amihez hasonlót is csak a Sharptól, vitrinbe zárva láthatott eddig a közönség. A Mi Mix előlapját már majdnem teljes egészében a 6,4 hüvelykes megjelenítő uralja, elképesztő, 91,3 százalékos a készülék hasznos felülete. Egy nagyon különleges kijelzőt használt itt a Xiaomi, ami 17:9-es oldalarányú, ezáltal 2040 x 1080 pixeles felbontás terül el rajta. A panel egyébként minden paraméterét tekintve kiváló minőségű, 500 nites a fényereje, 1300:1-hez a kontrasztaránya és 94%-os a színtérlefedése azt NTSC tartományban. Hogy milyen technológiát alkalmaz? Nem lenne meglepő, ha a Sharp Free-Form IGZO paneljéről beszélhetnénk, de ez nem derült ki eddig. A nem mindennapos okostelefon Philippe Starck tervező keze munkáját is magán viseli a Xiaomi elmondása szerint.
Keret felül teljesen eltűnt, de akkor hol vannak a szenzorok? Hol a hangszóró? És ugyanez a kérdés merül fel a frontkamera kapcsán is. Nos, kezdjük a kamerával: az 5 megapixeles képalkotó egyszerűen az alsó részére került a mobilnak, szóval szelfizésnél és videócsevegésnél ügyesen kell majd tartani (vagy meg kell fordítani). Ez egyébként egy egyedileg, a Xiaomi által átalakított kamera, ami 50 százalékkal kisebb helyet foglal, mint a hasonló képességű társai. A közelségérzékelő ultraszónikus lett, és a kijelző mögött van, a hívásoknál pedig a fülhöz tartott telefon piezoelektronikus kerámiás akusztika rendszert használ, az általa keltett rezgésekkel adja át a hangot. A keret nélküli masina kerámia burkolattal lett ellátva, ami remélhetőleg sokáig karcmentesen őrzi majd a Mi Mix szemrevaló idomait. Érdekesség, hogy a keretet, valamint a kamerát és az ujjelenyomat-olvasót szegélyező rész 18 karátos arannyal lesz vékonyan befuttatva a drágább modellnél, szóval még némi luxus is belefért büdzsébe. Bár valóban nagyon kompakt a mobil, „csak” 158,8 x 81,9 x 7,9 milliméteres a térfogata, de a tömege már 209 gramm.
A belteret figyelembe véve már ugyanolyan a Mi Mix is, mint a többi okostelefon. A Qualcomm MSM8996 Pro központi chip dolgozik benne, ismertebb nevén a Snapdragon 821. A teljesítményre ennek fényében biztosan nem lehet majd panasza a felhasználóknak. A rendszermemóriát és a tárhelyet figyelembe véve kétféle konfigurációban lehet majd felmarkolni a Mi Mixet: az alapgép 4 GB-nyi RAM-mal várja, hogy bevetésre induljon, a tárkapacitása pedig 128 GB lesz, a drágább konstrukció pedig már 6 GB memóriát vonultat fel egy 256 gigás adattárolóval karöltve – minden esetben LPDDR4 és UFS 2.0 modulokról van szó a lehető legjobb teljesítmény jegyében. Bővítési lehetőség nincs, de itt már tényleg annyira sok a hely, hogy ez csak nagyon kevés emberben ébreszthet hiányérzetet. A kapcsolati lehetőségek tárházában megtalálható a 600 Mbps-os le- és 150 Mbps-os feltöltési sebességet támogató 4G LTE hálózati modem, van MU-MIMO antennával megtoldott WLAN, ami a 2,4 és az 5 GHz-es sávokon is jól érzi magát, és a 802.11ac előírásnak is megfelel, továbbá nem hiányozhat a GPS vevő és a Bluetooth 4.2 modul sem. És végül van itt még NFC chip is, ami jól jön majd a Mi Pay mobilos fizetési rendszer használatakor. A burkolat alá kettő Nano-SIM csúsztatható be, vagyis Dual-SIM-es a Mi Mix.
Az operációs rendszer szerepét az Android 6.0 alapokra felépített MIUI 8 tölti majd be, ami rengeteg extrával felszerelkezve fog munkába állni. A főkamera 16 megapixeles fényképeket és 4K-s videókat tud megörökíteni a Mi Mixben. Ez a képalkotó fáziskülönbségen alapuló AF rendszert használ, így pillanatok alatt be tudja majd lőni az élességet a kiválasztott tárgyra, az optikája F/2.0-s rekesznyílással dolgozik és egy kéttónusú LED-es villanót is kapott, hogy még sötétben is használható legyen. Az ujjlenyomat-olvasó már említve volt fentebb a 18 karátos bevonattal ellátott gyűrű miatt, ez a biometrikus szenzor most a mobiltelefon hátlapjára került, az előlapon ugyanis gyakorlatilag nem maradt neki hely. A szerkezet egy C-típusú USB csatlakozóval is dicsekedhet, de igazából ez itt már apróságnak számít. Amire még mindenképpen érdemes kitérni, az az akkumulátor. A hátlap mögé bújtatott telep 4400 mAh-s kapacitású, ezáltal egészen biztos, hogy az eszköz üzemidejére sem lehet majd különösebb panasza a jövendőbeli tulajdonosoknak. És itt is megvan a Qualcomm lapkája révén a Quick Charge 3.0 gyorstöltési eljárás. A készülék csak fekete színben lesz egyébként elérhető, de az aranyberakás (ami persze csak a drágább modellt érinti) némileg feldobhatja a megjelenését.
A Xiaomi Mi Mix napjaink talán legkülönlegesebb okostelefonja, legalábbis ha azokat a készülékeket vesszük, amik már megvásárolhatóak vagy hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. Ez utóbbi tábort erősíti az újdonság is, ami előre láthatólag november negyedikén tűnhet fel a boltok kirakataiban Kínában; rendeléseket már most leadhatnak rá az érdeklődők. A szerkezet annak ellenére, hogy tényleg tömve van minden jóval, továbbra sem a földtől elrugaszkodott áron kelleti majd a bájait, a 4 GB RAM-mal és 128 gigás tárhellyel szerelt gépezet 520 dollár körüli összegért lesz megszerezhető, a „táposabb” változata pedig a 6 és 256 GB-os felállással és az aranyozással 600 dollárt kóstál majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. DemonDani
2016.10.26. 07:54
Philippe Starck egy élő legenda. A Xiaomi most tényleg megmutatta, hogy lehet ezt csinálni. Erre biztosan nem mondja senki, hogy iPhone másolat.

Jó oké lehet félni a töréstől, de azért megnézném előbb egy tesztben, mennyire sérülékenyebb, mint a többi telefon, aminek masszívabb kerete van. Plusz nem kell elejteni. (tudom-tudom, bár így működne... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. gery84
2016.10.26. 08:04
Pfff köll!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Esicyhun
2016.10.26. 08:59
Jól néz ki tény, de egy valamit magyarázzon már el valaki: hogyan fogom meg, hogy az ujjaim nem kezdik el nyomogatni a kijelző szélét? Samsung A5 2016-om van, és már ezt sem problémamentes tokkal együtt használni. Azon kívül, hogy jól néz ki, hogy szinte nincs káva, véleményem szerint ez megint egy marketing által erőltetett dolog, ami a használhatóságot messze a háttérbe helyezi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. shteer
2016.10.26. 09:51
Gyönyörű renderképek, csak közük nincs a valósághoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Cynaris Esicy...
2016.10.26. 10:02
Szoftveresen megoldják "palm rejection"-nel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. DemonDani shtee...
2016.10.26. 10:35
Nézz meg YouTube-on pár "renderelt" hands on videót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. humaniod
2016.10.26. 10:38
Olyan mellette az iPhone, mintha egy másik korból jött volna! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. B_Real
2016.10.26. 11:44
A fene, pedig vártam, hogy 7" lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ncc1701
2016.10.26. 12:25
Szerelmes lettem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ChoSimba Demon...
2016.10.26. 12:53
Hát pont ez az. A videókon nem így néz ki, vastagabb a keret. Ezek renderelt képek.
Na jó, azért jól néz ki élőben is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. rottenbull
2016.10.26. 13:04
Eleg jora sikerult a dizajn. Meglessuk a teszteket is, eddig tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Demon...
2016.10.26. 14:15
Azt kell hogy mondjam, hogy igaza van, mert a 91,3%-os kép kivételével mindegyiken káva nélkül ábrázolják, youtube videón meg semmi különbséget nem látok a Mix és a G4-em kávamérete között, annyi a különbség, hogy felül is olyan vékony a káva, mint oldalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mainframe
2016.10.26. 16:30
Vajon a vízállósággal mi a helyzet, ha már nem nyithatóra tervezték?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DemonDani
2016.10.26. 17:56
Azért Sheeter aligha erre a pár tizedmilliméteres különbségre gondolt. Mert ennyiről van szó.

Persze, hogy rendereltek a képek, de ekkora család még szerintem az iPhone renderelt képein is lenne, csak ott senkinek nem tűnik fel. Azért a renderelt képek 90%-ban nem fedik a valóságot (értem ezt bármire, az utolsó kávéfőzőtől a Lamborghini Egoistáig, nem csak a telefonokra). A Galaxy Note 7 sem úgy nézett ki a képeken, mint élőben. Csak itt jobban kiüt, hogy nincs rendesen beillesztve a kép pl. azon, ami nagyon be van döntve. De ahol az iPhone mellé van téve, ott sincs csalás szerintem.

Meg hát mindenhol fekete hátteret használtak, ami optikailag is megtévesztően hat azért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. TheRealTsL
2016.10.26. 17:58
Nekem mindegyik képen pontosan ugyanolyannak tűnik, mint a hands-on videókon. Persze a trükközés megy a sötét háttérrel, de így is látszik.

Ez végre egy olyan telefon, ami érdekesebb, nem csak n+1. alig módosított másolata ugyanannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ChoSimba TheRe...
2016.10.26. 18:41
Na akkor csak neked

Köszönőviszonyban sincsenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. balazs630
2016.10.26. 20:43
Ez baromi szép lett, wow
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kulcsar94k... ChoSi...
2016.10.26. 23:02
Amit feltettel hasonlito kep azon jol latszik h a jobb oldali kep minden tekintetben nagyobb. Pixelazonosan tedd egymas melle. Nem volt meg kezemben ilyen jo telo es varom nagyon. A leirt adatok nagyon kedvezoek. Nekem talan picit nagy, de zongoraujjaim talan megbirkoznak vele. Imadom ezt a markat. Evek ota hasznalom tipusait es minden eddig jezembe tartottrol elmondhatom, hozza minosegre erzetre es teljesitmenyre barmely mas uber marka szintjet, sot meg aprobb pontokon jobb is! Az ara pedig rebdkivul kedcezo. Az aple uber es samsung uber szintjet igeri fele aron....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DemonDani
2016.10.27. 00:40
Mindenesetre én nem érzem sok értelmét ezen pörögni. Csal, de ki nem? És ez azért nagyon komoly újításokat hozott, sokkal több ponton mint a kijelző, ami miatt sokan támadják.

Valóban megtehette volna a Xiaomi, hogy nem csal, de ez nem szabad, hogy levonjon az egész cucc értékéből szvsz. És nem lehet elmenni azon dolgok mellett szó nélkül, amiket nyújt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba Kulcs...
2016.10.27. 08:24
És ha nagyobb, akkor már nem is látod, hogy köze nincs a két képnek egymáshoz ?
Nézd meg a keretet, vagy az aksi ikon helyét a kerethez képest.
A keret vastagságáról nem is beszélve.

Nem fikázni akarom, mert nekem is tetszik a teló, még a videók alapján is.
Az más kérdés, hogy 200e-ért nem venném meg. De persze annyiért mást sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. meridaboy
2016.10.27. 08:24
Nem szeretnék elégedetlenkedni, de 6,4" és Full-HD? (17:9-es arányokkal)
Szerintem ekkora kijelzőhöz már igazán jó volna a 2k!
Minden másban tetszik.
Az akku pedig hiába 4400mAh mégis csak egy 6,4"-os kijelző nyaldossa majd! Üzemidőben átlagos, várható adatokra számítanék.

A kijelző:
-Ha így haladnak mire minden eltűnik az előlapról és ~100%-os lesz a lefedettség elérünk a mozi képarányig!
(21:9)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. teeebeee ChoSi...
2016.10.27. 08:36
Szerintem amin ti pörögtök, az nem a kijelző kerete, hanem az oldalának a domborúsága, vagyis ami szemből látszik belőle. A kijelzőnek lehet, hogy tényleg nincs kerete...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jadam92
2016.10.27. 08:51
Ne feledjük hogy a gyártó bejelentette azt is hogy CSAK Kínában lesz kapható és nincsen érdeke abban hogy Kínán kívül is elérhetővé tegye az Mi Mix-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba
2016.10.27. 10:49
Akinek nem tetszik ez a vékony keret, annak felhívnám a figyelmét, hogy tokba téve legalább nem néz ki hihetetlenül bután, mint bármelyik mási teló
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani jadam...
2016.10.27. 17:47
Ez 2016-ban már nem sokat jelent. Max ha nincs szerencséd, akkor vámot meg adót is fizetsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!