iPon Hírek

Lenyűgöző lett a megújult Google Föld

Dátum | 2017. 04. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google kettő szolgáltatást épített fel az elmúlt évtizedben a föld feltérképezésére, az egyik ilyen termék a Google Föld (Earth), a másik pedig a Google Térkép (Maps). A Google Térkép gyakorlatilag a Google Földből alakult ki, majd szép lassan a fejére nőtt, és az elmúlt években már egyre kevesebb érdeklődőt vonzott a Föld. A keresőóriás azonban nem szeretné, hogy a Google Föld teljesen értelmét veszítse, éppen ezért átfogóan felújította a szolgáltatást, hogy az újra felkerülhessen a térképre.
A Google Föld tizenöt évvel ezelőtt rajtolt el (június 11-én fogja betölteni), sokáig teljes egészében vagy legalábbis részben fizetős volt. Az elmúlt években már egyre kevesebb extrával tudott szolgálni a hétköznapi felhasználók részére, de a Google úgy gondolja, hogy van létjogosultsága, ezért hosszú idő után most először komolyabb újításokat eszközölt, hogy ismét köztudatba hozza a szolgáltatást. A jobb élményért a színfalak mögött rendesen megdolgozott a vállalat, ugyanis a hivatalos közleménye szerint rengeteg időt fordítottak a felhasználói szokások tanulmányozására, és két év munkája rajzolódik ki a felhasználók szeme előtt a friss Google Föld betöltésekor. Mostantól a szolgáltatás minden eddiginél több információt nyújt majd, részletesen fel lehet fedezni érdekes területeket, és persze a megosztási lehetőség sem marad el, szóval szeretnék, ha a közösségi felhasználása is élénkülne.
A frissítés jegyében az első dolog, ami megváltozott, az a kezelőfelület, és persze a térkép minősége, működése. A Google radikálisan átalakította a Föld megjelenését, ami ezáltal minden eddiginél kézenfekvőbb és letisztultabb lett. Egyszerűen lehet majd navigálni a különböző területek és a funkciók között is, az egész intuitívabb lett. A keresőóriás a legfrissebb műholdas felvételeket építette be a Google Földbe, és kiterjesztette a 3D-ben kivetülő tárgyak, földrajzi területek mennyiségét, valamint azok minőségét is. A megújult Google Föld felett végigrepülni egészen lenyűgöző élmény lesz, kiváltképpen akkor, ha valamilyen fontosabb turisztikai területről van szó, hiszen azért az továbbra sem változott, hogy ezek élvezik a legmagasabb prioritást, így a részletesség ezeken a helyeken kiemelkedő. Az első felhasználói visszajelzések alapján a vállalat szakemberei ezúttal tényleg kitettek magukért, néhány egyedi problémától eltekintve csak pozitív visszajelzéseket lehet olvasni.
Persze manapság már nem elég az, hogy valami jól néz ki, azt is el kell érni, hogy a látogatók hosszú időre rabul essenek a szolgáltatásban. A Google az új Föld keretében már egészen komplex és interaktív virtuális utazásokra képes elvinni az embereket, akik rengeteg beépülő tartalommal megtűzdelve járhatnak majd végig olyan földi paradicsomokat, amelyeknek a létezéséről talán soha nem is hallottak addig. A Voyager, vagyis Utazó opció keretében kezdetben világszerte ötven virtuális túra várja a látogatókat, ezeket a Google például a BBC-vel közösen (!) alkotta meg, és ennek megfelelő élményt lehet várni. Az Utazó révén az emberek kalandozhatnak egyebek mellett például a Tanzániában található Gombe Nemzeti Parkban, valamint tanulhatnak rengeteg információt a Maják kultúrájáról Mexikóban. Ezek a képzeletbeli túrák tényleg nagyon összeszedettek és sokrétűek lettek, így ha valaki mind az ötvenet szeretné alaposan „bejárni”, hosszú időre elveszik majd a Föld szolgáltatásban. Ráadásul a Google ígéretet tett arra, hogy hetente új interaktív sztorik kerülnek majd be az Utazó lehetőségbe.
A legtöbb felhasználó már minden bizonnyal találkozott a „Jó napom van” gombbal a Google Keresőben. Nos, ez mostantól a Google Föld esetében is fontos szerepet játszik majd. Ennek a használatával a szolgáltatás egy teljesen véletlenszerűen kiválasztott pontra dobja majd az embert a térképen, és érdekes információkkal fog szolgálni a virtuálisan meglátogatott helyről. Ha a felhasználónak megtetszik a pont, akkor el is mentheti, vagy akár meg is oszthatja majd azt az ismerőseivel. A megosztáskor a 3D kameranézetnek hála a legszebb szempontból beállítva küldhetik el az ismerőseiknek az általuk érdekesnek vélt dolgot az emberek, lehet ez egy földrajzi szépség vagy akár egy különleges épület is. A tetszés szerint beállított képekre a keresőóriás képeslapként hivatkozik. A Google tudáskártyák használatával igyekszik majd minél több adattal szolgálni a különböző érdekes pontjain (POI) a térképnek. A rendszer persze a felhasználók közelében levő különlegességeket is képes lesz ajánlani, amiket érdemes meglátogatni. A Google Föld felületén már most több mint húszezer érdekes pont van, ezekből válogat a „Jó napom van” opció is.
A Google Föld elsőként a Chrome böngészőn keresztül próbálható ki, az okostelefonok és táblagépek körében pedig az Androiddal indul el a támogatás. A későbbiekben más böngészőkön keresztül is lehet majd használni a Föld szolgáltatást, és az iOS-re szabott kliens is úton van már, így remélhetőleg az iPhone tulajdonosoknak sem kell rá sokáig várnia. És végül természetesen az asztali kliens is részesülni fog ebből, a Google Föld 7 programot kell hozzá letölteni és telepíteni. (Érdekesség, hogy Chromebook használatával így először lehet majd hozzáférni a Google Földhöz, ott ugyanis nem volt natív kliens.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. pdx06
2017.04.19. 16:56
Inkább valami repülőgép-szimulátort fejlesztenének hasonló adottságokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. takos81 pdx06
2017.04.19. 17:38
Fejleszd le te. Nem értem minek húzod a szádat. Így döntöttek, joguk van hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zsolt501
2017.04.20. 08:42
Nekem a legújabb chrome van win 10 alatt Intel Core i5 5200U-as procival és Radeon R5 M330-as vga, és ezt írja.
Unfortunately your computer does not support WebGL graphics acceleration; Google Earth cannot be loaded. Please try another device.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Petrov144 Zsolt...
2017.04.20. 08:46
https://www.youtube.com/watch?v=xpMgWSDd8Yg

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.20. 10:30
Köszönöm a linket sikerült be állítani a Google Earlt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!