iPon Hírek

Lenyűgöző Quad HD megjelenítőt mutatott be az LG

Dátum | 2015. 04. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG eddig is élen járt az okostelefonokba szánt IPS panelek fejlesztésében, és a legfrissebb termékével megint bebizonyíthatja a világnak, hogy még mindig van hova fejlődni képminőség tekintetében. Az újdonság azért is érdekes, mert valószínűleg ez virít majd a G4 előlapján.
A szakemberek egy olyan kijelzővel álltak elő, ami 538 PPI-s pixelsűrűséggel rendelkezik, szóval kis túlzással még nagyító alatt is éles képet nyújtana. A remek képélesség két hozzávalója az 5,5 hüvelykes képátló, illetve a 2560 x 1440 képpont, ami benépesíti a maroknyi felületet. Ez már négyszer nagyobb annál a 720p-s felbontásnál, ami ekkora méret mellett átlagos használati távolságból egyébként is összefüggőnek tűnik a legtöbb felhasználó szemében. A mérnökök a magas pixelszám ellenére még az érintőréteget is integrálták a megjelenítőbe – hasonló fejlesztésről számolt be néhány hete a JDI is. Az AIT (Advanced In-Cell Touch) technológia révén sokkal jobb lesz a panel érzékenysége és reszponzivitása, mint a hagyományos konfigurációké. Érdekesség, hogy még a vízcseppek sem hozzák majd zavarba, nedves felület mellett is pontos marad. Manapság ráadásul már az sem elhanyagolható előnye ennek a megoldásnak, hogy így vékonyabb lehet a teljes telefon. Egyebek mellett az AIT jótékony hatása érződik majd a kontraszton és a fényerőn is. Ez a megjelenítő a korábban alkalmazotthoz mérten 50 százalékkal nagyobb kontrasztot nyújthat az UV fény kihasználásával, és még a fényszivárgást is sikerült csökkenteni a fejlesztések során. Fényerő tekintetében is érzékelhető mintegy 30 százalékos előrelépés, ez különösen érdekes lehet, mivel ilyen szempontból eddig is kifejezetten jók voltak az LG termékei is. Sajnos pontos értékeket egyik esetben sem közölt az LG Display, úgyhogy valószínűleg csak az első tesztek mutatják majd meg, milyen jó a gyakorlatban az újdonság. Fontos kiemelni, hogy az említett előrelépéseket úgy érték el a mérnökök, hogy a fogyasztásra kínosan ügyeltek, így ez nem is kúszott fentebb. A jobb kontraszt és a fényerő főleg napsütésben lesz érzékelhető.
Az LG elmondása szerint ez a megjelenítő egészen elképesztő színvilággal rendelkezik. Az sRGB színteret teljesen lefedi, sőt, túl is mutat azon, így az NTSC színtér 86%-át képes lefedni, ami igen jónak számít. Ennek az eléréshez az LG egy új LED technológiát használt, ami elősegíti a pontosabb színreprodukciót a piros és a zöld tartományokban, mégpedig úgy, hogy egy kék LED chipet a megszokottól eltérően nem citromsárga foszforral kombinálták, hanem zöld és piros foszfort használtak – ez önmagában 20 százalékos javulást eredményezett. Az LG Electronics az újdonság esetében még arról is beszélt, hogy mikor fog ez a megoldás egy termékben bemutatkozni. A hivatalos közlemény tanúsága szerint ezzel a panellel kerül majd bevetésre a vállalat soron következő zászlóshajója. A dokumentum még arra is kitért, hogy a szóban forgó készülékre már nem kell sokat várni, még ebben a hónapban megmutatja a bájait. Ezzel az LG nemcsak azt erősítette meg közvetve, hogy áprilisban rántja le a leplet az G4 okostelefonról, hanem azt a pletykát is, miszerint a mobil nem lesz sem nagyobb méretű, sem pedig nagyobb felbontású, mint az előd LG G3.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. FaL
2015.04.07. 11:26
szép! nagyon szép, de mi értelme? 5,5"-on minek ekkora felbontás? Van ami profitál ebből, azon kívül, hogy (eddig legalábbis) az akkuidőt brutál visszaveszi? Mindenesetre tényleg lenyűgözően szép képe van.

Ha egy ilyet pakolnak az új G-be és végre víz és porálló lenne, akkor lehet a Z4-re nem várnék és LG-re váltanék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lajcsi1975
2015.04.07. 12:54
Ez a technologiai haladás , ezek miatt lehetséges hogy márol holnapra a prémium kategoriábol olyan dolgok vándorolnak át a main streambe ami az átlagfelhasználót jóérzéssel tölti el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Meteorhead
2015.04.07. 13:12
5,5"-on épp annyira tudod megmondani a 720p és az 1440p közti különbséget (pedig nagyon jó a szemem), mint a 60 és a 120 FPS közötti különbséget. Nem tudod leszámolni a pixeleket/képkockákat, de az érzete más.

Ha más haszna nincs is, legalább annyi, hogy elterjednek azok az IGP-k, amik viszik ezt a felbontást. Ennek akkor örül majd az ember, amikor monitorra dugja a telefont, és 29"-on ahol már értelme is van, ott is meg lesz az a pixel fill rate ami kell.

Egyébként meg ha merül a telefon és energiatakarékosra vált, akkor úgyis felbontást cserél 720p-re és észre sem vesszük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabest
2015.04.07. 14:25
5.5 azért már elég nagy. 4.7-es telefonomon van 720p, arra pont jó, de nem tudom mi lenne ha hirtelen két centit nőne a kép. Valszeg már olyan lenne, mint egy 480p-s gagyi telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozef8
2015.04.07. 15:32
Mikor jönnek a 4K-s kijelzők 5 colon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. yoman3d
2015.04.07. 15:37
5.5 inchen a 2560x1440 px felbontás most miért olyan nagy ujdonság? Az LG G3-ban is az van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2015.04.07. 17:58
Valoban ugyan az a felbontas es meg a ppi is.Itt gondolom a szinekre es a fenyerore gyurtak ra.mert valjuk be oszinten,en osszehasonlitottam a note 4 -el eloben,es a samsungnak sokkal szebb volt a szinvilaga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jaffa2843 piter
2015.04.08. 18:45
Mert a samsungos AMOLED-ek túlszaturáltak, hogy a laikusnak szebbnek tűnjenek. Az IPS sokkal természetesebb színekkel bír, itt nem a búcsús színvilág a lényeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2015.04.08. 19:11
jaffa en a Lg G3-rol beszeltem.Samunak szebb a szinvilaga es a feny is jobb.Videokon is teszteltem.Nem vagyok laikus.Ha annyi telefonod lett volna mint nekem,huha.Almodban talan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ZsubiPhoto jaffa...
2015.04.08. 19:53
Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy egy telefonnak nem kell tökéletesen színhelyesnek lennie, hanem a felhasználó számára legjobb érzést kell keltenie.
Ha valaki színhelyes telefonkijelzőre vágyik, akkor már van lehetőség kalibrálni egy-egy példányt (igen, ha szükséges kikeresem, hogy melyeket, most fejből nem tudom).
Szóval itt jön be a képbe a "Mi a lényeg egy átlagfelhaszbáló számára? A színhelyesség vagy a jobb használat közbeni érzés?".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Shinjiii
2015.04.09. 11:49
ZsubiPhoto Legtöbbeknél inkább a fanboy-ság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!