iPon Hírek

Lépegető kerekesszéket fejlesztettek ki Japánban

Dátum | 2012. 10. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Miért választanánk a lépés és a gördülés közt, ha egy szerkezeten belül megoldható mindkettő? Erre az elvre épül az a robotikus kerekesszék, amelyet a japán Chiba Műszaki Egyetem mérnökei fejlesztettek ki. Az újfajta tolószék kerekei ugyanis külön-külön lábakként is mozgathatók hagyományos funkciójuk mellett, így a szék képes fellépni az útjába kerülő padkákra. A művelet során a négy „láb” szoros együttműködésben dolgozik, ahogy a mellékelt videón is látható, az első kerekek emelkedése közben a hátsók stabilizálják a széket.

Az elektromos meghajtású járművön szenzorok tömege méri fel a terepet, és automatikusan úgy állítja be a kerekeket és az alvázat, hogy a felhasználója számára legkényelmesebb módon bánjon el az akadályokkal. Egy teljes lépcsőn persze nem képes felmenni, de a magasabb padkákkal és a mélyebb kátyúkkal is könnyen elbánik. A felhasználó kényelmét biztosítja az is, hogy lejtőn és emelkedőn a rendszer folyamatosan igyekszik vízszintesben tartani az ülőfelületet. A tolókocsival ezen kívül nagyon precízen lehet manőverezni is, mivel olyan mértékben képes kifordítani a kerekeit, hogy akár egy helyben is meg tud fordulni.

Pontosabb technikai részleteket egyelőre nem árultak el a prototípusról, ahogy azt sem, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni egy ilyen darab. A fejlesztők már nagyrészt elégedettek a rendszerrel, úgyhogy mostantól a leendő felhasználók vehetik át szék tesztelését, hogy az a végső finomítások után minden igénynek megfeleljen.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Qouzey
2012.10.16. 17:47
Nem tűnik rossz ötletnek. De éppel olcsónak sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kisza25 Qouze...
2012.10.16. 18:14
gondolom milyen ára lesz, remélem támogatja majd az állam is ha egyáltalán lehet majd itthon kapni ilyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Qouzey kisza...
2012.10.16. 18:16
A mai világban minden beszerezhető, de azt kétlem hogy az állam támogatná. Főleg ha drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. HeverAdam
2012.10.16. 18:34
Hogy ezen már én miért nem csodálkozom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. noPublicFG
2012.10.16. 19:59
képes tengeribetegséget okozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Taranisz
2012.10.16. 20:48
A "Tachikoma" elődje!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nyerek01
2012.10.16. 21:08
Egyértelműen robotikai szempontból fontos az eszköz, ne gondoljátok már hogy ilyennel fognak "gurulni" a mozgássérültek. Ár, használhatóság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim
2012.10.16. 21:29
Van egy olyan érzésem, hogy ebben az évszázadban nem fogja kiadni az OEP közgyógyra ... csak nehogy ez is becsődöljön mint az iBot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim
2012.10.16. 21:29
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dilofekete
2012.10.16. 21:49
Akkor már inkább egy lánctalpas csoda, ágyúcsőnek álcázott járó bot vagy base ball ütővel felszerelve és elmehetne a többi nyomi is önkormányzati járőrnek, hogy piálás meg cigizés miatt büntessenek, ha utolérnek akkor valóban sokat ittam és megérdemlem a csekket, de ezzel labdásba se rúghatnának, vagy pont ezzel, de hát ez nem kifizetődő, hogy mások szórakozását támogatnák, gondolkodjatok már, hát ilyet támogatni, épp ésszel?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2012.10.16. 22:35
Van ilyen jó tudni, de én inkább az exoskeleton dolgoba tenném bele a pénzem
[Exoskeleton]
Ha végre befejezik, akkor szinte mindenkiből lehet "Ironman" Érdemes megnézni.

Nem rossz ez a szék sem, de energetikai szemponból egy kész rémálom lehet, főleg amennyi energiát felhasználhat a rengeteg szervó.

Ha járni akarunk, ne gurulva tegyük, hanem lábakon (Akár a sajátunkon).
Bár a Nasa féle sem éppen egy kereskedelmi darab, de azzal kapcsolatban kicsit több fantáziát látok.

Különben kiváncsi vagyok, hogy mikor köszönt be végre a robotikában a gyors adatfeldolgozás és mikor tudnak végre úgy járni a robotok, ahogy mi emberek szeretnénk.
(Tudom, hogy rendkívül bonyolult matematikai modelleket kell ehhez megalkotni, de amikor már ott tartunk, hogy a gép kiszámol akár egy 30 ismertelenes egyenletet is, nem hiszem, hogy totálisan megoldhatatlan)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Humbu...
2012.10.16. 22:45
Marhára nem értem hogy jön ide a NASA, ez egy gyógyászati segédeszköz prototípusa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dilofekete
2012.10.16. 23:34
Tényleg a nasa gyárt egy ilyen gagyinak tűnő cuccot? lol Majd látni fogom az elképzelés értelmét, ha ejtőernyő nélküli ugrást megoldják, hogy úgy csillapítson az emberre, úgy hogy semmi baja ne legyen és utána még a programozott, legprecízebb geometriai mozgást leutánozza, az emberi tényezőkkel egybevéve, hogy mindenképpen az ember gyenge szerkezetét óvja meg és erősítse a hajlékony anyagok és mechanizmusok kombinálásával, viszont arra inkább mondanám, hogy gyógyászati segédeszköz, nem úgy mint ez a négy keréken guruló büfé utánzat, a saját tehetetlenségét, ülésben ülő emberekkel díszítve.
Amúgy meg én sokkalta nagyobb jövőt látok egy olyan ruhában, aminek a szöveteit mesterségesen mozgatják, hogy nyúljon vagy táguljon és így motiválni az emberi izmokat, ha a gyógyászat a cél, de ez a nsa-s belövés valami kész röhej volt! köszönjük isten vagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim dilof...
2012.10.16. 23:38
Nem tudom mit szívsz, de én is kérek belőle ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dilofekete
2012.10.16. 23:39
milyen dögösen lovagolnának a csajok egy ilyen ruciban
sőt belé programoznám, hogy mennyen ki bevásárolni, magamat meg hogy felkeljek dolgozni
pornó szakkörön meg a sado latext cuccokat leváltja ez a dizájn és új kategória is lesz belőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dilofekete
2012.10.16. 23:53
gombnyomásra meg leveszi magát a ruha vagy felgönygölíti magát vagy kockákba rendeződik, mint a filmekben és én egy olyan távkapcsolóval rohangálnék az utcán, amin sok ilyen gomb van. Ez lehetne nagyon vicces is és nagyon veszélyes is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Norbert09
2012.10.17. 02:45
Na most már küldhetnél nekem is abból a cuccból.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hympyke
2012.10.17. 10:08
Japánban tisztában vannak azzal hogy rohamosan fog csökkenni a népességük. Ezért is feccelnek sok pénzt a robotikába. Ott nem lesz gond megvenni a mozgássérülteknek. A beteggondozást is robotokkal kívánják megoldani hosszú távon. Drága? Jah, egyszer. Onnantól hogy működik már csak töredék költséggel teszi. Vegyünk egy egyszerű példát, pl takarítórobot. Mi fog többe kerülni vajon, a robot vagy a takarítószemélyzet?

Japán zárt társadalom, nehezen fogadnak bevándorlókat. Amikor ezeket tervezik, ők egyszerűen csak realisták.

Jöhetnek a hülye postok a sexrobotokról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim hympy...
2012.10.17. 10:46
Ha még igaz is lenne a rohamos népességcsökkenés, akkor is évtizedekig kellene esnie annak a számnak, hogy egy európai nagyváros szintjére essen a népsűrűség.

Az meg igaz, hogy csak egyszer drága, de mozgássérültnek lenni Japánban egy rémálom, gondolok a nagyobb helyszükségletre elsősorban, ami miatt csomó helyre esélytelen a bejutás, és jajj neked ha fizetned kell a kemény négyzetméter árakat a lakásért.

Amúgy nekem az iBot még mindig jobb megoldásnak tűnik, ennél a lépegetőnél már a videót nézve is megfájdult a derekam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2012.10.17. 14:03
"Marhára nem értem hogy jön ide a NASA, ez egy gyógyászati segédeszköz prototípusa."

Máskor nézz utána inkább a dolgoknak mielőtt elhamarkodva gépelésbe kezdesz! A nasa úgy jön ide, hogy bizony elég sok kutatásban benne van a saját területén kívül, főleg olyanokban ami az űrutazáshoz kapcsolódhat.

Nem azt mondom, hogy nincsen igazad, csak azt, hogy ez nem a teljes igazság
Ha körülnéztél a google-ön, vagy csak a youtubeon. Láthattad, hogy ez a cucc amit linkeltem már bizony a második generáció. Az elsőgenerációt természetesen a hadseregnek fejlesztették ki, hogy a katonák teherbírása sokkal jobb legyen, nehezebben fáradjanak ki stb. Inkább azt mondanám, hogy Ironman páncélhoz hasonló cuccot szeretnének belőle és mellesleg jó lehetne gyógyászati segédeszköznek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hympyke
2012.10.18. 09:09
Asagrim
A népességcsökkenés tény náluk. Nem fogadnak bevándorlókat(még a saját kivándorlóik visszatérésekor is problémáznak), "vendégmunkásaik" sincsenek nagy számban. Évtizedekben számolnak igen, kb 50 évre kalkulálják azt az időt amikorra már komoly problémáik lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!