iPon Hírek

Lépett a Google, Kína dühös

Dátum | 2010. 03. 23.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A kínai kormányzat a lépésre azonnal és igen erőszakos hangnemben reagált. A Google megszegte írásos ígéretét, amit a kínai piacra lépésekor (2006-ban) tett - szögezte le a kínai Xinhua hírügynökségnek nyilatkozva a kommunikációs csatornákat felügyelő nemzeti hírközlési hatóság meg nem nevezett hivatalnoka. Mint hozzátette, igencsak hibás lépés a tartalomszűréssel (értsd cenzúrával) való felhagyás és a kormányzat határozottan ellenzi az üzleti ügyek átpolitizálását, ezért elégedetlenségüknek és haragjuknak adnak hangot a Google ésszerűtlen vádaskodásai és gyakorlata miatt - idézi a hírügynökséget a Reuters.

A keresőóriás még január közepén jelentette be, hogy a google.cn oldalon felhagy a kínai keresési találatok cenzúrájával. A bejelentést követően a kormányzati fenyegetések mellett megszaporodtak a goggle ellen Kínából indított hackertámadások is.

Egyes megfigyelők és elemzők szerint a Google lépése többet árthat, mint amennyit használ, a kormányzat ugyanis a "Nagy Tűzfal" néven hírhedtté vált szűrőrendszerével biztosan ki fogja majd terjeszteni felügyeletét a hongkongi aloldalra is, miáltal az a kevés tartalom is elérhetetlenné válik majd, amit eddig legalább találatok szintjén (bár megnyithatatlanul) kidobott a keresőmotor.

A történet nagy nyertese a kínai fejlesztésű, a piac 60 százalékáért felelős Baidu keresőportál lehet, amely tovább bővítheti dominanciáját a belső piacon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. pjszilard
2010.03.23. 11:43
Azt mondtak nem for hianyozni, most meg kiakadnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. prohlep
2010.03.23. 12:02
Baidu 60%-os népszerűsége számomra azt jelenti, hogy Google nem volt képes 2005 óta elegendően népszerűvé válni.

Ilyenkor jobb visszavonulni. A cenzúra csak egy jó kifogás. Ugyanis hirdetési bevételt úgy is el lehet érni, hogy a cenzúra körvonalain belül maradva, de jobb találatokat biztosítanak mint a Baidu, és utána besöprik az ennek kapcsán felmerülő kínai reklámbevételt.

Baidu valszeg tud valamit a kínai kultúráról, amire a Google nem jött rá. Lehet, hogy a Google-ből hiányzik valami, tehát az internet modellje rosszul modellezi a kínai internetet és a kínai érdeklődőt.

Amilyen jónak érzem magyar kultúrkörben feltett kereső kérdések szemszögéből a Google-t, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyha ugyanezt tudná nyújtani kínai kultúrkörben, akkor hogy a csudában lehet egyetlen kereső, a Baidu csak önmagában kormányzóképes biztos többségben.

Baidu 60%-a egyértelműen azt mutatja, hogy kínai szakmai gondja van a Google-enk és a cenzúra csak kifogás, hogy ne kelljeg bevallani a szakmai fiaskót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. prohlep
2010.03.23. 12:10
"Azt mondtak nem fog hianyozni, most meg kiakadnak?"

Persze hogy kiakadnak, de nem a hiánya miatt, hanem a cenzúrával való vádaskodás miatt.

Ez egyértelmű idegen és ráadásul beavatkozás a kínai állam szuverenitásába.

Kínaiaknak igazuk van abban, hogy külföldről ne csiripeljenek bele a belügyeikbe.

Kínaiak csak egy alapvető nemzetközi normát követelnek meg.

Az egyes államok önállósága, függetlensége sokkal alapvetőbb nemzetközi norma, mint a filantropista emberbaráti szeretetbe öltöztetett nyugati liberalizmus rákényszerítése a keleti kultúrákra.

Nemzetközi terrorizmus nem csak robbantások formájában létezik, hanem kéretlen politikai, világnézeti beavatkozások formájában is.

Minden államnak elidegeníthetetlen joga a saját területén az ott kialakult évezredes hagyományok nyomvonalán, külföldi beavatkozás és fenyegetés mentesen élni.

Elfogadhatatlan, ahogy a világ keresztyénnek mondott része eszmei szinten terrorizálja az arab világot és Kínát, meg úgy általában a világ nem keresztyén részét.

És ezek után arról sápítoznak a keresztyén vezetők, hogy a világ nem igazán vevő a keresztyénségre.

Hát nem. Én sem lennék vevő a keresztyén gyökerekre hivatkozó nemzetközi politikai terrorizmusra.

Jelen esetben Kínának van igaza. Felháborodik, hogy a szuverenitásába beavatkoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomesz99 prohl...
2010.03.23. 12:29
Hát azért én nem védeném a kommunista Kínát.. Vagy a kommunizmus is évezredes hagyomány ott? Amikor olyan dolgokat cenzúrázat mint a Tienanmen-téri vérengzés meg ilyenek.. Meg közbe persze ott vannak a Kínai hackerkedések is. De a Google sem szent, de azért azt nem értem hogy a kereszténységet is miért kellet ide belekeverni? Nem kell minden mögé ilyen nagy eszméket képzelni szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sytyx
2010.03.23. 13:08
tomesz99: Nem kell védened Kínát, megteszi saját maga. Te mit tettél a Tienenmen-téri véregzés ellen/okán az áldozatokért? Ja semmit, csak volt egy szaftos hír. Az arab országokban mai napig van pl. nyílvános kivégzés. Gondolom nagy felháborodás lenne a keresztény világba ilyen. És miért keveri bele prohlep a keresztény világot? Mert az akarja uralni a földet. Leigázott mindent, amit tudott a hit nevében és meg van rökönyödve, ha valami nem az ő hagyományai szerint van. Konkrét példa Japán 2. VH-s cselekedete, miszerint hadüzenet nélkül megtámadták Pearl Harbor-t. Fene mód fel volt háborodva az USA is, met ellenük ilyen galádságot, holott Japánban egy okos taktika húzásnak számított meglepni az ellenséget. Meg kell értenie a keresztény világnak (gy.k.: Európa, Amerika és Ausztrália), hogy vannak más ideológiai normák is. Kína így a nálunk oly gyűlölt kommunizmusban köszöni szépen jól érzi magát, fejlődő nagyhatalom, ami lassan USA fölött lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pjszilard
2010.03.23. 14:19
prohlep

Minden államnak elidegeníthetetlen joga a saját területén az ott kialakult évezredes hagyományok nyomvonalán, külföldi beavatkozás és fenyegetés mentesen élni.

Tibetre gondolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pjszilard
2010.03.23. 14:28
prohlep

Nemzetközi terrorizmus nem csak robbantások formájában létezik, hanem kéretlen politikai, világnézeti beavatkozások formájában is.

Ez bedig Ensz es Izrael.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lhatvani
2010.03.23. 14:43
Hajrá Google!
Akinek pedig érdeke fűződik hozzá, csak nyugodtan sajnálkozzon a kínai diktatúrát igazgató kommunisták érdekeinek sérelme miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. czibu
2010.03.23. 14:56
egyre nagyobb hányingerem van a google cégpolitikájától. Mindenhol ottvan, mindent akarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Movolif
2010.03.23. 15:55
hehe ti hülyék vagytok, a kínaiaknak cenzúramentes keresést nyújt a gugli erre ti: micsoda csúf dolog, hogy beavatkozik kína belügyeibe... mi faxról beszéltek? az igazság az belügy? az információ mindenkié, mi ebben a beavatkozás?
a kínai kormány avatkozik be mégpedig a saját lakosai magánéletébe..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aryanis83
2010.03.23. 16:11
Most tényleg pártatlanul, de meg kéne kérdezni azt az 5 millió (tény, nem vicc) kínai, börtönben üldögélő, POLITIKAI foglyot, h mi a véleményük a cenzúráról..Persze elenyésző embertömeg ez a több mint másfél milliárdos Kínában...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sytyx
2010.03.23. 17:27
Movolif: Te hülyézel? Miért nem tudod felfogni, hogy létezik ettől a szaros keresztény demokráciától eltérő világnézet és államforma is. Nem mindenhol ugyan azok a jogok és kötelességek, ha elmész pl az arab világ valamely országába, megházasodsz, letelepedsz és félrekefélsz, akkor nyílvánosan kivégezhetnek, mert ez ott a törvény. Menj gyorsan az emberjogi aktivistákkal ki és hőzöngj ott. Magyarországon a kommunizmus idején volt szabad információáramlás? Nem. Ez van fogadd el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.03.23. 21:38
Sytyx: "És miért keveri bele prohlep a keresztény világot? Mert az akarja uralni a földet."

Pontosan azért, amit ezután részletesen kifejtesz. Talán a két zárómondatod remek összegzés:

1: ''Meg kell értenie a keresztény világnak (gy.k.: Európa, Amerika és Ausztrália), hogy vannak más ideológiai normák is."

2: "Kína így a nálunk oly gyűlölt kommunizmusban köszöni szépen jól érzi magát, fejlődő nagyhatalom, ami lassan USA fölött lesz."

Tetszik az összefoglalód. Én magam több évszázadra visszamenően erősen keresztyén családból származom apai anyai ágakon, ... és én nagyon szégyellem a keresztyénség történelmi "teljesítményét".

Keresztyénség egy sokkal klasszabb dolog, mint amit megtapasztalhatunk belőle. Ráadásul a tudomány és filozófia friss eredményeivel teljes összhangban van, ... míg a keresztyénség aktív tagadása számos kérdéssel nem tud mit kezdeni.

És annak is örülök, hogy felrovod a világ uralásának kérdését. Mert ez is egy súlyos hitbéli hibája a keresztyénségnek. Mert a keresztyénség egyik lényegi pontja, hogyha egy önmagát keresztyénnek gondoló ember valamit nagyon a helyére akar tenni, akkor azt kezdje önmagán.

Ehelyett a világ keresztyén gyökerű része mindig a másikakra akarja rákényszeríteni a saját fixa ideáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomesz99 prohl...
2010.03.23. 23:41
Hát ti aztán nem semmik vagytok, beszarás.. Nagyon élénk a fantáziátok meg kell hagyni.. Hatalmas világméretű összeesküvéseket gondoltok ki a kereszténység zászlaja alatt.. Hát igen fejlődik Kína, de miért is? Mert nagyon olcsó a munkaerő és rohadt nagy piac. (Persze innen viszik el a munkát oda de ez senkit sem zavar) Ki nem menne oda? Mindenki, mindenki akar egy kis szeletet a tortából, miért szerinted hol lenne Kína ha mondjuk csak 100 millió lakosa lenne és azok is csak földet művelnének? Sehol.. Na látom megjött a Pearl Harbor is. Egyre jobb. Hát igen támadtak a Japánok, és persze az amerikaiak ezt nem vették észre. Még a végén el is hiszem.. Amerika be akart lépni a háborúba és ott volt Pearl Harbor. Ez mind az üzletről szólt, mint ahogy a világháború elején pl a németeknek is adtak el hadianyagokat az amerikaiak.. Ja és arról nem is beszélve hogy Amerika tartozott Japánnak a 2. világháború elején. Amúgy meg itt Európában lecsengőben van a kereszténység csak úgy megsúgom neked, a mai fiatalokat nem érdekli, szóval nem hiszem hogy mostanában megint lesz keresztes hadjárat..
De ha jó amit a Kínai kormány csinál akkor nálunk miért nem blokkolják pl az 56-os forradalommal kapcsolatos találatokat, az is ugyan olyan lenne..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.03.24. 01:02
tomesz99: De ha jó amit a Kínai kormány csinál akkor nálunk miért nem blokkolják pl az 56-os forradalommal kapcsolatos találatokat, az is ugyan olyan lenne....

20 éve azzal mossák az agyunkat, hogy a régi rendszer, amelyben az orszag lakosságáé volt a hatalmas közvagyon, amelyben a nők 55 évesen, a férfiak 60 évesen elmehettek nyugdíjba és az unokáknak így voltak nagyszüleik, amelyben sok más, mai fejjel föl nem fogható jó dolog volt, mert nem a pénz volt az alapfogalom, hanem az ember ...., és a profitot nem vitték külföldre kamat rabszolgaság címén, ...

... 20 éve azzal mossák az agyunkat, hogy 56 nem egy nyugati beavatkozás volt, hogy aztán végül 1989 után a nemzetközi tőke a nagy hal megeszi a kis halat alapon felfaljon bennünket, és csomó ember az utcán, munka nélkül, reménytelenség, és aki dolgozik, az sem remélhet olyan hamar lakást, mint régen, ráadásul kiutalásra és nem 30 éves szinte kifizethetetlen banki adósságra, mint most.

Nálunk 20 éve csak annyi változott, hogy ki cenzúráz és milyen érdek szerint.

Most az számit cenzúra mentességnek, ha ezerrel ömlik rád a profit orientált önzés eszményképe.

Olcsó államot a nagyobb profit kedvéért, és közben az emberek számára szükséges orvosi, oktatási és egyéb közösségi ellátásokat leépíteni, mert állítólag az állam, azaz mi a nép, rossz tulajdonosok vagyunk.

Gazdasági világválságok, világháborúk és környezetszennyezési problémák sora mutatja, hogy az önző tőke az államnál is rosszabb tulajdonos.

Csak ezt kicenzúrázzák. Ne hidd, hogy ezt én a munkahelyemen hangosan elmondhatom.

Kirugnának.

Mert szabad világban csak az lehet egyetemi tanár, aki az állítólagos szabadság cenzúrájának szája íze szerint szövegel.

Szabadság ma annyira korlátozott, hogy itt néhányunknak ezt büntetlenül megírhatom.

De ha egyszer úgy adódna, hogy ezen gondolatokra 5 ezernél több ember nagy éljenzéssel reagálna, akkor azonnal beindulna a szabad demokráciánk immúnrendszere, és azonnal kiderítenék, hogy baromi veszélyes vagyok a véleményemel, amely megengedhetetlen, ...

... és persze te mindezt nem érzed kemény cenzúrának.

Lehet szabadon pofázni, ameddig csak két tucat ember olvassa.

Ennyit ér 1989.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!