iPon Hírek

Lerohanták a Google-t a könyvvédő franciák

Dátum | 2009. 12. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Beváltották a fenyegetésüket a franciák, és máris támadásba lendültek a Google könyvdigitalizálási projektje ellen: a párizsi bíróság úgy döntött, hogy a keresőóriás valóban megsértette a francia szerzői jogot azzal, hogy sok tízezer francia könyvet szkennelt be és tett elérhetővé online anélkül, hogy erről előzőleg konzultált volna a jogtulajdonosokkal (összesen mintegy 100.000 francia könyvet vittek gépre, és ebből 80.000-nek találtatott tisztázatlannak a jogi státusza).

A párizsi bíróság egyrészt 300.000 eurós kártérítést szabott ki a Google-re (amit a francia La Martiniere-Le Seuil kiadónak kell megfizetnie), másrészt pedig felszólította, hogy hagyjon fel a további szkenneléssel és a már digitalizált anyagokat távolítsa el az adatbázisából, vagy fizessen napi 10.000 eurós büntetést mindaddig, amíg az inkriminált könyvek hozzáférhetőek maradnak a neten.

A Google természetesen nem hagyja ennyiben a dolgot; az ügyvédjük, Alexandra Neri már bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. Serge Eyrolles, a francia kiadók szövetségének elnöke elmondta, hogy ők a maguk részéről minden további nélkül hajlandóak együttműködni a Google-lel és hozzájárulni a könyveik digitalizálásához, ám ehhez az szükséges, hogy a keresőóriás "ne próbálja megkerülni őket" és tartsa tiszteletben a francia szellemi tulajdont védő törvényeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. NKing
2009.12.19. 19:02
Hiába mennek szembe az árral, ez a jövő. A papírmegtakarítás mellett így sokkal szélesebb körhöz is eljuthat majd egy-egy mű (már ha a cenzúrát sikerül a véleményszabadsághoz méltó módon végre száműzni). Nyilvánvaló, hogy a kiadóknak leginkább az anyagi része csípi a szemét, tesznek ők a szerzői jogokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pluto
2009.12.19. 19:36
Igen Nking, de a kettő most összefügg. A szerzői jogokban pénz van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zolkov
2009.12.20. 08:36
Egyszerű az egész:
A francia könyveket kiszedni (vagy fizetni valami kis jogdíjat), ÉS a franciák számára blokkolni az összes digitalizált könyvet, amíg meg nem gondolják magukat .

Ezzel a probléma megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vendég-Ven...
2009.12.20. 11:02
zolkov: Az ötleted nem kicsit hasonlít ahhoz a jellegzetesen magyar hozzáálláshoz, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is.

A francia felhasználók blokkolásával szerinted kivel tolna ki a Google: a pénzsóvár kiadókkal vagy a francia emberekkel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. oldone
2009.12.20. 12:19
Engem még mindig ez az állandó franciázás zavar...
...miért a francia szellemi tulajdont védő törvényeket kell tisztelni, és miért nem a szellemi tulajdont védő francia törvényeket:?!?!?
Illetve még inkább a szellemi tulajdont? Ennek pedig nem az lenne a legmegfelelőbb módja, hogy a legtöbbekhez juttatjuk el a műveket, a lehető legmagasabb minőségben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2009.12.20. 14:50
Oldone, teljesen másról van szó. A franciák belefektettek egy halom pénzt, hogy digitalizálják a könyveiket, majd árulják. Erre u.ezzel a szolgáltatással megjelent a Google is. Így pedig a franciáknak a befektetésük nem biztos hogy megtérül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2009.12.20. 15:06
pluto:

A helyzet az, hogy a franciák még sehol nincsenek a digitalizálással. A Google tk. szívességet tett nekik, mert így a szegény francia költségvetésnek ill. a még szegényebb francia kiadóknak nem kell már beleölniök azt a rakás pénzt a digitalizálásba. A jogdíjas művek online eladásából pedig a Google-tól is kapnak pénzt a francia jogtulajdonosok.

Persze Victor Hugo vagy Molière művei után eztán egy fillért sem kapnak, míg a francia kiadók ezek után is sápot szerettek volna szedni. Valójában épp ezért fújnak a Google-ra, de ezt ki nem sz@rja le. .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.12.20. 23:19
Lassan a szellemi tulajdon védelmével.

Aki szellemi tulajdon védelméből jövedelemre tesz szert, akkor ha majd megbetegszik, akkor a számára szükséges matematikai, fizikai, kémiai és biológiai tudást, természetesen az ókori görögökig visszamnőleg számítsuk fel neki szellemi tulajdon használataként.

Ezek a nagy szellemi tulajdonvédők nagyon sok ember szellemi termékét használják ingyenesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!