iPon Hírek

Let's Play - De csak óvatosan!

Dátum | 2015. 02. 02.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Mint ahogy azt egy korábbi írásunkban már kiveséztük, a napról napra népszerűbb, sokak számára megélhetést, vagy jelentős keresetkiegészítést jelentő Let's Play videók kapcsán egyre több kérdés merül fel. Azokat a kiadók és a fejlesztők a jelenleg érvényes szerzői jogi törvények alapján bármikor letiltathatnák a YouTube-ról, és a többi hasonló oldalról. Mindez csak azért nem történt még meg, mert az iparág szereplőinek java része ingyenreklámnak tekinti az ilyen tartalmakat. Ha viszont ez a nézet megváltozik, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szórakoztatás ezen formája épp olyan gyorsan tűnik el, mint ahogy kialakult és elterjedt, mert a videók készítői aligha tudnak hatékonyan fellépni a tőkeerősebb, ügyvédek tucatjait foglalkoztató nagyvállalatok ellen. Hogy a játék "showman"-ek mennyire ki vannak szolgáltatva a jogtulajdonosok kényének-kedvének, azt a Nintendo viselkedése mutatja a legjobban. A japán cég köztudomásúlag árgus szemekkel lesi a játékmenetet bemutató videókat, és nem habozik, hogy a lehető legszigorúbban érvényesítse érdekeit. Mindennapos, hogy ügyvédeik szerzői jogi okok miatt levetetik a felvételeket, vagy maguknak követelik a készítőknek járó teljes reklámbevételt, amit meg is kapnak, mert a játék az ő szellemi termékük. Legutóbb „Angry” Joe Vargason csattant az ostor, aki temperamentumát meg nem hazudtoló stílusban reagált a számára igen kellemetlen fejleményre.
Egy ideje már várható volt, hogy a cég a kritikák hatására enyhít a már-már legendás szigorán, és egy közönségbarátabb megoldás felé mozdul el. Ennek a gyümölcse a jelenleg még béta-verzióban lévő, január 28-án elrajtolt Nintendo Creators Program. Az ebben részt vevőknek először regisztrálniuk kell magukat, majd ezt követően el kell dönteniük, hogy csak egy videót, vagy egy egész csatornát kívánnak bejegyeztetni. Ettől függ ugyanis, hogy a vállalat a tartalom-előállítónak járó összeg negyven, vagy harminc százalékát kapja meg. Ez az arány azonban bármikor, mindennemű előzetes értesítés és egyeztetés nélkül megváltozhat, ráadásul csatorna esetén a Nintendo a nem az ő termékeikkel foglalkozó videók után is megkapja a pénzt. Rendkívül fontos kritérium, hogy nem lehet minden játékról videót készíteni. Ha egy cím nincs rajta a listán, akkor továbbra is tabu marad. Mindezek mellett, a cég munkatársai magától értetődően átnézik a videókat, és amelyek nem nyerik el a tetszésüket, nem jelenhetnek meg. Az alkotók persze így is megoszthatják a nagyközönséggel visszadobott műveiket, de azokért így egy vasat sem kapnak. Arról nem is beszélve, hogy ha egy negatív hangvételű kritika túl nagy népszerűségre tesz szert, azt bármikor levehetik a YouTube-ról.
Mint ahogy azt sejteni lehet, a meglehetősen kemény és bürokratikus szabályozás sokaknál kiverte a biztosítékot. A műfaj koronázatlan királya, Felix „PewDiePie” Kjellberg szerint a Nintendo pont azoknak árt a legtöbbet, akik kizárólag a cég játékaival eltöltött feledhetetlen perceiket akarnák megörökíteni az utókornak. John „TotalBiscuit” Bain pedig videóbejegyzése elején vezeti le, hogy a cég által követelt részesedés mekkora érvágást is jelent majd a készítőknek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Lazahunter
2015.02.02. 16:41
Lol, már ebből is lehúzzák a sarcukat a cégek ......... vicces.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Lazahunter Lazah...
2015.02.02. 16:47
Mondjuk az olyan szutykok, mint Angry Joe és társaik meg is érdemlik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. WaspHUN Lazah...
2015.02.02. 17:00
Szutykok? Wow... MIcsoda szép, hangzatos nyelvezet! Ilyen képességekkel minimum a Való Világban lenne a helyed!

Abba már bele se megyek, hogy még is mire fel minősítesz így bárkit is. Csak egyszerűen szánalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. mikej95 Lazah...
2015.02.02. 17:26
Privát videókat töröltek, olyat ami senki se láthatott még link birtokában sem. (kvázi felhőként használta a youtube-ot, lehet neki 80-100 Mbit/s-es nete, bárki bármit mond a külföldi szolgáltatókról) Nintendóék nagy szemetek, amikor szarul ment a soruk (most sem állnak túl fényesen, akárki akármit mond) még olyan videókat is töröltek, amiknek a nevében benne volt egy játékuk címe és nagyobb nézettsége volt, mint a szánalmas kis előzeteseiknek, a CoD n^2+10 képlettel kiszámolható Mario, stb rókabőrükről. Starfox-ból meg azért se csinálnak 2-őt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pdx06
2015.02.02. 18:18
Élősködő az összes ilyen videós. Mind beül a 160 kilójával vagy a kinyalt fejével, lányos idegesítő sikolyával a webkamera elé, és már alapnak tartja hogy dőljön a lé. A sok élettelen bezzeg nézi, itthon se találni olyat akinek ne lenne 30 ezres napi nézettsége mert nyilván csak erre van idejük a nézőknek, de még a kéregetést sem vetik meg. Nem követelőzni kell, hanem örülni hogy ingyen és bérmentve ismertek lettek és még pénz is állt a házukhoz.

Ennek ellenére még ők játsszák a menőt hogy milyen jó a nagy cégeknek mert reklámozzák őket. Hát, nem kérte meg őket senki erre ráadásul nagyon kevés olyan játék van amit pont a videóstól ismer meg az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Kerty
2015.02.02. 19:06
"Felix „PénzértSikítok” Kjellberg szerint a Nintendo pont azoknak árt a legtöbbet, akik kizárólag a cég játékaival eltöltött feledhetetlen perceiket akarnák megörökíteni az utókornak."

Tyihííííí Ilyen szépen se láttam leírva a pénzkeresés szót.

Angry Joe egy kellemetlen ember. Mindig a kamera elé pofátlankodik, sokszor kellemetlen szituációkat csiholva. A dagi csávónak volt vicces videója, kb. 4 éve. Többire kár pazarolni a virtuális tintát. Csak pdx06 kollégát tudom ismételni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Yoshileon pdx06
2015.02.02. 19:26
Szóval akkor te kibékülnél azzal, ha egy hét meló után szólna a főnököd, hogy a fizetésedet oda kellett adnia a microsoftnak, mert windowson dolgoztál.
Te pedig örülhetnél, mert könnyű a munkád, nem kell parancssorból felvinned az adatokat, és még néha te kapod a fizetést is!

Nagyon el vagy tévedve ember...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.02. 19:33
Azért a let's playezést ne nevezzük már munkának.

Emberek szórakozással kerestek pénzt, eddig, ha ennek most hirtelen vége lesz, akkor is a seggüket földhöz verhetik örömükben, hogy ez eddig működött.

De Angry joe például teljesen más, ő nem let's play-eket csinál, bár az utóbbi időben került fel pár ilyen videó, de neki a fő profilja a játéktesztek, amiben tényleg van munka, vágás, írás, jelenetek felvétele. És általában lehet adni a véleményére, mert a játékok hibáit is kiemeli, hiába szent és sérthetetlen cod-ról van szó vagy bármiről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06 Yoshi...
2015.02.02. 19:42
Nekem épp elég az hogy levonják belőle az adót. Egy a lényeg, mióta kiderült hogy pénzt lehet keresni a youtube-al azóta silányságra lett ítélve. Napi 30 ezer új gameplay csatorna, 50 ezer új sminkes csaj az összes videójában ugyanaz van. Mekkora tudás kell hozzá, jáccol a Marioval oszt felveszed. Buta silány emberiség van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Yoshileon m76
2015.02.02. 19:48
A legtöbb let's playben tényleg nincs sok munka, de ez nem csak őket érinti, hanem mindenkit aki a játékokkal foglalkozik.
Mert tényleg sokan vannak, akik csinálnak egy jó hosszú reviewt, több nap alatt felveszik az anyagot, összevágják, hogy abból minőségi, nézhető dolog legyen, aztán ha 10 másodpercnyi hang származik a játékból, akkor a te munkádért valaki más kapja meg a pénzed 100%-át.
Mégha arányos lenne, akkor talán, de ha egy egyórás videóban 10 másodperc van a játékból, akkor minden az övék.

Nembeszélve arról, hogy az egész általában nekik reklám, és plusz bevétel.

De persze ez nem mai téma, ez az egész youtube content ID egy faszság.
Nem is értem, hogy miért nem költöztek még át máshova a legtöbben. Vannak még minőségibb videómegosztók is. (persze vannak akik már átmentek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Avisto
2015.02.02. 19:51
Ekkora cégeknek néhány ilyen csatorna reklámbevétele szerintem annyira filléres tétel hogy elég szánalmas hogy így kapálóznak érte.

Pláne ez a Nintendó féle verzió, ha egy ember beregel egy csatornát amiben 100 játékvideóra jut 2 nintendós akkor a többi 98 után milyen alapon akar bármit is lehúzni a készítőről?
Mondjuk azt eleve nem értem hogy lehet ezeknek a videóknak számottevő nézettsége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06
2015.02.02. 20:03
Pedig el fog jönni az az idő, mikor egy ilyen gameplay csatornát üzemeltetőnek szerződnie kell a kiadóval, vagy valami módon megegyezni velük. Ennyi erővel be lehetne szüntetni a szerzői jog fogalmát is, mivel ilyen videósok idegen tollakkal ékeskednek. Nyugodtan adhatnék el másolt CD-t pénzért, aztán azzal menteném magam hogy ez reklám célra van. Nem is értem a gameplay csatornák lényegét, a játék azért van hogy játsszuk, nem azért hogy bámuljuk. Esetleg olyan játékok értelmesek amikben el lehet akadni, de mostanában ilyenből kevés van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2015.02.02. 20:18
Legtöbb videós szerencsére áttért az Indie játékokra, nekik jól jön a reklám mert olyan játékokat ismer meg az ember, amik tetszenek de az életben nem hallott róluk. Persze nem végigjátszást mert ha megnézi az ember akkor már nem lesz vele kedve játszani. A nagykutyákat pedig el kell felejteni, nincs szükségük reklámra. A Witcher3 szinte meg se jelenik idén és máris akkora hisztéria van körülötte, ilyenekből nem kell gameplay.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nemlehet pdx06
2015.02.02. 21:01
Ez hülyeség. Nem is tudom hogy lehet ezt a CD másolás dolgot ide keverni. Nagyon sok játék jelenik meg manapság, ráadásul nem is olcsók. Egyre tudatosabban vásárolnak az emberek, senkinek sincs kedvem, bugos, szar, unalmas, ronda játékkal játszani. A videósok szépen előkostolják neked a játékot, meg tudod ítélni, hogy mennyire tetszik, megéri-e neked a pénzt ráadásul nem a TV-ben bámulod a való világot, hanem érdeklődési körödnek megfelelő tartalmat kapsz. Sokféle stílus közül lehet válogatni, kinek mi a vicces.

Az egész lets play dolgot a demok hiány hívta életre illetve az utóbbi néhány év komoly csalódásai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2015.02.02. 23:02
Legjobban onnan tudom meg hogy fut a gépemen ha letöltöm annyira tudatos vásárló vagyok. Mivel ma már nem divat a demo, így ehhez folyamodok. Ami nagyon nagyon tetszik azt úgyis megveszem, de általában a mostani játékok zöme uninstall. Nem is a bugok vagy optimalizálatlanság miatt, hanem se elejük, se végük vagy amit már ezerszer láttam stílus. Én elhiszem hogy vannak akik 24 órából 17-et youtube előtt töltenek és droid módon iratkoznak fel olyan csatornákra amiket később soha nem néznek meg de akkor sem egy létszükséglet egyik sem. Igaz még mindig jobbak mint a 8 éves kislányok szépség tanácsai testápoló reklámmal fűszerezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cavalli87
2015.02.03. 08:02
Két gyors kérdés:

- Ti mi a jó istenről beszéltek?

- Mi az, hogy feliratkozni youtube csatornára?

Azt még megértem, hogy valaki arra szenteli azt a minimális szabad idejét, amivel manapság Magyarországon egy-egy személy rendelkezik, hogy valami frappáns kis játékba belemerüljön, ami ne adj' isten még az angolját is csiszolja, de mi az oka annak, hogy valaki mást nézel játszani?

Én is emlékszem ilyen időkre, amikor tönkre ment az egyik joystick a commodore64-emen, és csak felváltva tudtunk játszani az ovistársammal. Akkor volt, hogy néztük a másikat játék közben, de ezt a dolgot nem nagyon értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cavalli87
2015.02.03. 08:04
Ja, és a nintendo gondolom (tényleg nem tudom, nem játszom egy játékukkal sem, csak kritikákat olvasok néha) azért tiltakozik ennyire, mert egy határ f*s amit csinálnak, és szeretnék, ha az emberek erre csak akkor jönnének rá, ha már kifizették a kis számlát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. magerg pdx06
2015.02.03. 11:42
"Ennyi erővel be lehetne szüntetni a szerzői jog fogalmát is, mivel ilyen videósok idegen tollakkal ékeskednek."
Wow. Tudtad hogy a kritika és a paródia nem sért szerzői jogot ("fair use", még a legnagyobb copyright-trollok hazájában, az USA-ban se?
Akiket itt fikáztok nem egyszerűen csak LP videókat tesznek fel.
Az egész nem szól másról, mint a kínos vélemények elhallgattatásáról.
Egy másik topicban meg már leírtam: az ember nem feltétlen fog WiiU-t/PS4-et/akármit venni, csak azért hogy lássa valójában milyen egy játék.
A hivatalos marketing videókat nézze akinek 6 anyja van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. magerg
2015.02.03. 12:06
Még valami: aki szerint a LP "élősködés", gondolkodjon el a következőn:
Az eredeti játék nem azzal a céllal készült, hogy youtube-videókat gyártsanak belőle. A kiadó nem ettől vár pénzt, hanem tényleges eladásból.
Ha nem így lenne, a Nintendonál lenne külön "tuber" állás.

Tehát valaki veszi a fáradságot hogy szórakoztató videót készítsen, fenntartja az érdeklődést a csatornáján, ebből van pénze.
Erre odajön a cég (aminek halvány köze volt hozzá és ténylegesen nem közreműködött), és tartja a markát.
Van erre egy szép kifejezés: járadékvadászatnak (rent seeking) hívják - és igen, az élősködés egy formája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cavalli87 mager...
2015.02.03. 12:38
Én nem láttam ezeket a videókat, de ha jól értem, akkor te úgy gondolod, hogy ezeknek van olyan hozzáadott értéke, amely alapján a készítője jogosan tesz szert bevételre. Ez mindenképpen korrekt hozzáállás, ha valóban így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95 mager...
2015.02.03. 18:37
Bizony a kritika amit a törvény védene, de a youtube szerzői jog érvényesítési rendszere nem, ezért vannak bajban ezek a videósok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2015.02.03. 19:26
Még jó hogy ez csak a Nintendo ...

Legalább a megélhetési couch potato-k valami rendes munka után nézhetnek most ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!