iPon Hírek

Letartóztatták az ArmA fejlesztőit

Dátum | 2012. 09. 12.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A görög hatóságok letartóztatták az ArmA fejlesztőjének, a Bohemian Interactive csapatának két tagját, akiket kémkedéssel vádolnak. A két cseh fejlesztő, egyikük 28, másikuk 33 éves Lemnos szigetén készítettek fotókat és videofelvételeket egy katonai építményről, amikor lekapcsolták őket. A helyszín szerepelni fog az ArmA taktikai katonai lövöldözős játék harmadik részében, a felvételek a játékhoz való anyaggyűjtés részeként készültek. Az eseményről először a görög News237 című újság tudósított, és a történteket a Bohemia Interactive vezetője, Marek Spanel is megerősítette a fejlesztők hivatalos fórumán. Egyelőre nem szeretnék, ha a fórumon folyna az ügyről a társalgás, legalábbis addig nem, amíg nem ismernek pontosan minden részletet.

A fényképezőgépet elő ne vedd!
Nem ez az első ilyen eset, 2001-ben 12 brit repülőgépbolond turistát tartóztattak le a görög hatóságok, akik egy katonai légibemutatón készítettek fényképeket. Őket is kémkedéssel vádolták, és akár 20 évre is elítélhették volna a csoportot. Hat hétig tartották őket fogva, végül 9000 fontos óvadék ellenében engedték őket szabadon.  Egy év múlva még vissza kellett térniük Görögországba, hogy kisebb vádak alól tisztázzák magukat, majd közülük nyolcat kémkedésért háromévi börtönre ítéltek, a többiek pedig egy év felfüggesztettet kaptak. 2002 végén végül sikerült magukat teljesen tisztázni a vádak alól. Reméljük ez a cseh fejlesztőknek is minél hamarabb sikerülni fog.

UPDATE:

Időközben kiderült, hogy kb. egy hónappal az események előtt egy Cyplon nevű görög ArmA rajongó figyelmeztette az alkotókat, hogy illegális a létesítményről fotókat készíteni, amikor megtudta, hogy Limnos szigeti bázis is szerepelni fog a játékban. A rajongó amiatti aggodalmát is kifejezte, hogy ha a bázis élethűen szerepelne a játékban, az gyengítené Görögország védelmét. Cyplon szerint ha egy amerikai bázissal történne hasonló, lehet, hogy a játék meg sem jelenhetne. A rajongó arra kérte a fejlesztőket, hogy a bázist ne élethűen ábrázolják a játékban.

A Bohemia Interactive közben nyilatkozott, azt állítják, hogy a két munkatársuk vakációzni volt a szigeten, nem kutatómunkát végezni. Marek Spanel igazgató nyilatkozata a következőképp szólt:

"Megerősítjük, hogy a két Bohemia Interactive dolgozó, kollégáink és barátaink le lettek tartóztatva Lemnosban vakációjuk során. A sziget abból a célból látogatták meg, hogy élvezzék a gyönyörű környezetet. 1999-es alapítása óta a Bohemia Interactive kizárólag publikusan elérhető információk alapján dolgozott. Mindig tiszteletben tartottuk a törvényeket, és soha senkinek nem adtunk utasítást arra, hogy megszegje bármelyik országét. Ugyanez vonatkozik az ArmA 3-ra is.

Jelenleg minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy támogassuk a két srácot, és barátaikat és családjukat is, akikre szintén kihatással van ez a nehéz helyzet. Őszintén reméljük, hogy csupán arról van szó, hogy szerencsétlen módon félreértelmezték lelkesedésüket melyet művészként és virtuális világok alkotójaként mutattak."

A Cseh Nagykövetség megerősítette, hogy a két fejlesztőt átszállították Leszbosz szigetére, ahol az ügyész a szerdai, vagy csütörtöki kihallgatás során megállapítja, hogy, hogy ténylegesen vádat emelnek-e kémkedésért.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. TheRealTsL
2012.09.12. 13:24
És a világ tele van ilyen középkori gondolkodású retardált országokkal/kormányokkal/törvényekkel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sanyix
2012.09.12. 13:38
nem véletlen, az országokat általában a semmihez sem értő, gátlástalan, genetikai hulladék irányítja, az emberiség szemete. (politikusok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bidzsi
2012.09.12. 13:52
Nem hiszem, hogy rosszul jártak el a görögök. Ez az egész világon bűncselekmény, még ha adott esetben a két tag jóhiszeműen fotózgatott is. Az a legkevesebb, hogy még a fényképezőgépüket SEM adják vissza, örülhetnek, ha ennyivel megússzák. A kémeknek hasonló álcasztorijuk is lehet akár, szóval nem lehetnek velük puhák. Ha sikerül tisztázniuk magukat, mehetnek isten hírével, de valószínűleg akkor is kitiltják őket örökre az országból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. i2k010
2012.09.12. 14:31
A kémműholdak korában fényképezésért elzárni valakit... röhej.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lann
2012.09.12. 14:52
@i2k010
Ott a pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vardar
2012.09.12. 14:56
@i2k010: Nem minden államnak vannak kémműholdjai, és a navigációs rendszerek, Google Maps, Earth és társai esetében a katonai létesítmények ki vannak kockázva, a kormányok kérései alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ragnarr
2012.09.12. 15:19
A Gorogok helyesen jartak el, katonai objetumokat fotozni mindenhol tilos !!! es ezt nekik is tudni kellett. Raadasul nem is a jatekhoz keszitettek a kepeket, mert az ARMA3 mar kesz van. Szoval ez egy igen csak atgondolatlan privat akcio volt... azert remelem hamar kiengedik oket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zvigh
2012.09.12. 16:51
Leszbosz szigetére vitték őket? Annyira azért akkor nem lehet rossz nekik -)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kullo1
2012.09.12. 17:01
Ugyan már, ez az egész rohadtul reklám szagú.Jó kis ingyen hátszelet csinál ez majd a hamarosan megjelenő ARMA 3-nak.Szerintem a Bohemia még pluszba jól fel is fújta a dolgot , hogy minél nagyobbat szóljon.Mondjuk én szeretem az ARMA sorozatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vivanto
2012.09.13. 12:47
Persze, a gazdaságuk egy rakás szar úgyhogy ilyen 9000£ óvadékokkal próbálnak meg eléldegélni, mert az ingyen-kölcsön nem elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2012.09.13. 23:41
akkor nezzetek meg Nevada kozepen ott figyel a legibazis, kikockazatlanul...meg a repulok is latszanak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!