iPon Hírek

Letiltják a törökök a YouTube-ot, újra

Dátum | 2008. 01. 22.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Újra elérhetetlen Törökországból a YouTube, ugyanis olyan videófilmek jelentek meg a videómegosztó oldalon, amik a Török Köztársaság alapítóját, és első elnökét, Musztafa Kemal Atatürköt sértették.

A 2007 márciusi tiltás után a török állampolgárok újra megtekinthették az oldalt, azonban a karaoke klip nem került le, így szeptemberben újra tárgyalásra került a tiltás, amit január 17-én újra elfogadtak.


"Őfelsége meggyalázása" bűnténynek számít Törökországban, és a videómegtekintés lehetősége elég ok a teljes videómegosztó oldal tiltására. A kérdéses videóklip Atatürköt egy majommal hasonlítja össze, és ha valaki Törökországból szeretné elérni az oldalt, úgy az oldal tiltására és a döntés sorszámára vonatkozó üzenet jelenik meg.

Legalább 65 embert, beleértve számos írót, újságírót vádoltak meg a meggyalázással a törvény 2005 júniusi bemutatkozása óta. A büntetés hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés, ez jár azoknak is, akik megemlítik az örmény népirtást, vagy a kurdok jelenlegi helyzetét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások