iPon Hírek

Letölthető a Splashtop bétája

Dátum | 2010. 12. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

A nagy nyilvánosság számára is elérhetővé tette a Splashtop az eddig csak bizonyos laptopokra előtelepítetten hozzáférhető, azonos nevű, pillanatok alatt beinduló, 100%-ban netorientált minioprendszerének első nyilvános bétáját.


2007-es bemutatkozása óta a Splashtop OS számos gyártó, így például az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo és az LG laptopjaira és netbookjaira is felkerült - és egyelőre, nem meglepő módon a nyilvános béta is csak néhány HP, valamint egy Compaq gépet támogat (Dave Bottoms, a vállalat illetékesének elmondása szerint azért, mert időbe telik, mire a mérnökeik a számtalan különböző kapható konfigurációhoz hozzáoptimalizálják a rendszert).

Letöltést követően a szoftvert a Windows Installer állítja be; a telepítési folyamat során a Splashtop importálja magának a különböző olyan beállításokat, mint dátum, idő, nyelv, hely, valamint böngésző-könyvjelzők Explorerből és Firefoxból, a Windows Connection Managert pedig WiFi-kapcsolódási adatok után kotorja át. Ha használat közben bármi gond adódna a netkapcsolattal, úgy természetesen azonnal beadja a Connection Managert, és máris lehet vagy orvosolni a problémát, vagy más elérhető hálózatok után nézelődni.


Magát a nyilvános bétát eléggé lecsupaszították, eltávolították belőle a natív alkalmazásokat. Csak a lezárt Linux-mag maradt, ami egy, a Google Chromiumjára épülő böngészőfelületet futtat - azonban a keresőóriás elvileg rövidesen érkező oprendszerével ellentétben ezt nem a Windows leváltására, hanem az azzal való együttműködésre tervezték. A nyilvános bétával már felszerelt laptop bekapcsoláskor egy Bing-keresőoldallal és a legutóbb meglátogatott oldalak kisképeivel indul - és máris lehet böngészni, mailezni, és általában véve élni a netes életet. A szükséges pluginek is már eleve rendelkezésre állnak (értelemszerűen a Flash is), így elvileg a frissítésük miatt sem kell várni.

Ha pedig az embernek valamiért mégis a Windowsra van szüksége, akkor egyszerűen bezárja a Splashtop OS-t, és máris töltődik a Windows - a Splashtop OS pedig a következő bekapcsoláskor válik újra elérhetővé. Végül, de nem utolsósorban említésre érdemes még Bottoms ama megjegyzése is, miszerint a Splashtop OS a véglegesítését követően is ingyenes marad.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. pumpa007
2010.12.06. 13:41
Ez gondolom a presto-hoz hasonló. Van még valami ilyen gyors "oprendszer" esetleg ingyenes verióban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Huma
2010.12.06. 15:27
Hát ha valami instant kell akkor a Slax pendrive-ra tolható gyors alap linux. az alap valami 200 mega körül van és sok mindent bele lehet tolni. Online beklikkelgeted mik kellenek bele, és annyi.

BTW ez a Splashtop OS csak kb 6féle HP laptoppal megy mással nem. egyenlőre. (Honlap szerint)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2010.12.06. 22:29
uuuummmm...Puppylinux?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danimisi
2010.12.06. 22:55
Asus Express Gate is ezt adja.Csak bizonyos lapokon van rajta,nekem is van.Tényleg gyors és ha csak hirtelen a netre akarunk kukkantani akkor tényleg király.Igaz angol,de sebaj.Sőt arra is képes,hogy a Win alatt használt könyjelzőidet is átvegye ill.kezelje.Persze ehhez telepíteni kell a driver lemezről a win alá a hozzávaló kis progit.

....kiscsi a bors,de erős.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!