iPon Hírek

Leváltják az aranyat az elektronikában?

Dátum | 2010. 10. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Nem tölt el mindenkit felhőtlen örömmel az arany árának emelkedése - így az elektronikai ipar szereplőit sem, mivel nekik bizony aranyra és más nemesfémekre is szükségük van. Ha azonban minden jól megy, úgy amerikai kutatók munkásságának köszönhetően megszabadulhatnak a nemesfém-függőségtől.

A Connecticuti Egyetem kutatói ugyanis egy olyan új ötvözettel álltak elő, ami rendelkezik mindazokkal az elektronikai szempontból fontos tulajdonságokkal (kiváló vezetőképesség és rozsdamentesség), amelyek miatt eddig is éltek a nemesfémekkel, ám azoknál lényegesen olcsóbban állítható elő.

Nem mind arany...?
Főként nikkellel, vassal és rézzel kísérleteztek, de szemügyre vettek minden más ígéretesnek tetsző, olcsó alapanyagokat is, míg végül három különböző módszert is sikerült kikísérletezniük a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező ötvözetek előállítására.

Beszámolójuk szerint az ily módon létrehozott anyagok minden tekintetben megfelelnek az elvárásoknak, és bár a tiszta arany tulajdonságait még mindig nem érik el teljesen, mégis olyannyira megközelítik azokat, hogy már valóban reális és működőképes alternatíváját képezhetik annak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Smith166
2010.10.17. 16:19
Na, csak ez a dolog nem fog tetszeni az arannyal kereskedőknek... nem lennék a kutatók/feltalálók helyébe amikor elmennek meggyőzni őket hogy jobb lenne ha hanyagolnák ezeket a fejlesztéseket...

Mint ahogy tudjuk, miért kell még mindig benzinnel/gázolajjal járnunk, pedig a technikai fejlettségünk rég lehetővé tenné a sokkal olcsóbb és környezetbarátabb hajtóanyagok használatát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Mifee
2010.10.17. 16:45
Vajon mennyivel fog majd csökkenni az aranyat már nem tartalmazó elektromos áramkörök ára? 1-5 esetleg 10%? Az előállítónak úgy is az van a szeme előtt, hogy mennyi haszont tud produkálni. Az arany ára sem fog emiatt csökkenni... szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ccnaee
2010.10.17. 16:59
Egy nagydoktorihoz elég lehet ez a kutatgatás....
De valószínűleg nem nagyon fog senkit meghatni!
Amíg egy tökerős cég nem áll mögé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Turai
2010.10.17. 17:11
Ebből a fejlesztésből sem lesz semmi.
Gondoljunk csak az alternatív energia forrásokra és az olaj viszonyára.
Finoman meg fogják kérni a kutatokat, hogy hadják abba a kutatást és mondják az hogy mégsem váltotta be a reményeket.
Nagyon durván lenyomná az arany árfolyamát ha piacra kerülne ez a szabadalom.
Már megszámlálhatatlan példát lehet találni az ilyen típusú kutatások végkifejletére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pjszilard
2010.10.17. 17:42
Igy mar ezt az osszetevot se kell inportalni, vegre elertuk, hogy minden 100%-ban hazai alapanyagokbol kivitelezheto legyen Kinaban!

Persze jo ha e miatt lesz minden inteles videoval rendelkezo szamitogep es 2GB alatti memoria modul komposztalhato.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010
2010.10.17. 17:48
Azért itt nincs akkora befolyás mint az üzemanyagnál, sokan írják hogy lehetne benzin nélkül, ez egy nagy marhaság egyedül az üzemanyag cella működik de az egyelőre nagyon drága, ha lenne épkézláb megoldás egyből megvennék az olajkereskedők és újra ők kaszálnának vele, azok a fantazmagóriák meg hogy beledobunk 2 tablettát a vízbe és megy vele a kocsi szóra sem érdemesek,de a vízből kinyert hidrogén autót is el lehet felejteni, a napelem is lehet de 60-70% kellene működjön a mostani 10% helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pjszilard
2010.10.17. 17:48
A fejlesztesek mellet vagyok 100% ban, ha az nem visszafejlesztes. Ha valami jobb, gyorsabb es kevesebbet fogyaszt. De ha lassabb nehezebb es meg kinaban is gyartjak akkor nem (Ha csak Kinaban adjak el akkor meg igy is jo lehet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2010.10.17. 17:56
az üzemanyag cella működik de az egyelőre nagyon drága

Nekem van egy tavirqanyitos autom ami azzal megy (nem olyan draga).

Az internetrol toltottem le 4 eve hogyan keszitheto hazilag (amint vettem egy hazat azonnal elkezdem hasznalni, vezetekes gazhoz tervesztek). Nem draga, epitsd meg. Fatuzelesu auto, nem draga epist meg (Londonban hasznaljak)... Aki ki akarja valtani a benzint ne sirjon, hanem tegyen valamit erte.

(Nalunk az osszes ego vagy kompakt fenycso vagy led, a monitort kikapcsolom amint felkelek az asztaltol, gyors a szamitogepem, igy nem kell orakig feleslegesen energiat pazarolnia egy 10 perces feladatra...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. cNobody
2010.10.17. 19:54
Mifee
Semmivel sem fog csökkenni, sőőt még drágulni fognak, mivel egy újfajta cucc van benne. És még a cég örül is, hogy kevesebb költségből állíthatja elő a dolgokat, és több haszon lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fzoltan
2010.10.17. 20:45
Mivel vissza kell valahogy fizetni a fejlesztési költségeket, ezért nem lesz olcsóbb, sőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Greathoof
2010.10.17. 21:38
Nem jó helyre mutat a kép (ide kéne: http://ipon.hu/_userfiles/Image/Gabriel/General_Images/goldlikealloys-nagy.jpg ,nem ide: http://ipon.hu../_userfiles/Image/Gabriel/General_Images/goldlikealloys-nagy.jpg )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2010.10.17. 22:21
Nem a vetelarat tartom fontosnak, mert nem gondolom, hogy egy szamitogepben annyira sok arany lenne, hogy az hatarozna meg a konfiguracio vetelarat.

Sokkal inkabb fontos problema, hogy KIMERULOBEN a mai technikahoz szukseges kulonfele ritka vagy draga femek. Kimerulo alatt azt ertem, hogy gyermekeinknek talan meg jut eleg, de az unokainknak mar nagyon necces lesz.

Nincs mas, mint elobb vagy utobb, de az alapanyagok tekinteteben radikalisan ujitani a szerenyseg iranyaba, mert egy ido utan ugysem lesz mas.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LavX
2010.10.17. 22:27
Tényleg nincs annyira sok arany pl egy alaplapban. Elég megnézni ezt: http://www.tomshardware.com/picturestory/550-gold-motherboard-chemistry.html, de mivel brutális mennyiségben gyártanak, ezért csak sikerült 318 tonna aranyat felhasználni 2003-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2010.10.18. 08:25
LavX komoly amit linkeltél. Ilyenkor sajnálom, hogy infós vok és nem kémikus... Hm.. beszélek pár ismerőssel, én viszem az alaplapot (mindig is ismádtam szétszedni dolgokat) ő adja a kencéket hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. denber
2010.10.18. 12:18
http://fishki.net/comment.php?id=74839

Hogyan kell kinyerni az aranyat, képekben + szöveg használd a Google fordítót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szedah
2010.10.18. 14:22
prohlep: Nagyon igaz, de szerintem vész esetén elkezd "kukázni" az emberiség, és a királyok a szeméttelep tuljdonosok lesznek (egy ideig).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.10.18. 16:46
denber: ez ugyan az amit én linkeltem, csak ez orosz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fxdx
2010.10.18. 17:17
Elfogy az aranykészlet? Úgy néz ki, el
Nem gondoltam volna.

De igazából szerintem a visszanyeréskor meg az a probléma, hogy rengeteg energia és sav, meg mindenféle mérgező anyag kell, hogy egy alaplapból azt a néhány mikro-grammnyit visszanyerjük. Jöjjenek inkább az ötvözetek.

(Egyébként Kínának nem probléma az arany, mivel ott termelik a legtöbbet a világon.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!