iPon Hírek

Levédte egy orosz az emotikonokat

Dátum | 2008. 12. 18.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Az oroszok már a spájzban vannak, ezt mi sem bizonyítja jobban hogy egy orosz üzletember szabadalommal védte le a széles körben használt emotikonokat.

Már számos vállalat próbálkozott létező és széles körben elterjedt dolgok szabadalmaztatásával. Például a videó játék kontrollerek mivoltával kapcsolatban már történt összecsapás a Nintendo, Sony és Microsoft között.

Egy orosz vállalakozó, Oleg Teterin azonban minden bizonnyal az összes eddigi kísérletet fölözi. Ő ugyanis levédte a smiley-kat. A kritikusok rögtön meg is támadták, mivel a kérdéses ikonok már szabad felhasználásba esnek (public domain), így dobhatja a kukába a szabadalmat. Ennek ellenére Mr. Teterin-nek nagy tervei vannak az új szerzeményével.


Bírósági eljárásokat készül indítani olyan vállalatok ellen, amik ezeket a szimbólumokat használják a kommunikációjukban és hirdetéseikben. Az egyszerű felhasználónak azonban "nem kell félnie" Teterin-től, ugyanis ő csak azokat kívánja perbe fogni, akik állítása szerint engedélye nélkül csinálnak profitot az emotikonokból. Ha azonban legálisan szeretnénk használni profitszerzésre az ikonokat, akkor több tízezer dollárt kell neki leperkálni - persze több orosz cég egyszerűen nem fizet, ugyanis "nem találni olyan hülyét Oroszországban, aki fizetne a Superfone-nak (Teterin cége) a smiley-k használatáért."

Érdekes módon nem ez az első smiley-levédési eset. Még 2005-ben történt, hogy egy szintén orosz állampolgár védte le azokat, a Siemens-ellen indított szabadalmi perében azonban vesztett. Hiába no, nagy az Isten állatkertje, de szerencsére az ilyenek nem sok vizet tudnak kavarni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.12.18. 13:06
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!