iPon Hírek

Levegőben lógó milliárdok

Dátum | 2011. 02. 14.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Öt éve van napirenden a 900 MHz-es frekvencia szabad tartományának hasznosítása, de mind ez ideig nem történt előrelépés. Pedig minél gyorsabban hasznosítani kellene a 900-as frekvencia szabadon lévő tartományát, hisz az csak akkor nemzeti kincs - ahogy azt az állami szereplők hangsúlyozzák -, ha használják - mondta Drozdy Győző, a Telenor Magyarország stratégiai tanácsadója. Az értékesítés eredményeként azonnali - milliárdos nagyságrendű - bevételhez jutna az állam, majd pedig évente több száz millió forintos frekvenciahasználati díjat szedhetne be. További - másodlagos - állami bevételt jelentene az a pénz, amit a cégek fizetnének a 900-as frekvencián végrehajtott beruházásaik után, a későbbi szolgáltatás pedig további összegeket hozna a büdzsének. Az is a frekvencia hasznosítása mellett szól, hogy a mobiltelefon-társaságok 3G hálózata (ami a lakosság 60-70 százalékát fedi le) gazdaságosan tovább nem növelhető, márpedig jelenleg több mint ezer olyan település van az országban, ahol nincs internet. A frekvencia értékesítése tehát rendkívül fontos lenne a vidék felzárkóztatásának érdekében, valamint a verseny élénkítése szempontjából is.

A Telenor Magyarország elképzelése szerint nyílt árverés útján kellene hasznosítani a szabad frekvenciát, s az vihetné ezt a sávot, aki többet ígér érte. A többi szolgáltató is szorgalmazza a frekvenciakérdés megoldását. A Vodafone Magyarország is arra hivatkozik, hogy a 900 MHz-es sáv 3G célú hasznosítása lehetővé tenné újabb területek, települések lefedését, bekapcsolását a mobilinternet-hálózatba, másrészt pedig a frekvencia jobb terjedési tulajdonságainak köszönhetően a már lefedett településeken is javulhatna a szolgáltatás minősége.

A rendelkezésre álló még szabad 11 MHz-nyi sáv használatba adása tehát fontos és sürgős a szolgáltatóknak, különösen hogy korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által is megerősített kormányzati elképzelés az volt, hogy már 2010-ben sor kerül a szabad frekvencia pályáztatására. A Vodafone Magyarország a tavalyi év folyamán úgy határozta meg idei terveit, hogy már számolt a 900 MHz-es sáv használatával. A társaság szeretné megtudni, hogy mikor várható a 900 MHz-es sávban még rendelkezésre álló szabad frekvenciák használatba adása és hogy milyen feltételek mellett vehetnek részt a pályázaton. A 900-as frekvencia hasznosítása a korábbiakhoz képest azért is sürgős lenne, mert a tavaly év végén elfogadott médiatörvény a digitális átállás időpontját legalább egy évvel elhalasztotta, így viszont nem világos, hogy az átállás nyomán felszabaduló, "digitális hozadék" néven is ismert 800 Mhz-es sáv, amelyet tipikusan szintén új (negyedik generációs) szélessávú mobilalkalmazások használhatnak majd, mikor lesz elérhető a pályázók számára. Gyakorlatilag ezt firtatja a Magyar Telekom is, amikor azt hangsúlyozza, hogy a 900-as frekvencia szabad tartományának hasznosítása mellett a digitális átállás során felszabaduló frekvencia újabb lehetőséget teremtene a mobil szélessávú szolgáltatások további fejlesztésére. A Magyar Telekom ezért bízik abban, hogy a digitális átállás - az új médiatörvényben előírt feltételek teljesülésével - megvalósul 2012 végére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pjszilard
2011.02.15. 05:59
Minden magyar labara egy muholdas kovetot kellene erositeni, ami ezen a fekvencian jelezne az emberek tartozkodasi helyet. Termeszetesen mindenki maga fizetne a berendezest, es a szolgaltatasert havidijat fizetne. Igy az egesz nemzet egyenloen reszesulne a kincsbol es tamogatna az allamkasszat is. Persze teljesen onkentes alapon, aki nem kivanja a nemzetet segiteni, annak 3 nap allna rendelkezesre a fellebbezes benyujtasara, ami mindossze 10000 oldalas indoklas es 100000 alairas es 2millio forintos illetekbellyeggel ellatott boritekban kellene benyujtani a 4-es metro barmelyik mukodo szerelvenyeben reggel 7 es reggel 7:01 kozott (kiveve az 5perces reggeliszunetet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2011.02.15. 09:22
Érdekes mekkora az érdeklősés, kiáncsi leszek ezek után lessz -e vajon egy jó törvény ami minket fogyasztókat képvisel a multik helyett és kihasználja a terjeszkedési hajlamaikat a minél előnyösebb szolgáltatói, hatóságilag maximált ,megszabaott és ellenőrzött árak kialakitásában,vagy megit néhány nokiás doboz egy két döntéshozó zsebébe,és a szolgáltató diktál és tündököl hatósági szerepkörben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!