iPon Hírek

Levegőtisztítás: hatékony, de túl drága

Dátum | 2008. 10. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Érdekes új légtisztító berendezéssel álltak elő a Calgary Egyetem kutatói, amely hathatósan kivonja a levegőből mindazt a globális felmelegedéshez nagyban hozzájáruló szén-dioxidot, amelyet a legkülönbözőbb forrásokból bocsátunk a levegőbe nap mint nap.

Alapvetően egy egészen jó ötlet megvalósításáról van szó: a készülék beszívja a levegőt, majd nátrium-hidroxidban megköti annak a szén-dioxidtartalmát. Ezt az elegyet aztán több további kémiai közvetítőn vezetik át, aminek a végeredménye egy adag "tiszta", elkülönített szén-dioxid, amit aztán tetszés szerint el lehet szállítani (hasonlóan például a svéd Vattenfall elképzeléseihez), valamint a hidroxid, amit a gép újra felhasználhat.

Kimondottan jó még a hatékonysága is: kevesebb, mint 100 kwh felhasználásával jó egy tonna szén-dioxid "befogására" képes, tehát kb. tízszer annyit, mint amennyit a működtetéséhez kell kibocsátani.

Sajnos azonban minden pozitív tulajdonságát elhomályosítja a költségessége, így a levegő tisztán tartásának legolcsóbb módja továbbra is a káros kibocsátások visszanyesése marad.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.10.03. 11:15
a baj mindig az, h a társadalom kis része az, amely ezeket a világméretű problémákat látja, a többiek nem foglalkoznak vele (néha azért, mert vki megfizeti a hallgatásukat...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!