iPon Hírek

Lezárult a Motorola-Google fúzió

Dátum | 2012. 05. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Most, hogy Kína is rábólintott a Motorola Mobility felvásárlására, hosszú idő után, de végre lezárulhatott a fúzió. Kína viszont csak egy feltétellel adta áldását a nagy volumenű ügyletre: az elkövetkezendő 5 év során épp olyan hozzáférhetőnek és nyílt forráskódúnak kell maradnia az Android névre hallgató rendszernek, mint amilyen jelenleg is. Ez nagyon fontos Kínának, mivel a zöld robotos operációs rendszernek köszönhetően rendkívül versenyképesek a nagy mobilkészülék-gyártóik, és a kisebb, feltörekvő cégek is. A ZTE például szinte csak ilyen eszközöket értékesít és világviszonylatban a negyedik helyet birtokolja, de a Huawei is hamarosan megelőzheti az LG-t és ezzel felzárkózhat a hárombetűs gyártó mögé az ötödik helyre.


Miután a Mofcom, vagyis a kínai versenyhivatal is engedélyezte a felvásárlást, a két fél szinte azonnal le is zárta a tranzakciót, amit mind a két fél hivatalos közleményben erősített meg. A 12,5 milliárd dolláros tranzakció tehát már a megtörtént, amellyel a keresőóriás hozzájutott a Motorola Mobility-hez és az által birtokolt, mintegy 17 ezer szabadalomhoz. A Google különösebben nem is titkolta, hogy a felvásárlás fő célpontja a hatalmas szabadalomcsomag volt, amivel biztosítani szeretné magát és az operációs rendszerét a szabadalmi perekben.

Ennek már az üzlet lezárulta előtt hangot is adtak, amikor jelezték, hogy készek eladni a beltéri egységekkel foglalkozó részleget, amelynek értéke nagyjából 2,5-4 milliárd dollár jelenleg.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. mihaly.her...
2012.05.23. 14:21
Faszappan.... És akkor meddig lesz még Motorola (névre gondolok). Gondolom a jelenlegi palettát még megtartják.... A Motorola jó kis telefonokat gyárt(ott)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. P100
2012.05.23. 16:07
Valószínű az ég világon semmi változás nem lesz. Csak a szabadalomháború miatt vásárolta fel a Google.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2012.05.23. 16:17
Azért reméljük, hogy lesz változás. A Motorola név mondjuk szerintem nem marad meg, fura lenne hogy nem a Motorola gyárt és értékesít a nevével eszközöket. Viszont ami a változást illeti, a Google sokat veszíthet a jövőben, ha a gyártókra nem erőlteti rá az Android megfelelő optimalizálását és a frissítések elkészítését, valamint az egyértelmű kommunikációt ezzel kapcsolatban. Most, hogy magának gyárt telefonokat, ezzel teremthet olyan helyzetet, hogy nyomást gyakorol a többi gyártóra. Illetve még az is remélhető, hogy Európába is eljut végre egy normális support. Igaz máshol úgy olvastam a Play-en keresztül lesznek értékesítve az eszközök... az meg nem erősíti az európai piaci változtatásokkal kapcsolatos reményeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fix
2012.05.23. 21:58
Hmmmm hogy a ZTE csak mobil telefonokat gyártana??? Akkor vajon milyen erősítőket használna a telenor (amit persze még nem fizetett ki nekik)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. maci
2012.05.24. 07:44
Szerintem úgy értette, hogy a telefonjaik közül szinte mind androidos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!