iPon Hírek

Lezárult az Invitel eladásának első köre

Dátum | 2009. 11. 05.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Mid Europa közleményében hangsúlyozza: a tranzakció folytatásában - a szerb versenyhatóság jóváhagyását követően - megveszi a TDC második, hasonló méretű Invitel-pakettjét is.

Az összetett ügyletben adósságátvállalás, alárendelt hitel nyújtása és kötvénykibocsátás is történik, a tranzakció-sorozat ezért a Calyon befektetési bank és a BNP Paribas Bank szervezte pénzintézeti szindikátus támogatta, amely 197 millió eurós hitelt nyújtott az ügylet támogatására - közölte a közép- és kelet-európai befektetési cég.

A két vezető bank mellett számos régi és új hitelező is szerepet vállalt a tranzakcióban, közülük a legnagyobb részt az Unicredit Bank Magyarország nyújtotta, míg az Invitel korábban kibocsátott kötvényeinek visszavásárlását a Credit Suisse Securities (Europe) Limited is menedzselte - teszik hozzá.

A Standard & Poor's szerdán szelektív nem fizetői (SD) sávba süllyesztette a magyarországi székhelyű Invitel Holdings A/S vezetékes távközlési szolgáltató, valamint a hozzá kapcsolódó Magyar Telecom B.

V. és HTCC Holdco I B.

V. társaságok hosszú távú cégbesorolásait. A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a besorolások az eddigi, mélyen spekulatív "CC" szintről romlanak tovább a részleges nem fizetésre utaló "SD" osztályzatra.

A Standard & Poor's már szeptemberben, az akkor végrehajtott agresszív leminősítés után kilátásba helyezte, hogy ha az Invitel Holdings a javasolt módon végrehajtja tőkeátrendezését, az érintett adósságkonstrukciók osztályzata nem törlesztőre romlik tovább. Erre utalt az akkor érvényben hagyott negatív kilátás.

A TDC 2009. október 1-jén állapodott meg feltételesen a Mid Europa Partners-szel a TDC 64,6 százalékos Invitel részesedésének felvásárlásáról. A részvénycsomag teljes felvásárlási ára mintegy 54,9 millió dán korona.

Az ügylet létrejöttét októberben több feltételhez kötötték, egyebek mellett az Invitel adósságának újrafinanszírozásához, valamint ahhoz is, hogy a Mid Europa Partners Invitel-kötvényeket is vásároljon a jelenlegi kötvénytulajdonosoktól.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!