iPon Hírek

Lézerekkel szabályoznák az elektromos kisülések útját

Dátum | 2015. 06. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Másodpercenként több ezer villámcsapás éri a Föld felszínét, a jelenség fizikai hátterével kapcsolatban azonban még mindig számos kérdés akad. A villámok ráadásul irányíthatatlanok, és bár villámhárítókkal lehetséges annak valószínűségét befolyásolni, hogy pontosan hova fognak becsapni egy adott területen belül, a villám útja gyakorlatilag megjósolhatatlan. Sokkal kisebb méretekben, két elektróda közt is hasonlóan viselkednek az elektromos kisülések: csak az elektromos ív kezdő- és végpontja biztos, annak lefutása azonban egyelőre irányíthatatlan. Ezen szeretne változtatni Roberto Morandotti, a kanadai INRS professzora, aki kollégáival nemrégiben érdekes felfedezést tett. A szakértők látványos kísérletekkel igazolták, hogy lézerek használatával irányítani lehet a kisebb kisülések lefutását, és akár arra is rá lehet venni ezeket, hogy az útjukba kerülő akadályokat kikerüljék. Számos területen használnak elektromos íveket a belsőégésű motorok gyújtógyertyáitól kezdve, az ívhegesztésen át, a felületek mikroszkopikus megmunkálásáig, és ezen alkalmazási területek tovább bővülhetnének, ha az ívek lefutása szabályozhatóvá válna, arról nem is beszélve, hogy a villámok „megzabolázása” révén óriási energiák kerülhetnének kiaknázásra.
Morandotti és kollégái ezen cél elérése felé tették meg az első fontos lépést, amikor egy lézeres megoldással egyenes, illetve parabola pályára kényszerítették az ívkisüléseket. A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy egyes típusú lézernyalábok önjavító képessége, vagyis az jellemzőjük, hogy az útjukba helyezett akadály mögött újra a korábbival azonos intenzitású nyalábbá képesek összeállni, hogyan használható különféle célokra.
A csapat két, egymástól néhány centiméterre elhelyezett elektróda között vezette át a femtoszekundumos lézernyalábot, amelynek útjába különböző jellegű akadályokat helyezett. A nyaláb megkerülte a tárgyakat, és amikor az elektródákat áram alá helyezték, a létrejövő elektromos ívek is a nyaláb útját követték, ahogy a mellékelt képeken is látszik. Az ívkisülések az akadály nélküli kísérletek során nyílegyenesen, vagy a lencsékkel szabályozott nyaláb lefutásának megfelelően (pl. hullámban) haladtak, akadályok esetén pedig azok károsítása nélkül kerülték meg az útjukba helyezett tárgyakat. A módszer a szakértők magyarázata szerint azért működik, mert a lézernyaláb ionizálja a levegőt, és ezzel alacsony ellenállású csatornát teremt a kisülés számára. A módszer persze még nagyon messze áll attól, hogy akár a természetes villámok, akár a különféle célokra használt mesterséges elektromos ívek irányításában szerepet kapjon. A mellékelt felvételeken látható irányított íveket nagyenergiájú lézerek és egyéb drága felszerelések révén hozták létre, és így is csak pár centiméteres úton tudták szabályozni a kisülés lefutását.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. srobi
2015.06.26. 10:20
Tesla tank, vezeték nélküli sokkoló csak kettő a számtalan hasznos eszköz közül amit el lehet majd készíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ferenczga
2015.06.26. 10:46
Villámerőmű? Az erőmű tetején lévő betáp pontból nagyenergiájú lézerrel megvilágítani a kisülésgyanús gócpontokat, ezáltal ionizált csatornán odacsalni a villámot az erőmű betápjára? o_O Utána hogyan lehet kezelni, tárolni ezt az energiát???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba feren...
2015.06.26. 11:49
Azt hiszem a tárolás jelenleg a nagyobb probléma, mivel arra ötletünk sincs, ellenben az irányítással, lásd a cikkben.
Mi a francban lehet "nulla" idő alatt ekkora energiát tárolni ?
Talán olyasmit tudnék elképzelni, hogy belevezetik valami trutyiba, ami az áram hatására vagy halmazállapotot vált vagy a molekulákat rendezi át úgy hogy abból reverzibilis módon később kinyerhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster ChoSi...
2015.06.26. 12:15
Az Ólomakksikban is trutyi van, kénsav néven fut, ott is az történik, az áramot nem nyeli el az akkumulátor, a trutyin csak átfolyatják, ezálltal az elektronok a szomszédos cellákra tapadnak töltés közben, kisütésnél pedig visszatelepednek eredeti helyükre.

Ekkora energiát viszont elég nehéz kezelni, és azt is számításba kell venni hogy csak pár KW van egy villámban, lévén hatalmas feszültségről beszélünk de csak nagyon pici áramról. Ha az áram is akkora lenne mint a feszültség, lyukat ütne az univerzumon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba mythb...
2015.06.26. 12:40
Pici áramnak azért nem nevezném az a 30-100kA-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706...
2015.06.27. 05:55
Nabukodonozor - s nem tévedtem sokat
Ha tappancsai elég ionizált párnát képeznek felületek felett. viszont lézerrel elég koncentrált töltést gerjedést lehet létrehozni egy belülről alupolírozott kerámia kanában h az ív kisülés újból önmagát gerjessze a következő kanáig, míg elég szép hosszú ívet kapunk s egy félvezető relével felszabadítjuk azt. piu-piú. phaser ágyú
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. WazheadBoc...
2015.06.27. 12:02
Tesla Coil confirmed D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!